omslag whisky

Japaner har alltid älskat skotsk whisky och deras egen japanska whisky inspireras de skotska traditionerna, antingen man gör malt whisky eller blended. Man vill typiskt göra sin whisky med delikata, finstämda smaker och få till det den något parfymerad, lite blommig och en sötma av honung, så man kan säga att den japanska whiskyn har en egen stil. Och gissa om den är förnämlig att göra bra cocktails av!

Vår japanska whisky Niwakami Japanese Blended Whisky är gjord på korn, ris och majs. Ganska vanligt och inget konstigt alls är att man helt enkelt väljer att göra alla moment där de görs bäst. Niwakami destilleras nämligen både i Japan och i Vietnam för att sedan blendas, lagras och buteljeras i Japan hos producenten San Foods Co i Tokyo.

niwakami flaska japansk whisky

Detta är en blended whisky som har extra-allt i sann japansk anda. Den svagt maltiga doften med den tydliga ekfatskaraktären och den svaga blommigheten. Annars möts man av nyanserade och kraftfulla dofter och fruktiga inslag av torkad aprikos, apelsinskal, mandelmassa, cederträ, lite söt honung och ett mängder av vanilj. Men det som gör den till en bra bas i cocktails är att den är fruktig med smaker av äpplen, körsbär, lite peppar samt ett stänk av honung och kanel. Den har lagrats på amerikanska bourbon-fat under en treårsperiod. ABV ligger på 40%.

Man förstår när man smakar denna balanserade och mångfacetterade whisky att den blivit något av ett flaggskepp worldwide för producenten. Precis som all japansk whisky fokuserar landets destillerier mer på en delikat smakkaraktär än på själva konsistens och rökigheten. Man tittar på små detaljer och fina aromer. Om du inte just vill ha en Bourbon eller Scotch, så tycker jag att du ska smaka på Niwakami och möta en annorlunda whiskyprofil.  Du kan både dricka den som den är, det vill säga ’neat’, eller med vatten eller is, eller till och med servera den till mat.

björnbarsfashioned

Vi ska göra två populära whiskydrinkar men i en trendig, modern tappning.

Old Björnbärs-fashioned 

En ny twist på den klassiska whiskydrinken Old Fashioned som skapades 1800-talet på herrklubben The Pendennis i Louisville, Kentucky, då man blandade sött och bittert med whisky och garnerade med en apelsinskiva. En perfekt drink att göra på en whisky gjord av spannmål som denna.

 • 6 cl Niwakami Japanese Blended Whisky
 • ca ½ – 1 tsk Angustura bitters
 • 1 sockerbit av råsocker
 • ca 8 färska björnbär
 • några torkade blodapelsinskivor
 • club soda
 • färska myntablad

Lös upp sockerbiten i bitters. Muddla björnbär och lägg i en shaker med is. Tillsätt whisky, bitters med socker och skaka ordentligt. Sila i ett glas med krossad is och toppa med lite club soda. Garnera med torkade skivor blodapelsin och myntablad.

Paris sour drink

The Paris Sour

Du kommer garanterat att tycka denna fräscha variant på den traditionella Whiskey Sour från mitten av 1800-talet, då brittiskt sjöfolk, så kallade ”Limeys” fick denna drink för att undvika skörbjugg. Egentligen var det bara whisky, socker och vatten. Vi snitsar till det med whisky, vin och lite mörk sirap och bränd citrus. Det blir läckert eftersom vår japanska Niwakami är så fruktig.  

 • 6 cl Niwakami Japanese Blended Whisky
 • 4 droppar färdigpressad limesaft
 • 1 tsk ljus sirap
 • ca 1,5 cl rött (gärna sött) vin
 • skalet av en apelsin
 • färsk mynta

Blanda whisky, limesaft och sirap en shaker fylld med is och skaka väl. Sila i glas med is och häll försiktigt det söta vinet över baksidan av en kaffesked för att skapa ett lager vin ovanpå. Garnera med brända apelsinskal ovanpå och några myntablad.

Similar Posts