Vi ska parata Armagnac! Ni vet den där franska brandyn som inte generellt inte faller svensken på läppen. Varför har vi så svårt för Armagnac i Sverige och även konjak för den delen? Jag tycker det är supertrist! Konjak är en mer allmänt känd produkt, medan Armagnac mer är en lokal hit. Som med allt kring Armagnac – de lokala byborna njuter av en livsstil som firar välbefinnande, god mat och vin. För i Armagnac dricker man Armagnac och varje Armagnac har en unik och finstämd blandning av druvor. 

En bild.  

Jag ser en svart öppen vintagebil med ekerhjul, mjukt läder och glänsande polerade mässigdetaljer parkerad framför mig där jag sitter på terrassen i solen i den söta staden Auch och utanför det lilla familjehotellet där jag ska spendera natten och jag har ett glas Armagnac i handen som jag läppjar sakta. Kanske tänder jag även en Padron. Detta är lycka för mig, eftersom jag är överförtjust i just Armagnac!  

Självklart befinner jag mig i regionen Armagnac i sydvästra Frankrike där denna brandy produceras. (För att vara en Armagnac eller Cognac måste en dessa druvor odlas och destilleras i någon av dessa regioner.)

Skillnaden mellan konjak och Armagnac är milsvid. Javisst, både konjak och Armagnac är båda franska brandys tillverkade av vita druvor men konjak destilleras två gånger och Armagnac destilleras endast en gång. Men den främsta skillnaden är ändå konsistensen, smaken.  

När du smakar på Armagnac är ett bra tips att doppa fingret i glaset och sedan dra det mot baksidan av andra handen. Dofta och känn ljuvliga aromer av torkade aprikoser och fikon, lite karamell och en släng av lakrits. Kanske ska du först värma upp glaset eller hälla fingrarna omkring glaset för att värma det lite, det är upp till dig. Armagnac är lite ruffare i halsen, lite tuffare i smaken, lite mer robustare men lika stark som konjak.

En ny bild.  

Jag är redo för en av de mer ovanliga vingårdsturerna som tar mig långt tillbaka till en tid då livet inte var lika stressigt som nu. Man åker genom de vackraste vingårdarna i Armagnac i en gammal välvårdad veteranbil som kör max 40 km men för att jag ska få njuta av de spännande provningarna och riktigt kunna smaka Armagnac.  Min chaufför är en charmant och självsäker fransk ciceron, klädd i modern dandy-stil. Han har en stor platt keps på huvudet, stickad väst, en fluga och korta, smala byxor. Häftigt! Han kommer att ta mig med för att smaka på goda Armagnac och besöka de vackraste byarna i Frankrike, slott och vingårdar.

Prova vår årgångs-Armagnac Veuve Lafontan et Ses Enfants XO, nr 321!

Detta är en komplex, prisvärd och läcker Armagnac med stor karaktär och som har tillbringat minst 12 år på fat för att sakta kunna få utveckla sin rika, fylliga brandysmak. Den är tillverkad av Véronique Lafontan, som är den tredje generationen i Armagnac-familjen och finns i Bas-Armagnac, den bästa Armagnacregionen av de tre AOC regionerna. 2012 valdes Véronique in som Armagnac musketör i den lokala mycket prestigefulla Society of Musketeers of Armagnac.

Färgen och doften präglar denna vackra, bärnstensfärgade Armagnac som framställts av en bandning av Ugni Blanc, Folle Blanc och Colombard. Den har en tydlig fatkaraktär och doftar intensivt av söt karamell, nougat och torkad frukt som pomerans och aprikos samt naturligtvis vanilj. Här finns drag av marsipan och nötig choklad som gommen njuter av länge i en lång, pepprig finish. En balanserad och mycket karaktärstypisk Armagnac som är elegant och mjuk i gommen.

Servera den som avéc till kaffet eller en aperitif I Frankrike serveras den även ofta med allehanda söta och matiga tilltugg som exempelvis allt från blåmögelostar som Fourme eller Roquefort, rökt lax, kaviar, kallskuret och ibland till mer söta fruktiga bakverk som tarte tatins, crêpes eller till knäckiga päron med Roquefortost, glass och choklad.

Similar Posts