chokladpraliner på rad

Den här påsken tänker jag inte hålla igen. Jag funderar på att bli ordentligt dekadent och det finns mer än ett sätt att bli det på. I mitt fall kommer jag att tillåta mig en individuell frihet genom att äta och dricka riktigt gott – utan att få dåligt samvete!

Synonymer till dekadent kan vara ’förfallen’ eller ’fördärvad’. Men jag ser det inte alls så. Långtifrån.


En angenäm bekantskap

Men först ska du få lära känna Château Menota (4087) om du inte redan gjort det vill säga. För Château Menota måste vara ett av de mest långlivade dessertvinerna på Systembolaget, där vinet funnits i sortimentet sedan 1997.

en flaska Chateau Menota

Detta bevisar för mig att vinet är dels otroligt populärt och dels säljer det bra, för annars skulle ingen importör ens ta in det eller så skulle det med omedelbar verkan raskt förpassas till beställningssortimentet på Systemet. Men så är inte fallet. Både hel- och halvflaskan hittar du i ordinarie sortiment.

Men vänta här, tänker du. Är det sött? Även om söta vita viner kanske inte är det första som man kommer att tänka på när man tänker på Bordeaux och de bidrar endast med 2% av regionens totala vinproduktion men dessa söta viner finns i ett brett spektrum av stilar och prisklasser.  Även om Sauternes är en stor del av dessertvinerna i Graves-området med nästan hälften av regionens totala söta vinproduktion, så finns det också ett gäng andra goda söta viner med konkurrenskraftig prislapp, bland dessa hittar du Château Menota!


Sött med utvecklad smak

Château Menota från 2014 är ett riktigt bra och elegant medelsött vin från Graves Supérieures och går under samlingsnamnet Bordeauxslott. I glaset doftar vinet av citrus, vanilj, tropisk frukt, botrytis och marzipan och vinet har en trevlig eftersmak.

Château Menota kan endast produceras med hjälp av ädelröta och svampen botrytis som vanligtvis bildas på druvorna på kalla, fuktiga mornar under höstarna och där druvorna sedan får sitta kvar på vinstocken tills de är övermogna till varje druva får fram en sänkt syrlig men ökad sockernivå. Då har de bildat krympta, russinliknande kluster där man exakt väjer ut vika kluster man ska plocka av för att kunna göra gott vin. Läckert, eller hur? Men nackdelen för producenten kan vara att eftersom botrytis inte utvecklas i en jämn takt på alla druvor, kan skörden för en söt Bordeaux ta flera månader att slutföra.

Detta vin är absolut inte über-sött, utan kan även uppskattas av de som är mer återhållsamma när det gäller söta viner. Kanske är det därför att Château Menota blivit ett så populärt dessertvin överlag? Och det hänger en snygg friskhet över detta ädelrötade vin som uppskattas av många.


Dekadenta matchningar

Eftersom det kan tyckas lite knepigt, så får jag ofta frågan om vad man ska äta till alla dessa goda och söta Bordeauxviner och det ger mig direkt en mängd idéer till att matcha med desserter, mat, choklad, godis, snacks eller ost … och det tänkte jag dela med mig av idag.

Det är också här som dekadensen kommer in när jag tänker på allt som jag kan stoppa i mig och para ihop med Château Menota för att riktigt kittla mina smaklökar med allt gott som jag tänker unna sig. Jag vill visa hur mångfacetterad Château Menota faktiskt är, så här får du några dekadenta tips som förgyller påsken!

en croissant med brie och fikon

Ost

En ensemble av franska ostar är det fösta jag tänker på och traditionellt brukar man tala om salta mögelostar som exempelvis Roquefort görs på fårost ä ganska salt i smaken samt andra liknande ostar som Cambozola eller den starkare Gorgonzola. Men jag drar inte gränsen så snävt! Jag skulle till och med våga ta fram en lagrad opastöriserad Morbier, ni vet den som har ett lager träaska i mitten. Riktigt mumsigt!

Eller vad sägs om en varm Briecriossant med spenat som du grillar under i ugnen några minuter. Du behöver bara en croissant som du fyller med några skivor av den starkare opastöriserade Brie de Meaux och färska spenatblad. Låt osten smälta och njut med några skivor färska fikon. Tillsammans med ett glas Château Menota så blir det supergott!

en skål med chokladmousse

Choklad

Förstås! Alla sorter, storlekar, konsistenser och smaker. Praliner, mousse, chokladbollar. Jag är hooked på kvalitetschoklad! Château Menota med mörk choklad är en höjdarkombo eftersom polyfenolerna i mörk choklad matchar de som finns i vinet och ger både en något sträv och läcker smak till det söta vinet.

Prova att göra en mörk chokladmousse med lättaste receptet: Ta en kaka 70 %-ig mörk choklad och smält i vattenbad. Låt svalna lite. Vispa 6 äggvitor till hårt skum och tillsätt 2 msk socker i slutet som du vispar ner och sedan rör du sakta in äggvispet i chokladen och och blandar och sedan ställer allt kallt i kylskåpet. Garnera med lite riven mörk choklad och ett myntablad.

Grönsaker

Prova med sparris, aubergine, svamp, kronärtskockor eller zucchini som är några exempel och ett sött vin förhöjer tydligt smaken på alla grönsaker. Extra gott blir det om du friterar och serverar med eller utan favoritsåsen. Så här gör du dubbelfriterad zucchini:  Har du ingen fritös så hetta rapsolja i en kastrull till medelvärme. Blanda panko och lite riven parmesan samt lite kajennpeppar i en skål. Lägg vetemjöl i en annan skål. Skiva zucchinin sådär ½ cm och doppa skivorna i en skål med mjölk, sedan i vetemjölet och sedan tillbaka i mjölken för att avsluta panering två i pankoblandningen. Sedan behöver du bara steka den panerade zucchinin i olja tills den blir brun.

friterad zcchini på en tallrik med ås

Andra naturliga matchningar

Château Menota och salta skaldjur som kammusslor eller gravad lax känns som en bra matchning men vinet fungerar förstås också med krämiga efterrätter som crème brulée eller med tårtor och glass.

Jag rekommenderar att kyla Château Menota till sådär 8° för att få fram vinets bästa doft- och smakprofil.

Similar Posts