alla hjärtans dag chokladask

På måndag den 14 februari firar vi Alla hjärtans dag, dagen som kopplas ihop med kärlek och romantik. Ja, just det, en måndag och kanske inte precis optimalt…

Alla hjärtans dag har alltid handlat om vin, mat, rosor, choklad, presenter …. men en måndag kväll är kanske inte den dagen i veckan som man just tänker knäcka en flaska mustigt rött vin, kånka hem mat, stå i timmar vid spisen och laga något gott när man har ont om tid, är stressad när man kommer hem sent från jobbet …. ändå vill man ju göra det där lilla extra och visa att den man tycker om är den allra käraste och bästa personen i ens liv.

Vi har lösningen!  Och du behöver inte….

  • planera och stressa
  • läsa en massa recept
  • bära hem matkassar
  • laga mat

Det är alltid tanken som räknas. Maten fixar du lätt! Beställ 2 favoritpizzor, köp en vacker ros, ta något gott att dricka och sitt en stund i lugn och ro. Sen kommer överraskningen!

Gör ett choklad-event!

Det är konstigt men det känns alltid lyxigt med fin-choklad, särskilt på Alla hjärtans dag. Så varför inte göra en chokladprovning med lite olika smaksorter. Det finns ju mörk, ljus, vit choklad, smak av apelsin, lakrits, nötter … och du kan välja praliner eller choklad som har olika sötma. Vit choklad är exempelvis ganska söt choklad och mörk choklad ganska bitter. Det finns massor med spännande smaker att upptäcka:

Vit choklad – Mjölkchoklad – Mörk choklad upp till 70% (semi sweet) – Mörk choklad över 70% (bitter sweet)

Så här kommer tips på en god vit chokladlikör att dricka till och den toppar allt!

Den lyxigt vita chokladlikören

Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur heter denna internationellt prisade irländska, krämvita gräddlikör med choklad och whisky från familjeproducenten Robert A. Merry & Co:s som ligger i hjärtat av Irlands frodiga grönska, i Golden Vale och mellan Tipperary och Limerick. Detta kända destilleri producerar sedan 22 år tillbaka producerar ett sortiment av helt utsökta whiskylikörer i mängder av smaker. Master Blender och General Manager är Don Crowley och det är han som receptet för varje blandning. 

Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur  är fyllig och har en behaglig dov söt smak och innehåller förutom den färska grädden, även irländsk whisky som har lagrats i minst 3 år på bourbonfat, mustig vaniljstång och vit, söt choklad. Den har under årens under årens lopp samlat på sig rader av internationella kvalitets- och smakutmärkelser. 

Eftersom likören är framställd av färsk grädde så lämpar den sig utmärkt tillsammans med eleganta desserter, glass, tårtor och bara för att njuta av som avec eller som en oemotståndlig Irish Coffee eller som vi föreslår, en chokladprovning. Det bästa av allt: den otroligt prisvärd!

Det finns 2 grundregler för en provning  

  • Likören ska vara minst lika sött, gärna lite sötare än chokladen som du provar
  • Smaka först på likören och känna smakerna i gommen. Sedan tar du en bit choklad och avslutar med en klunk av likören.

Använd din gom och din näsa och försök att hitta smaker i vinet och chokladen som liknar varandra. Du vet väl att i mörk choklad precis som i goda röda viner så finns det härliga tanniner?

Frågor och svar

Var kommer choklad ursprungligen ifrån?

Södra Mexiko och de forntida mayaindianerna för 4000 år sedan och som var de första som gjorde choklad av kokao. Men på den tiden var dagens choklad inte alls lik den choklad vi äter idag. Då drack man choklad som medicin.

Vilket land tillverkar mest choklad?

De främsta chokladtillverkande länderna är Tyskland, Belgien, Italien och Polen.

Vilken är choklad är bäst i världen?

1. Ferrero Rocher, som är det mest sålda chokladmärket på jorden.
2. Lindt & Sprüngli.
3. Ghirardelli.

Vilken typ av alkohol passar bra till choklad?

I tur och ordning tycker vi
* Whisky
* Bourbon
* Rom
* Shiraz
* Stout

Kan man äta naturliga chokladbönor?

Man kan rosta och skala bönorna. Då blir det jättegoda!

Similar Posts