Chianti fiasco flaskor

Gillar du Chianti? Då vill du inte missa det smakfulla vinet ll Drago e la Fornace ! Vi presenterar ett jättegott Chiantivinvin för vardagar och helger!

Chiantiviner är utan tvekan ett av Italiens allra populäraste röda viner och ett vin som man druckit med glädje sedan 1300-talet. Det var också vid den tiden som den bulliga vinbehållaren (förmodligen i lera) fick kläs i den typiska bastkjolen. Det vet man för det finns en 1300-tals målning som visar en liten rund behållare som är helt täckt av strån av något slag. Senare, när man blåste glas, så samlades kvinnor i grupper längs med gatorna för att klä glasflaskorna och väva in dem i korgar. Detta kallades för ’gita’.

chianti skiss

Vad betyder fiascaia i Chianti?

Var man en halmväverska, en fiascaia, så arbetade man ofta långa timmar för låg lön för att försörja sina familjer. När arbetsdagen var över, så samlade kvinnorna ihop glasflaskorna på en vagn och körde hem bastflaskorna.

Detta pågick länge, för bara 3 år sedan så gick ledsamt nog den sista fiascaian bort, Fernanda Bartolini hette hon, hon var en känd halmväverska i Chiantiregionen som ofta syntes på vinmässor och liknande där hon demonstrerade för publiken hur man vävde in den typiska Chianti-flaskan som man kallar för fiasco. 

Chianti - Franca

Bilden lånade jag från engelskspråkiga Firenze-tidningen The Florentine.

Men medan många vinälskare tydligt kan visualisera ett Chiantivin, är det ändå få som kan peka ut vad som gör en Chianti. Traditionellt görs Chianti med druvan – och finns det någon annan? – Sangiovese. Oftast går man tillbaka till antikens Chiantiviner och de druvor man använde då. Sangiovese förstås, men också en del vita druvsorter som

  • Trebbiano
  • Malvasia

Superbra faktiskt, eftersom den tunnskaliga Sangiovese är en druva med stuns, kraftfull, mustig, temperamentsfull i smaken, så lite inblandning av en vit druva lenar till vinet betydligt och ger det en mjukare, rundare och fräschare stil.

Enligt DOC-reglerna som kom 1967 måste man använda Sangiovese med får blanda resten med vita druvor. För DOCG- viner gäller endast att bara upp till 10 % får vara från vita druvor som Trebbiano och Malvasia.

Il Drago e la Fornace DOCG – nostalgi till tusen

Tågliftade man runt i Italien på 70-talet och åt på en trattoria, så möttes man ofta av ett enkelt, ljusrött, ganska billigt och lättdrucket vin – husets vin ställdes på en rödrutig duk, bland köttbullar och marinara – och husets vin var oftast en Chianti. Kvaliteten kunde vara si och så och mycket långt ifrån de fantastiska Chiantivinerna som vi inte kan få nog av idag. Men Chianti-viner har förändrats till perfektion under åren.

chianti flaska

Nu är Chiantiviner som eleganta Chianti Il Drago e la Fornace 2020 ett modernt DOCG vin som nostalgiskt består av Sangiovese och lite vitt. Det är 90% Sangiovese och bara 10% av den gröna druvan Trebbiano som ger detta medelfylliga vin en fantastisk fin fräschör och syra. Vinet är läckert rubinrött, ett saftigt vin med en något kort blommig nyans och välsmakande fruktiga smaker av röda, mogna körsbär, söta hallon och blodapelsin som sedan fylls det på med örter som salvia, lite tobak och en nypa jord. I gommen förnimmer man en lagom nivå av tanniner. Imponerande finish!

Chianti Il Drago e la Fornace är ett vin som hittat en given plats på sommelierers lista med rekommendationer på många topprestauranger i Rom och runt om i Italien. Producenten Il Drago e la Fornace med sina 200 hektar vingårdar är en ung toskansk familjevingård mitt i hjärtat av Siena och i appellationen Chianti DOCG och deras kompetens ett rikt toskanskt arv.

Frågor & svar

Vilken är vindruvan i Chianti?

Den huvudsakliga druvan heter Sangiovese, Italiens signaturdruva.

Var ligger Chianti?

Chianti ligger i Toscana, mellan städerna Florens och Siena.

Är Chianti en druva eller en vinregion?

Chianti är en vinstil och en vindistrikt. Den primära druvan i Chiantiviner heter dock Sangiovese.

Vad äter man till Chianti?

All italiensk mat som pasta, pizza och kött eller vilt, fläsk och lamm.

Heter det ’kianti’ eller ’tjanti’?

Chianti på italienska uttalas med hårt ’k’ alltså ’kian-ti’ på svenska.

Similar Posts