matcha vin och mat - omslag

Vi får ofta frågor om att matcha vin och mat i olika kombinationer. Måste man alltid välja vitt till fisk? Fungerar ett rött vin även till fläsk? Svaren på dessa båda frågor är exempelvis ja!

Visst kan det vara klurigt att matcha vin och mat för att vara säker på att verkligen kunna servera det perfekta vinet till en maträtt i alla lägen.
Oavsett om du är en duktig vinkonnässör eller har en ganska otränad näsa när det gäller vin, så kan det bli en utmaning.

Alla vet vi att vinet både kan hjälpa och stjälpa en maträtt. Om smaker kolliderar eller vinet dominerar, kan vinet antingen bli den sofistikerade kombon eller också en totalmiss. Men inget är egentligen fel. Det finns ett grundtips att tänka på:

Vin består av alkohol, frukt, socker, syra och tanniner. Mat innehåller också syra och socker men även salt, fett och andra substanser. Det är viktigt att man får smakerna att balansera istället för att konkurrera så vinet inte dominerar. Att matcha mat och vin är lättare än vad man ofta tror och man kan faktiskt titta utanför ramen. 

Tänk på dessa fyra smakfaktorer: Syra, Kropp, Arom, Smak.

  • Syra: Vinets syrliga och skarpa toner avgör surhetsgraden. Hur surt är vinet som du känner på tungan?
  • Kropp: Vinets kropp fastställs av vikten och munkänslan när du smakar det. Den kan vara lätt, även kallad tunn, eller den kan vara tung, krämig till och med fet.
  • Arom: Aromen, eller buketten, av vin handlar om doften. Försök att identifiera jordnära, blommiga, fruktiga och nötiga toner, bland många andra.
  • Smak: Vinets smak bestäms mest av dess aromer; ett vin kan ha en lätt, fruktig bukett eller djupa, jordnära smaker eller nötaktiga aromer som kaffe-choklad.

Två helt olika rätter med samma vin

Först vinet:

Matcha vin med mat

Quinta Las Cabras Sparkling Rosé Brut 2022 är ett riktigt gott veganskt mousserande rosévin på burk från Chile. Passar utmärkt att kombinera med rätter som sallader, pasta och olika risrätter gärna med skaldjur och grillad fet fisk eller getost.

Måste man alltid dricka vitt vin till en risotto med räkor?

Risotto är en ganska lätt rätt och en räkrisotto är varken fet som en pasta kan vara men inte heller en asiatisk umamirätt med ingefära och andra häftiga kryddor. Mycket liten syra i rätten också, förutom räkorna… Givetvis. Ett vitt syrligt, torrt vin vore en bra kombo, men möjligtvis också ett lätt rosévin – och generellt passar friska och fruktiga vita viner till räkor.

matcha vin med mat - risotto

Då vinet är gjort på 60% Pinot Noir, resten är Cabernet Sauvignon och Syrah, så står det sig bra till en lätt räkrätt som risotton. Quinta Las Cabras är ett ungt vin, uppfriskande med sötsyrlig doft i glaset men tillräckligt med kraft att komplettera räkorna och någon eventuell krydda där. En rent och rött Pinot Noir vin passar ju också ofta bra till feta fiskar som exempelvis lax.

Ska man alltid dricka rött vin till pasta?

matcha vin med mat - pesto

Det är kanske bra att välja ett mustigare rött vin till en pasta bolognese med kött, men pasta är idag så mycket mer. Pasta med grönsaker eller en pasta pesto kan också fungera bra med ett rosévin trots att rätt är lite fetare och ganska mycket oliv-oljebaserad. Vinet Quinta Las Cabras kan även passa här, då både de röda druvorna Pinot Noir och Syrah ger ganska mycket mersmak samtidigt som vinet är så passa lätt. Pasta pesto innehåller en mild ört som basilika, nötter, vitlök och salt parmesan. Vinet blir perfekt och bär upp smaken mycket väl.

 Frågor och svar

Vilket vin till rostbiff?

Rostbiff kan ibland ha en något intensiv rökig smak. Välj ett rött vin som är rikt på tanniner för att komplettera det. Prova en Shiraz från Kalifornien eller Australien.

Hur väljer man vin till en fet maträtt?

Syra i vin passar bra med fet och söt mat. Fet mat behöver antingen ett syrligt vin eller ett vin med högre alkoholhalt. Ett bra komplement för söt och fet mat (exvis en sötsur fläskrätt) är röda viner med tydliga tanniner.

Finns det en ost som passar till Prosecco?

Baby Bell eller Parmesan är bra ostar till Prosecco. Smöriga, jordnära ostar kompletterar torrt, bubbelvin.

Är Pinot Nero och Pinot Noir samma druva?

Kärt barn har många namn! Pinot Noir heter Pinot Nero i Italien, Spätburgunder i Tyskland, Blauburgunder i Österrike…

Vilka är de 5 smakerna av vin?

Sötma, fruktighet, sälta, syra, bitterhet och alkohol.

Läs mer om våra andra viner:  

Similar Posts