grupp människor runt ett bor som dricker vitt vin

Sauvignon Blanc är druvan som rest en lång väg från Loiredalens kakstensjordar, där den länge frodats som en populär och otroligt god druva och visat sina bästa, mest karakteristiska egenskaper. I Loire används druvan även för godaste viner av de särpräglade karaktärerna, jag tänker inte minst på Sancerre, Reuilly eller Pouilly-Fumé , områden med viner som alla har sin unika vinprofil.

Idag odlas den på nästan 300 000 hektar på jordens yta och i andra länder gör vinmakarna idag ett fantastiskt bra jobb med att visa att druvan även kan ta till sig unika, lokala influenser från olika länder i Nya Världen. Idag vet många vinälskare att läckra Sauvignon Blanc viner även kan produceras på Nya Zeeland, i Kalifornien, Chile och Sydafrika.  

Här är en druva av extremt mångfacetterad sort som blivit en av de mest populära vita viner för vinproducenter eftersom man kan få fram en mångsidig stil, lite beroende på hur jorden ser ut, rån de typiskt torra, mineraldrivna vinerna i Loire till de ofta intensiva tropiska, uttrycksfulla och explosiva citrusspäckade vinerna i Nya Världen.

en flaska Tierhoek Sauvignon Blanc

En producent som hållit sig i mångt och mycket till Loirestilen i sin Sauvignon Blanc är vår producent Tierhoek som ligger i regionen Piekenierskloof i Western Cape, Sydafrika precis vid gränsen till Cederberg. Vingården ligger på 760 meters höjd, i en tuff terräng men med ett superklimat där kalla, regniga vintrar varvas med långa, varma somrar.  Tierhoek är perfekt för att odla Sauvignon Blanc och framställa premiumviner, men också Rooibos té eller hälsotéet Buchu, för den delen.

Här kan du se en film på 1 minut som visar hur otroligt vackert det är på Tierhoek!

Ägarna till denna gamla naturliga vingård heter Tony och Shelley Sandell, och de restaurerade gården till vad den är idag. De har också lyckats bra med sina viner och har prisats internationellt. Tony och Shelly odlar även Chenin Blanc från 30 år gamla vinstockar samt den blå Grenache. Eftersom detta är en ganska gammal gård så vill man bevara den naturliga och hotade livsmiljön så långt det är möjligt och bidrar till en hållbar vinproduktion. Därför drivs vingården sedan 2007 enligt riktlinjer från vin och miljöorganisationen Biodiversity & Wine Initiative (BWI) som verkar för biologisk mångfald av den sydafrikanska vinindustrin.  

Vinmakaren, Richard Burton, arbetar som inflygande konsult och vinmakare med hjälp av två kollegor på gården, Basie Snyers i vinkällaren och Ryno Kellerman som är ansvarig för vingårdens odlingar.

vinmakaren Burton
Vinmakaren Richard Burton

Och nu är det premiär och lansering av Tierhoek Sauvignon Blanc (6468) har en intensiv fruktsmak men detta är ett enkelt och rent Sauvignon Blanc vin subtil mineralitet och frisk surhet, vilket gör detta till ett suveränt gott matvin.

Vinet har en typisk klassisk, torr Loire-profil med en mjuk och behaglig finish. Här njuter man av en frisk, aromatisk och syrliga smaka av svartbärsblad, fräscha, grönsyrliga frukter och bär som äpplen, nässlor, lime och kiwi.

På den något mer komplexa sidan hittar man distinkta mineraltoner som jord och flinta kombinerat med en örtig pepprighet.

Som matvin kan man kombinera Tierhoek Sauvignon Blanc med många goda rätter. Jag tänker osökt på fisk och skaldjur men salta getostar som chêvre med honung eller vegorätter som rostade grönsaker som kronärtskockor eller till en krämig pasta carbonara. Till helgen bjuder vi på ett recept på sesampanerad laxfilé för 2 personer. Det är enkelt och ser festligt ut!   


Sesampanerad laxfié serveras på ratatouille

  • 2 färska laxfiléer, sådär 2 cm tjocka, rejäla bitar
  • ca ½ dl blandade svarta och vita skalade sesamfrön
  • rapsolja
  • valfria grönsaker till ratatouille

Förbered din ratatouille och ställ den i värmeugnen för att hålla den varm.

Sprid ut sesamfrön på en tallrik.

laxfilé panerad med sesamfrö

Gnugga filéerna i rapsolja, strö över salt och papper.

Tryck därefter filéerna i sesamfröna, så att båda sidor täcks med frön.

Värm olja i en stekpanna och lägg i filéerna och stek några minuter på både sidor tills fisken är fast och rosa, 3-4 minuter för medium.

Ta ut filéerna försiktigt och lägg på ratatouille. Garnera med en dillkvist.

Ha en trevlig helg!

Similar Posts