ön Ischia i Neapelbukten

Om vi förflyttar oss till 1950-talets Italien och till Amalfikusten och till Pozzouli i Neapel så tar vi färjan till en sagolik ö i Neapelbukten som heter Ischia. Bergiga Ischia är en vulkanö som grundades av grekerna på 700-talet och dag är det miljoner och åter miljoner människor som semestrar på den här underbara ön. För oss skandinaver kanske Ischia är mer känt som ön där Henrik Ibsen en sommar på 1800-talet skrev Peer Gynt.

utsikt över bukten och ön Ischia

Men på 50-talet så selade man in mycket film är på Ischia! Ischia var nämligen huvudplats för ganska många filminspelningar som gick under namnet la cinema Italiano. Här filmade Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Monica Vitti, Ingrid Bergman och massor med andra filmstjärnor och regissörer som Frederico Fellini, Vittorio de Sica, Roberto Rossellini…. bara för att nämna några.

På Ischia bodde det fina folket under några månader. Skådespelare, kungligheter, finansiärer, stylister och andra vackra människor och ön blev i stort sätt en plats där man levde la dolce vita, skrev autografer, filmade, badade vid fantastiska beacher, levde upp på nätterna blev restaurangerna nattklubbar med glam, musik och drinkar.

en skönhet med långt hår i hatt

Här låg också en väldigt populär, känd och välbesökt restaurang som hette Rancho Fellone som på 50-talet ägdes av Sandro Petti, en ganska korpulent man som såg ut exakt som en commendatore. Han hade alltid en välskuren, randig kavaj som dock inte maskerade den distinkta doften av restaurangkök och bacon, en liten nätt hatt och en cigarett i mungipan.

En sen natt frågade några hungriga kunder Sandro om han kunde rassla ihop något ätbart i köket. För att inte göra gästerna besvikna tog han fram oliver, ansjovis, olivolja, vitlök och några tomater. Blandade alltihop och serverade med en tallrik spaghetti. Det var så gott att gästerna fortsatte att komma och det kom fler som ville prova den goda nattamaten varje natt. Och här föddes då en av Italiens paradrätter.

Vad heter rätten, frågade gästerna. I brist på fantasi – eller också inte 🙂 – så kallade Sandro rätten för Spaghetti alla Puttanesca, ’horans pasta’. Han hade nog aldrig kunnat föreställa sig att han dessa busiga nätter i köket skulle skapa en av de populäraste italienska maträtterna genom tiderna och en bit italiensk mathistoria.

Men det var på Ischia.

Om vi nu så här en fredag lagar denna goda rätt så måste vi ta det röda vin i vår vinportfölj som passar allra bäst till pasta och då förflyttar vi oss till en annan del av Italien där man också lagar Spaghetti alla puttanesca, nämligen Montepulciano d’Abruzzo som ligger norrut, i Abruzzerna. Där hittar vi det goda vinet Madia (2802) från vinmakarna Torre Zambra.  

Och varför tycker jag att vinet passar allra bäst till traditionella pastarätter? Här ska du få höra mina tre anledningar:

vinet Madia med nr 2802 på Systemet
 • Vinet är gjort av den aromatiska druvan Montepulciano, en viktig italiensk lätt, blå druva som är den 2:a mest planterade blå druvan i Italien efter Sangiovese. Då blir det garanterat gott!
 • Den trendiga vingården Torre Zambra i Villamagna och Zambrafamiljen är en av topproducenterna i området en speciell kärlek till denna lokala druva! Då blir det garanterat gott!
 • Fruktaromerna och kryddorna! Svarta nästan övermogna moreller och söta skogshallon. Näsan säger lite krämig nougat och allt toppas med en behaglig ton av kaffe. Då blir det garanterat gott!

Madia är ett medelfylligt vin med härlig fatkaraktär som är otroligt prisvänligt. Ett vin som faktiskt alltid blir omtyckt av alla vid matbordet. Madia passar utmärkt till det italienska köket. Pizzor och pastarätter som spagetti, angelotti, ravioli, pappardelle, lasagne, rigatoni och förstås, inte minst vår spagetti alla puttanesca. Det här receptet gör jag lite på känn och mäter inte kritiskt noga. (Vegetariskt? Istället för anjovis använder jag soltorkade tomater i olja för att få sälta och gör precis samma sak som med fisken.)


Spagetti alla Puttnesca

 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 1/2 röd chili
 • 10 svarta och 10 gröna oliver
 • 3 msk kapris
 • 8 små halverade körsbärstomater
 • 10 anjovisfiléer samt lite spad ur buken
 • 1,5 dl vitt vin
 • 2 msk balsamvinäger
 • salt och peppar
 • 1 burk hela plommontomater
 • 500 g spaghetti
 • 1 näve färsk basilika
 • 1/2 citron

Finhacka vitlöksklyftor och röd chili, behåll kärnorna om du vill ha starkt.

spaghetti alla puttanesca på en tallrik

Fräs anjovisfiléer i olivolja med några msk anjovisspad ur burken. Tillsätt vitlöken och chilin.

Tillsätt svarta och gröna oliver, kapris, körsbärstomater och en skvätt vitt vin och lite balsamvinäger. Salta och peppra.

Lägg i plommontomater och stek allt på låg värm i 5 minuter.

Under tiden koka spaghettin nästan al dente i ganska saltat vatten och spar till sist en mugg av pastavattnet.

Hur smakar såsen? Mer chili, vinäger, salt eller peppar?

Nu i med spaghettin och låt koka klart i såsen där 10 minuter.

För att luckra upp rätten häll i muggen med pastavattnet. Häll på den pressade citronsaften och en handfull hackad färsk basilika i sista steget.

Jag tror faktiskt att detta recept är så nära Sandro Pettis recept som man kan komma! Doften av de fräscha ingredienserna sprider sig snabbt i köket och vinet kompletterar smaken perfekt! Om du provar att laga Puttanesca ikväll så hör av dig. Vi vill veta hur det går!

Trevlig helg!

Similar Posts