Bakom dörren ovan bodde den franska kemisten och biologen Louis Pasteur på mitten av 1800-talet, ni vet han med pastörisering… Han föddes i Dole och bodde i Arbois, i vinregionen Jura i östra Frankrike, mellan Bourgogne och Schweiz. Jura är en av de minsta vinregionerna i Frankrike och har ett kontinentalt klimat där långa, kalla vintrar och varma somrar avlöser varandra med en hel del regn.

Jura är en underbar region att beska och semestra i om man vill ha det där lilla extra. Vinrankor avlöser varandra som ett grönt pärlband på rad i den gröna, lummiga naturen. Här finns himla god mat, lokalt producerade ostar och förstås gott vin i mängder! Inte undra på att Pasteur stannade kvar i denna ursköna region!

Jura är känd för sina fem sorters vindruvor.  Vad sägs om Poulsard, Trousseau, Savagnin? Kul druvor, även om de också är fantastiskt duktiga på att göra viner av Chardonnay och Pinot Noir. Savagnin är nog den mest berömda Jura-druvan som man producerar Vin Jaune av, en druva med små ljusgröna druvor som skördas sent och kan ge mycket oregelbundna utbyten och ibland blir det nästan inga druvor alls.

Det blir många varianter av vinstilar i Jura av dessa fem excentriska druvor och å räknar jag med de ’vanliga’ Chardonnay och Pinot Noir. Stilla Chardonnay-viner som verkligen har en vinprofil med attityd och med en skarp syra, som är högre än i någon annan region.  

Smakbevis:  Côtes de Jura Chardonnay (2292)  från kooperativet Frutière Vinicole d’Arbois och slottet Chateau Béthanie, ett vin som ständigt kammar hem poäng hos vinkritiker och influencers i media. En aromatisk och kraftfull Jura-Chardonnay med ett komplext och välutvecklat smakfullt och rent uttryck som innehåller aromer av vita blommor, gula och gröna äpplen, citrus, franska örter, valnötter och en viss smörighet genom den krämiga honungen ger ett fint, stiligt generöst avslut. En förstklassig, mineralisk Chardonnay att njuta av till fisk, skaldjur eller smöriga kyckling och fläskrätter. Ostar! Charkuterier!

Pinot Noir har alltid planterats i Jura, och de stilla vinerna av druvan har en blek, ren och lätt karaktär. Även i det populärara Crémant du Jura ingår Chardonnay till minst 70% tillsammans med Pinot Noir and Trousseau.

Smakbevis: Krispiga Crémant du Jura Brut, även detta från kooperativet Frutière Vinicole d’Arbois. En äkta Jura-Crémant som vunnit hjärtan hos vinentusiaster över hela välden och kallas för ’le petit Champagne’ (2 jäsningar!). Karismatiskt doftande bubblor i en blend av Chardonnay och Pinot Noir. Denna fylliga och fruktiga Crémant har en torr krispig framtoning och en fräsch syra. En krämigt smakfull mousse med bubblor som håller länge. Tänk vita blommor, stänk av citrus, grönt äpple och vit persika samt den där brödiga, rostade briochen. Ett elegant och lyxigt och välbalanserat vin med en mycket bra prislapp. Njut med frukt och en klick vispgrädde eller med havets alla läckerheter som fisk, skaldjur, ostron och hummer. Ostar också här! Charkuterier också här!

Fakta om Jura

Appellationerna: Côtes du Jura, Arbois, L’Etoile och Château-Chalon

Vinerna: Stilla röda och vita viner, Crémant, Vin Jaune (100% Savagnin), Vin de Paille (Chardonnay, Savagnin eller Poulsard kan användas, stark färg, mycket söt och komplex smak), Macvin du Jura (söt vinlikör, kryddig och komplex)

Om producenten

Kooperativet Fruitière Vinicole d’Arbois är Frankrikes äldsta vinkooperativ och grundades 1906 av 26 vinfamiljer. Arbois AOC sedan 1936 den första appellationen i Jura. 

© Frutière Vinicole d’Arbois, Chateau Béthanie,  www.chateau-bethanie.fr

Similar Posts