Ur den mörka glasflaskan hälldes ett rött pärlande vin i glaset, så tät i färgen att även bubblorna var mörklila. En klunk, kanske två. Fruktigt, men inte sött. Kort sagt: fantastiskt! Jag blev kär i Lambrusco omedelbart.  

Lambrusco har funnits lika länge som Emilia- Romagna har funnits. Säger man. Emilia-Romagna i norra Italien, som gränsar till Toscana och Le Marche i söder och Lombardiet, Veneto och Ligurien i norr. Här är man ju också känt för sina många gastronomiska delikatesser. Här gör man balsamvinäger, ett Aceto Balsamico Tradizionale, den absolut godaste tortellini i hela Italien, osten Parmigiano Rreggiano och skinkan Prosciutto di Parma och detta är bara några exempel. Att man även producerar bilar och skönheter som Ferrari, Maserati och att världstenoren Luciano Pavarotti just ommer härifrån, är det faktiskt inte så många som vet.  

Men det absolut godaste vinet med lite salta italienska charkuterier som en skiva Prosciutto eller en bit Parmesan är nog onekligen ett glas Lambrusco! I alla fall om italienarna själva för bestämma. Har du provat det någon gång?

Härligt pärlande med bubblor som åker hiss upp och ner i glaset, djupt rött vin nästan lila i färgen … det är helt omöjligt att se igenom vinet i glaset. Halvsött eller torrt, en ört eller två, svarta körsbär och plommon och en ton av krydda. Tanken förs till de något grumliga naturvinerna, så gissa om detta är Italiens vilda viner!  Faktum är att Lambrusco var ett vildvin som växte i vattenkanaler och diken, på slätterna och på fälten i södra Emilia Romagna. Druvan var en korsning mellan en klassisk vitis verifera druva och en vitis sylvestris, en vild druvsort. Alla Lambrusco druvor är relaterade till varandra men anses ändå vara olika sorter. I allmänhet har vinerna gemensamma drag: ätt syrliga, måttligt med alkohol och röda frukt-blommiga aromer. Detta trots att varje druvsort har sin egen karaktär.

Vi är stolta att kunna representera ett av Italiens ofta hemliga prestigeviner, en Lambrusco från Modena och producenten Cantina di Carpi e Sorbara. Vinet har funnits i Sverige i 4 år och köps av konsumenter som kan Lambrusco väl och älskar det. Så jag tänkte berätta lite om Lambrusco med förhoppningen om att du blir intresserad i dessa röda bubblor nu när bufféer, studentfester och grillpartyn avlöser varandra. Om du nu vill ha ett vin som sticker ut lite, ett rött läckert pärlande vin som alltid väcker uppmärksamhet.   

Det finns fem DOC-områden i Emilia Romagna som producerar Lambrusco:

  • Lambrusco di Sorbara
  • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
  • Reggiano
  • Salamino di Santa Croce
  • Lambrusco di Modena

Alla dessa områden gör sin egna, unika Lambrusco. Det kan vara ett spumante (pigga bubblor), ett frizzante (pärlande), secco (torrt), amibile (halvtorrt) och dolce (sött). Hela denna variation av Lambrusco visa verkligen hur stor potentialen för detta vin är. Druvan Lambrusco är både namnet på familjen av dessa lokala, gamla druvorna, hela sex olika samt de druvor som vinet produceras av i de olika områdena.

Lambrusco produceras inte som Champagne utan enligt Charmat-matoden, där vinet genomgår en jäsning i trycksatta tankar, mycket likt Prosecco eller så kan det få jäsa färdig i flaskan utan tillsatser. Lambrusco kan smaka hur om helst, men de är alltid gott! Här finns aromer som röda jordgubbar, rabarber och allt från tranbär till mörkare plommon, körsbär och även rödbetor, viner som ofta har en förtjusande blommig ton. Dessa subtila smaker är förstås idealiska med det italienska köket. Tänk charkuterier, grillade italienska korvar, lagrade ostar och inte minst pasta och pizza.

Många Lambrusco-fans har som jag upptäckt att vinet även fungerar bra när inget annat passar: till koreanska grillrätter, dim sum, grillad kyckling, friterad tofu … gott till den mesta asiatiska maten faktiskt!

Carpi Lambrusco (SB 2694) för 79 kr har elektriska sammetsmjuka bubblor som dansar i glaset. Mörkröda livliga bubblor som blir perfekta till buffén, sommarfesten, som apéritif eller som välkomstdrink. Detta är en torr och traditionell Lambrusco som kallas för secco, med en liten sötma och en snygg blandning av körsbär, blåbär och skogshallon om toppas med en ton av viol.Här märker man en pigg lättsam örtig nyans. Vinet har en stram och bra struktur med en lättare vinprofil och lite mindre alkohol, 9,5% för en mer pulserande friskhet. Servera välkyld och vinet är otroligt lättdrucket!  

Cantina di Carpi e Sorbara är ett känt vinkooperativ som grundades redan 1918 och som kombinerar innovation med en lång vinmakartradition. Här framställer man förmodligen de absolut bästa Lambrusco-vinerna idag och deras Carpi Lambrusco åtnjuter förstås den prestigefyllda DOC klassifikationen som kooperativet fick 1970.

Similar Posts