pale ale - omslag

Premiärprova två smakfulla pale ale! Och det finns en belgisk ölstil som fångar våra smaklökar utöver alla andra – visst älskar vi pale ale?

Det finns en belgisk ölstil som har en god belgisk pale ale har en mer dämpad, jästdriven smakprofil och inte lika tung som vanligtvis starkare klosterstilarna.

Den belgiska stilen pale ale har sitt ursprung i Antwerpen-regionen i norra Belgien och det beror på att vattnet var så mjukt just här, jämfört med andra delar av landet. Dessutom ryckte bryggarna att de hade bra tillgång till den smakrika flamländska humlen.

Idag första förstås pale ale i den populära belgiska stilen i ett flertal länder och tydligen speglar den hur många av dagens öldrickare vill ha sin öl – måttligt maltig, något fruktig och lite sparsammare när det gäller alkohol. Det handlar mer om balans och återhållsamhet.

Traditionell belgisk pale ale – från Norge

Från Kinn Bryggeri AS, ett bryggeri som grundades i Florø, den västligaste staden i Norge kommer Kveldsbris, en ljus belgisk pale ale. Småskalighet gäller och här brygger man hantverksöl i brittisk och belgisk stil, öl som finns på hyllan överallt i Norge och öler går även på export. Grundaren Espen Lothe har nominerats till Årets Hembryggare två år i rad.

Kveldsbris är bryggt efter gamla traditioner med öppen jäsning och flaskkonditionering. Liksom all öl från bryggeriet är det är det varken pastöriserat eller filtrerat. Denna ale är en ren, uppfriskande och inte alltför alkoholhaltig belgisk ale på 5,5 % i flaska. Denna ale har en fin balans mellan den där typiskt belgiska jästigheten med humlesorterna från tre vilt olika distrikt: främst East Kent Goldings, Saaz och Amarillo. Som hjälp har man det renaste fjällvattnet från Sagafjella. Tänk fyllighet, beska och ett stick av sötma. Alen har en fruktig, något kryddig och jästig smak med liten sötma, inslag av aprikos, ljust bröd, honung, kryddnejlika, örter och bergamott.

Ölen ingår i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Kveldsbris | SB-nr: 13114 | Pris: 32:90 / 330 ml

Pale ale i populär Saison-stil – från Belgien

Saison-stil kommer från Vallonien i Belgien, där man för länge sedan bryggde saison på vintern ända till sommaren och senare skörda innan man kunde kyla ölet som hade jordnära, peppriga och kryddiga smaker och aromer. Saison ansågs vara tillräckligt robusta för att hålla i flera månader men ändå ett lättdrucket och krispigt öl. Traditionella saisons bryggdes från början för att ha en lägre ABV. Men idag finns det många moderna varianter av drycken, vissa har en lite högre alkoholhalt.

Saison de Bruxelles by l’Annexe är tillverkad i Belgien av producenten l’Annexe i Bryssel och som sedan 2017  ägs och drivs av barndomsvännerna Grégoire och Maxim, två killar som har en passion för att springa maraton och brygga gott öl.  

Saison de Bruxelles är gjord på humle som Magnum och Styrian Golding. Denna Saison är bra balanserad och nyanserad ale, fruktig och kryddig i smaken med liten sötma, inslag av torkade aprikoser, ljust bröd, apelsin, banan, honung, korianderfrö och kryddnejlika. Helt klart en gammal klassiker i stil som även passar alla moderna gommar. Man bjuds på en förtjusande bitterhet med komplexa smaker. En uppfriskande och mycket törstsläckande öl på 6%.

Saison de Bruxelles ingår i fasta sortiment på Systembolaget.

Saison de Bruxelles | SB-nr: 1344 | Pris: 29:30 / 330 ml

Frågor och svar

Vad är typiskt för belgisk pale ale?

Belgisk pale ale kan gå från guldfärgad till koppar i färgen och ha smaker som karamell eller rostad malt. Det finns även en märkbar humlebeska, smak och arom.

Vad gör belgiskt öl unikt?

Oavsett om det är en pale ale, en trippel eller en saison, så smakar det belgiska ölet unikt, och det beror egentligen endast på jästen som ger både en sötma och en blommighet i kontrast till de skarpa, bittra saker som används i de flesta ölsorterna.

Vilken humle finns i belgisk öl?

De aromatiska humlesorterna som odlas i Belgien är Cascade, Fuggle, Golding, Groene Bel, Hallertau Mittelfrühe, Opal, Perle, Saaz, Smaragd, Saphir, Spalter Select, Tettnanger, Hallertauer Tradition, Styrian Golding och WGV.

Hur många typer av belgisk öl finns det?

Belgiskt öl är faktiskt listat som ett världsarv i World Heritage Property. Nästan 1500 olika öl produceras i landet med olika jäsningsmetoder i en mängd stilar.

Vad är en belgisk stil IPA?

En IPA har en fruktighet och kryddighet som kommer från den belgiska jästen. En belgisk IPA brukar vara ljusare i färgen och bryggas med mer humle. Det har också en mer komplex smakprofil.

Läs om våra viner:  

Similar Posts