Laga mat ute och äta inomhus eller laga mat inne och äta utomhus? Det är så vansinnigt när det först regnade och det såg ut att bli en riktigt blöt sommar, vilket betydde, i alla fall hos oss, att utegrillandet tog tid på sig att komma igång denna säsong. Nu är det så varmt att det råder eldningsförbud överallt. Det är kört att använda engångsgrillar och helst ska man ha en iordningsställd grillplats enligt Brandförsvaret, det vill säga gärna en grillplats byggd av betong eller av sten. Vem har det?

Då är det roligare att prata om bästa sommarvinet, oavsett vi grillar ute eller inne. Och då menar jag inte rosé eller vitt utan riktigt, röda grillviner! (Pararntes:) dessutom har ett torrt gott rödvin alltid en fördel över den kalla ölen. Ett glas innehåller cirka 130 kalorier och det är bra mycket mindre än vad du hittar i en genomsnittlig öl.

Har du några favoritviner som du gillar att dricka tillsammans med dina grillfavoriter?

Skulle jag personligen få välja ett enda grillvin – eller snarare en enda druva – i sommar som verkligen är gott tillsammans med grillade revbensspjäll, hot dogs, hamburgare eller het marinerad tofu, så är det Dolcetto. Att hitta ett mångsidigt rött vin att gå ihop med din grillkväll kan vara utmanande men i princip blir alla kulinariska grillade läckerheter bara läckrare tillsammans med den rika och smakfulla druvan Dolcetto, utan att vinet för den delen blir konstlat eller tungt.

Ofta sägs Dolcetto vara Piemontes tredje rödvinsdruva, en fattig kusin till Nebbiolo och Barbera, men jag tycker att druvan mycket väl förtjänar sin plats bland de bästa italienska solskensdruvorna.

Man kan säga att det finns sju Dolcetto-DOC viner som produceras i nordvästra Piemonte och Dolcetto d’Alba är en sådan DOC från 1974.

I Dolcetto d’Alba finns en hel del kvalitetsproducenter och en av de äldsta vinmakarfamiljerna i området är den mästerlige Luigino Grimaldi, en topproducent med sina 8 vingårdar, prestigefyllda appellationer som Nebbiolo d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba och Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’Asti och Langhe Chardonnay – alla är eleganta terroirviner. Luigino kör alla tre italienska älsklingsdruvor som han är riktigt duktig på: Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.  

Ett coolt exempel och ett riktigt vasst vin är Grimaldi Dolcetto d’Alba (2054) , ett typiskt Dolcetto-vin, aromatiskt och fruktigt med en blommig arom som påminner om viol eller kanske lavendel och fullt med läckra toner av svarta körsbär och blåbär, kryddat med både söta kryddor som vanilj och nougat samt hackade italienska örter. Tycker generellt att detta är ett mer blommigt rött än exempelvis en Nebbiolo förutom en gemensam nämnare: tanninerna som är ganska kraftiga, torra och tuffa. Men det gillar jag. Grimaldi Dolcetto d’Alba är ett mycket välgjort och nyanserat vin med en härlig glittrande rubinröd färg och en trevlig finish av något ett uns bittermandel.  

Behöver jag skriva att vinet är en perfekt partner till allt grillat? Men det gör sig även väl pasta och italienska charkuterier, lagrade ostar eller alla typer av vegetariska rätter. Detta är dessutom ett veganvin där druvorna plockats för hand.

Vad det som gör Grimaldi Dolcetto d’Alba så gott?

Ganska alkoholintensivt, 13,5% så är det inget som känns för denna Dolcetto ett mångsidigt vin som är väldigt lättdrucket. Och det är just den stilen som jag gillar. Många moderna Dolcetto-viner har fått en ny vinprofil, de är mjukt lätta viner med en härlig syra och en hel del alkohol. Dolcetto lagras enligt tradition i stål- och cementtankar för att få den där friska, fräscha och fruktdrivna stilen. Och det är klart, med 13,5% skulle jag nog prova att lagra vinet något år eller två. Men egentligen Dolcetto är ett vin som ska drickas ungt.

Det är det som jag menar med okonstlat. Det är bara att dra ut korken, hälla upp i glaset och njuta! Strunta i lammkotletten och grillen idag. Servera en fräsch lax carpaccio med rostad kapris och några droppar basilicosås, för det går också fantastiskt bra ihop med ett Dolcetto-vin.

Men kanske ska du sätta vinet på lite is i alla fall när du äter utomhus i ökenvärmen och inte låta vinet stå på bordet och koka i solen.

Ut i solen och njut nu!

Similar Posts