Jura-viner omslag

Många anser att Jura-viner är de allra bästa! Vi provar tre goda chardonnay-viner och grillar kronärtskockor!

Visste du att den första AOC i Frankrike var Jura 1936 och gavs för vinerna från Arbois?

Jura är också fyra geografiska appellationer Arbois, Château-Chalon, l’Étoile och Côtes du Jura. Här tillverkas populära vita viner som crémant, bordsviner samt röda viner och starkviner som kända Macvin du Jura. Främst använda druvorna Trousseau, Poulsard, Savagnin, Chardonnay och Pinot Noir.

Vinkooperativet Fruitière vinicole d’arbois ligger i Jura och har ca 100 medlemmar och har sedan mer än 10 år försett oss med goda viner via Systembolaget. Vinmakeri på gården sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet – fokus har alltid legat på viner den typiska Jura-kvaliteten.

Här kommer tre goda chardonnay viner, både stilla och mousserande från kooperativet: Côtes du Jura Chardonnay 2020, Love Chardonnay Reserve 2019 och det mousserande Crémant du Jura Brut som du enkelt får tag i på Bolaget. Vi har valt att kombinera vinerna och bjuda på färska grillade kronärtskockor med aioli.

Jura-viner tre olika nr 2

Våra Jura-viner

Côtes du Jura Chardonnay 2020 (nr 2292)

Stiltypisk Jura-Chardonnay, torr, ren och elegant och en långkörare som är populär både i Sverige och internationellt. En Chardonnay som har spenderbyxorna på när det goda smaker av gul, mogen frukt som ligger över en vitblommig och örtig fatton.

Love Chardonnay Reserve 2019 (nr 2677)

Spänstig och kärleksfull reserva Chardonnay, klingande mineralisk som doftar aromatiskt av tropiska frukter, rostade valnötter, krämig vanilj och rostat bröd. En Chardonnay med lätt utstrålning men ändå komplext i smakerna. Lätt lagring under 1 år gör vinet stramt och nyanserat.

Crémant du Jura Brut (nr 2426)

Elegant mousserande Crémant som tillverkas enligt Champagne-metoden. Detta är också en Chardonnay fast med aningen Pinot Noir som ger en smakfull palett av friskfruktigt av gula plommon och citrus med inslag av brioche. Samlar livliga och fräscha eleganta bubblor i glaset som toppas med en trevlig mousse.

Jura-viner kronärtskockor

Jura-viner tilltugg grillad kronärtskocka

Grillade kronärtskockor är en delikatess som du kan unna dig året om. Många tycker att det verkar knepigt att laga och äta kronärtskockor. Men det är det faktiskt inte alls. Så här gör du steg-för-steg!

Köp: En kronärtskocka som är färsk. Ta i den, kläm ihop den. Gnisslar och piper den lite? Då är den färsk.

Rensa: Ta bort c:a 1/3 del av stjälken och skala den lite med en potatisskalare och plocka eventuellt bort fula blad. Toppa kronärtskockan ca 2 cm på toppen och klipp av den vassa toppen av varje kronblad med sax.

Koka:  Lägg försiktigt ner de hela kornärtskockarna i en stor kastrull rikligt med kokande vatten. Ha gärna i 2 citronhalvor. Koka upp och sänk värmen. Låt puttra i 30 minuter. Testa genom att rycka bort ett blad i mitten av kronärtskockan. Det ska gå enkelt. Då är de klara. Fiska upp kockorna och låt svalna lite på en tallrik.

Grillmarinad: 

Rör ihop allt detta till en grillmarinad

  • 3 msk smält smör
  • 0,5 dl olivolja
  • citronsaft från en pressad färsk citron
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor

Grilla kronärtskockor: Dela kronärtskockorna på längden och gröp försiktigt ur de grova trådarna och de beska lila bladen i mitten med en sked. Pensla kockorna med grillmarinaden samt strö över lite extra flingsalt. Lägg i kockorna i en grillpanna tillsammans med citronkvartar och grilla varje sida på hög värme i 4 minuter.

Servera: Tillsammans med lite smör och en god aioli!

Alternativ: Har du ingen grill kan du rosta kockorna i ugnen. Gör på samma sätt och lägg i en smörad ugnsfast form. 200 grader i ca 45 minuter. 

Frågor och svar

Vilka druvor används på Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois?

Savagnin, Trousseau och Poulsard används på gården.

Hur länge lagras vinerna på fat?

Vinerna lagrar på fat i flera år för att utveckla karaktär och smak.

Vilket vin är mest känt från producenten?

Savagnin är en av de mest kända vinerna från gården.

Hur många hektar stor omfattar Frutière Vinicole d’Arbois?

270 hektar

När grundades vinkooperatirvet?

1906

Läs även om våra andra franska viner:

Similar Posts