hållbart- i vingården omslag

Kan vårt val av vin vara hållbart?  Ska man välja ekologiskt, hållbart, veganskt, naturligt?  Alla dessa ord som florerar. Vad ska man välja?

hållbart - jord med mask

Om det är något vi alla behöver, speciellt så här på sommaren, är en välfylld kyl med viner eller i alla fall en god framförhållning med ett vinlager som parerar solfester, picknickar och bersåtider. Om du letar efter att fylla på ditt lager med viner som har hållbara värderingar, så kolla på vinet men också på förpackningen. Det händer mycket inom förpackningar just nu – burkar, tetra, kartong, lätta flaskor av eko-glas…

Hållbart och ekologiskt

Många är skeptiska både till tetra och vinburkar. Men en sak: detta är en växande internationell trend och det som slår hårt därute, det fladdrar in. När bag-in-boxen kom till Sverige 1996, blev det ramaskri, trots att boxen redan fanns 1967, nästan 30 år tidigare överallt i övriga världen.

Burkarna kommer i snabbtakt på bred front. Även tetran. Vi pratar om en marknad på långt över 200 miljoner dollar (och som bra ökar) och det handlar var om vinburkar…

Hållbart och veganskt

Numera klassas även viner som är veganska som veganska. Intresset ökar en annan mathållning ökar också. Och oavsett man är det för djurens, miljöns eller hälsans skull så tänkte jag presentera två nyheter, ett vin på burk och ett i tetrapack. Båda Vegan Certified. Passar dessa med en läcker vegansk ratatouille? Absolut! Läs nedan så ska du få både vintips och ett enkelt recept!

hållbart - mousserande roséburk

Veganskt vin – vad är det nu igen?

Alltså viner som inte har syntetiska kemikalier, inklusive bekämpningsmedel och herbicider tillsatta, de är oftast veganska och tillverkas utan animaliska tillsatser som äggvita, gelatin, med mera.

Burken! Quinta Las Cabras Sparkling Rosé Brut 2022, art.nr 72303

Ett fräscht mousserande rosévin från regionen Valle Central i Chile och familjeföretaget Viña La Rosa som grundades i början av 1800-talet. Mot en stilsäker, torr och aptitlig rosé gjort på tre läckra druvor: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Syrah.Fräscha toner i både doft och smak med en rödbärig fruktighet samt blodapelsin. Lättdrucket och somrigt! Pris: 39:- /200 ml

hållbart - rött i tetra

Tetran! Señor Burro Organico Tempranillo Syrah, 2022, art. nr 20064

Letar du efter ett rött vin som är något mer komplext? Detta ungdomliga rödvin kommer från den ekologiske producenten Bodegas Latúe som grundades 1954 och ligger i Castilla la Mancha. Detta är ett mycket fruktigt vin av druvparet Tempranillo och Syrah som smakar av mörka körsbär, viol, björnbär, peppar, hallon, toppat med lagerblad. Pris: 59 :- /500 ml

Läcker vegansk ratatouille!

Ratatouille den perfekta grönsaksrätten som tillbehör till grillen eller som ensamrätt. (6 pers)

  • 2 zucchini, skivade
  • 2 gul squash, skivade
  • 2 små auberginer, skivade
  • 2 stora hårda tomater, skivade
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 200 g pastasås
  • färsk persilja, färsk timjan samt basilika (efter önskemål)
  • 2-3 klyftor finhackad vitlök
  • salt och peppar
  • 4 msk olivolja
Hållbart - ratatouille

Värm ugnen till 180  ̊

Skiva grönsakerna ca 3-4 mm tjocka.  

Laga såsen och stek paprika i en ugnsfast form eller stekpanna, gryta med i lite olja på medelhög värme, tillsätt efter någon minut pastasåsen och sänk värmen. Ta bort från värmen och åt svalna lite. Lägg sedan de skivade grönsakerna omlott och runt stekpannan tills hela pannan är täckt.

Blanda hackad vitlök, hackad timjan, basilika och persilja med olivolja, salt och peppar. Häll jämnt över grönsakerna. Täck över med folie och grädda i ca 45 minuter. Ta bort folien och grädde ytterligare i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Frågor och svar

Vad är ett hållbart vin?

Hållbara viner produceras med vatten- och energihushållning, bevarar ekosystem och det lokala djurlivet. Man jobbar aktivt och underhåller friska jordar.

Vad är skillnaden mellan ekologiska och hållbara viner?

Hållbar vinproduktion fokuserar på den långsiktiga hälsan och vitaliteten hos vingården och dess omgivande ekosystem, medan ekologisk vinproduktion främst handlar om användningen av syntetiska kemikalier och bekämpningsmedel i vingården.

Hur väljer man ett hållbart vin?

För att bli certifierade som ”hållbara viner” måste vingårdar utvärdera och deklarera sina jordbruksmetoder för att uppfylla vissa miljövänliga standarder där kompostering, gödningsmedel, vattenbesparing, minskad energiförbrukning samt hur man använder bekämpningsmedel ingår.

Är ekologiskt vin bättre för miljön?

Fördelar: Inga konstgjorda kemikalier, inga syntetiska kemikalier, inga herbicider, inga bekämpningsmedel. Man jobbar för biologisk mångfald i vingården vinerna innehåller bara hälften av mängd svaveldioxid än vad standardviner gör.

Är veganskt vin detsamma som ekologiskt?

Veganska viner är viner gjorda utan animaliska biprodukter. Ekologiska viner kan använda animaliska biprodukter under vinframställningsprocessen.

Läs mer om våra viner med lägre alkohol:

Similar Posts