omslag konjak

En del folk dricker armagnac med finess. Andra tycker inte alls om den ljumma glaskupan som värms i händerna fylld med det franska destillatet. De skulle aldrig kunna svälja en klunk armagnac. Icke desto mindre… armagnac har en låg historia som sträcker sig under många århundraden.

Armagnac kan vara en av de äldsta spritdryckerna i världen och producerades ursprungligen som ett botemedel mot allehanda sjukdomar fram till dess att någon insett att om den lagrades blev smaken väldigt attraktiv.

Lite historia

Armagnac är ett av de tidigast kända destillerade vinerna i Frankrike. Armagnac har oftast producerats på druvan Folle men även andra druvor såsom Colombard och Ugni Blanc som alla bidragit till Armagnacens unika smak. Ursprungligen producerades Armagnac i kastruller men under 1800-talet blev destilleringsapparater vanligare. Den typ av destillering som används för Armagnac ger en fruktigare men mindre raffinerad smak än konjak. Det är just destilleringsprocessen som skapar den största skillnaden mellan armagnac och konjak.

Men om du har svårt för att dricka armagnac rakt av, så kan du börja med en cocktail men lite armagnac och lite annat. Jag tänker på Kaffe Alexander, en drink som är svår att motstå, men kan vara ett bra insteg in i den fina spritvärlden. Cocktailen sägs ha skapats för den ryske tsaren Alexander II inför ett brittiskt kungligt bröllop 1922. Den moderna drinken Kaffe Alexander brukar oftast vara ett hopkok av antingen gin eller konjak, chokladlikör, grädde och toppad med nyriven muskotnöt, men den moderna versionen kan mycket väl göras med armagnac och det ska vi göra här.

Grundstrukturen i en äkta armagnac av bra kvalitet, exempelvis en 12-åig klassad XO. Först receptet:

cokctail kaffe alexander

Kaffe Alexander – kaffemums med sting! 

Vår moderna Kaffe Alexander består av armagnac, vit chokladlikör, vanilj, socker och grädde. Men vi ska göra en krämig och söt Kaffe Alexander med underbara toner av mjölkchoklad och vanilj för dig som har lite svårt att vänja dig vid armagnac,

  • 2 msk XO armagnac, exempelvis Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 Ans, SB-nr 321)
  • några droppad vaniljextrakt
  • 1v msk sockerlag (1 del vatten till 1 del socker)
  • 4 msk kaffelikör (Merrys White Chocolate SB-nr 601 – godast, billigast och bäst!)
  • 4 msk fet grädde

Garnering:

  • 4 tsk vispgrädde, vispas löst
  • Garnering: malen muskotnöt blandat med socker och lite citron

Förbered cocktailglas genom att doppa den i lite citron och sedan i muskot/socker blandningen.    Lägg is i en cocktailshaker och tillsätt konjak, grädde, vanilj, sockerlag och likör. Skaka kraftigt i 30 sekunder tills allt är väl kylt och tillräckligt utspätt. Sila av i ett cocktailglas, toppa med de tunt vispade grädden och strö på lite malen muskotnöt.

armagnac

Vi använde

Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 Ans, SB-nr 321, 449:-

Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 Ans är en Extra Old, läckert bärnstensfärgad småskaligt producerad armagnac som hjälper till att hålla den eleganta stilen. Denna armagnac har härligt, runda nyanser som utvecklats fint eftersom den ju har några år på nacken. Det är häftiga aromer som finns i denna klassiska, komplexa och balanserade brandy som känns mycket mjuk i gommen. Här möts man av smaker som knäckig karamell, söta torkade aprikoser, pomerans, kanel och nougat samt ett stänk av mandelmassa och vanilj. Här känns också en distinkt och attraktiv fatkaraktär som ger en trevlig och lätt rostad eftersmak av ek och torkade fikon. En stilig och smak-balanserad brandy som känns mycket mjuk i gommen. En distinkt och attraktiv fatkaraktär ger en trevlig och lätt rostad eftersmak av ek och torkade fikon i ett smakfullt avslut. 

Frågor och svar

Är det skillnad mellan konjak och armagnac?

Armagnac tillverkas i regionen Armagnac strax söder om Cognac men görs av druvorna Ugni Blanc Folle Blanche, Colombard Sémillon och Baco Blanc.

Var ligger regionen Armagnac?

I sydvästra Frankrike, litet inåt landet, söder om Bordeaux.

I vilka regioner produceras armagnac?

Tre underegioner producerar armagnac:
1. Bas-Armagnac
2. Tenareze – Armagnac
3. Haut-Armagnac

Hur klassificeras armagnac?

Trois Etoiles Armagnac – måste ha lagrats under minst ett år
Mycket speciell, V.S, Armagnac – måste ha lagrats i trä under minst två år.
Very Superior Old Pale, V.S.O.P, Armagnac – måste ha lagrats i minst fem år.
Armagnac X.O. – måste ha lagrats i minst sex år innan den tappas på flaska.
Hors d’ Age Armagnac – måste ha lagrats i minst tio år innan den tappas på flaska.

Hur gammal är armagnac?

Småföretag, ofta familjeföretag, producerar armagnac till ca två miljoner flaskor per år.
Armagnacen är en av de minst industrialiserade spritdryckerna i Frankrike och en stor del av njutningen från armagnac kommer också från variationen som kan hänföras till den individualiserade produktionen som har sina rötter i bondesamhället.

Läs även med om våra spritsorter här:

Similar Posts