SOS omslag - bush wines

Hur vet man att viner verkligen är naturviner? Det här är något som många konsumenter undrar över.

Det finns olika viner på marknaden nu som veganska, ekologiska, biodynamiska eller naturliga viner. Vad är skillnaden?

Standarden för att ett vin ska anses vara ekologiskt är inte riktigt lika stränga som för en biodynamisk klassificering, men de är fortfarande strikta men varierar beroende på land snarare än att följa en enda världsomspännande standard. I Europa hanteras standarden av ECOCERT, i USA av USDA.

Biodynamiskt vin utvecklas efter holistiska metoder och efter filosofen Rudolph Steiner på 1920-talet. De tar det ekologiska konceptet ett steg längre. Man regenererar jorden för att vara helt hållbar och jordbruk enligt den astrologiska kalendern.

Naturvin tillverkas med så lite ingrepp från kemikalier eller teknik som möjligt, både vid odling av druvan och i tillverkningen. På grund av detta är det ofta lite grumligt. Det kan fortfarande innehålla minimalt med sulfiter – eller inga alls.

Veganskt vin produceras utan några animaliska produkter. Det betyder att man inte använder konventionella medel som äggvita, mjölk, fiskolja, blod och benmärg är några exempel. Det inga animaliska tillsatser till vinet.

Just nu snackas det mycket om naturviner, så vi presenterar ett helt nytt naturvin som hade premiär igår på Bolaget.  

CW SOS

SOS Pudu Erazo 2022 – autentiska naturviner

SOS Pudu Erazo är ett levande vin gjort till 100% av den gamla druvan Cinsault. Och bara druvan är ett mirakel. Den handplockas från vinstockar planterade redan 1950 och de växer utan uppbindning som bush vines. Druvorna avstjälkas för hand och sedan följer en vinifiering. Vinet har varken klarnats eller filtrerat, det är helt veganskt. Lagring i rostfria ståltankar fram till buteljering. Här handlar det verkligen om småskalighet och lågt skördeuttag! 

SOS Pudu Erazo är ett torrt, lätt och mycket fruktigt mörkrött vin med både djup, mineralitet och välstrukturerade tanniner. Man ges en nyanserad, bärig smak med inslag av skogshallon, rökig mineral, lavendel, körsbär, färsk mynta, blåbär och jordgubbar. Detta är ett medelfylligt vin med en bra fruktsyra samt en snygg och mjuk finish! 

Producent & vinmakare Leonardo Erazo

sos vinmakare

Leonardo Erazo skapade familjevingården ”A Los Viñateros Bravos” i hjärtat av Itata-regionen där vinrankorna trivs i ett brant landskap och gamla bush wines vinstockar växer på vulkanisk granitjorden och skapar förstås en extraordinär miljö.


”Vår bodega är till stor del gjord av det återvunna materialet, drivs av solen och rengörs med regnvatten. Att försöka minska vårt koldioxidavtryck är en pågående process och vi går bort från plast i våra förpackningar. Vi använder komposterbart för att göra pallarna, och naturlig tejp för att försegla lådor och så… Vi producerar viner med djup respekt för Itatas skog och har behållit alla inhemska träd och återplanterat fler.
Våra viner är 100 % veganska och vi använder inga animaliska produkter alls i något skede och druvorna är helt ekologiska.
Vi hade tur med vädret! 2022 var en speciell årgång, vi hade inget regn över sommaren. Det var soligt år men med massor av havsbris så skapas en fin balans som behövs för frukten och syran i vinet. ”

Frågor och svar

Vad är ekologiskt vin?

Inom miljövänlig vinodling motsvaras den första graden ekologiska viner gjorda av druvor skördade i vingårdar som är fria från alla typer av bekämpningsmedel och andra syntetiska kemiska produkter.

Vad är hållbara viner?

Hållbart vin är ett vin som har producerats eftertänksamt, ekonomiskt och ekologiskt ansvarsfullt. Hållbart vin är inte vin som har gjorts på ett speciellt sätt, det är bara vin som har producerats på ett ansvarsfullt sätt. Vare sig det är ekologiskt, biodynamiskt eller ett naturvin.

Vilket är det renaste vinet?

Naturvin som ju görs av ekologiskt odlade druvor, med nästan inget ingripande från vinmakaren i form av tillsatser och bearbetning. Resultatet är vin i sin renaste form – som man gjorde vin förr i tiden.

Vilka viner är fria från kemikalier?

Ekologiskt vin görs med druvor som odlas utan syntetiska gödningsmedel, herbicider eller bekämpningsmedel.

Vilka är fördelarna med biodynamiskt vin?

Biodynamisk vintillverkning upprätthåller den ekologiska balansen i jorden och minimera miljöskador och förhindrar jord- och vattenföroreningar då man minskar användningen av syntetiska kemikalier och främja naturlig markberikning.

Läs om våra andra röda viner:

Similar Posts