rött vin - omslag rad av glas

Konceptet med en ”torr januari” är ett allt mer populärt nyårslöfte, men rött vin finns det finns ingen anledning att skippa om man inte vill!

Vi sneglar denna månad på vita viner, gärna med lägre alkoholhalt, men röda viner är faktiskt många gånger bättre för hälsan om man håller sig till att dricka ett glas rött vin till middag, men det är måttlighet som gäller, eller hur? Thomas Sjövall har skrivit boken ”2 glas vin” och ger tips på hur man som mest dricker 2 glas vin – och inte mer. Jag känner igen mig.

Ni vet väl det där med att första glaset åker ner i strupen lätt som en plätt, sedan tar man ett glas till och ett glas …. och vips är halva flaskan tom. Jag an varmt rekommendera boken som är helt utan pekfingrar. 2 glas vin metoden är lätt, man räknar medvetet glasen. Sedan innehåller ju vin också kalorier, så det är lätt att äta mer ost, snacks, och mat om man dricker vin. Man kör helt enkelt mat och dryck symbios och sätter sitt dagliga mål. Om man skaffa en vinkalender och antecknar vad man äter och dricker under januari, så blir man också mer medveten om vad man får i sig och ser det svart på vitt.

rött vin - personer som skålar

Ok, 2 glas bara? Då kan man lika gärna dricka sitt rödvin om man vill, eftersom rödvin har så många fördelar. Bara några exempel:

  • Bättre sömn – ett glas rödvin till middagen har dock visat sig i internationella undersökningar att leda till bättre sömn.
  • Ett friskare hjärta – studier visar också att ett rött vin ger en hälsosam ökning av polyfenoler, en typ av antioxidant som minskar oönskad koagulering och hjälper till att hålla dina blodkärl flexibla.
  • Minskad viktökning – rött vin kan hjälpa till att bekämpa viktökning eftersom en förening i rött vin som heter piceatannol, binder till insulinreceptorerna i fettcellerna och hämmar deras förmåga att utvecklas och växa. Tillsammans med en hälsosam kost förstås!

Naturligtvis är rött vin långt ifrån ett botemedel för allt och återigen – det är måttlighet som gäller. Så försök med en balanserad kost, lite frisk luft och motion emellanåt och, ja, drick mindre, men unna dig ett glas rött då och då om du ni är rödvinsfrälst.

Här får du tips på två goda, röda kvalitetsviner!

Rött vin från Georgien!

rött vin saperavi

GRW Saperavi 2019 
Art.nr: 2095
Pris: 101:-

GRW Saperavi 2019 är ett vin från den moderna familjeproducenten GRW Georgian Royal Wine i vinregionen Kakheti i Georgien och är till 100% är gjort av den lokala druvan Saperavi.

Detta fruktiga vin med fräscha toner av vilda bär ger oss en saftig i smak med inslag av mörka plommon, granatäpple, syrliga moreller som tillsammans med svartpeppar och svarta oliver ger ett fint avslut med mjuka tanniner och inslag av ek. Vinet har en fin balans och nyanserat är tillräckligt komplext för att kännas både unikt, spännande och lite annorlunda. GRW Saperavi finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget
 

Rött vin från Sydafrika!

rött vin ekliptika

Longridge Wine Ekliptika 2020 

SB nr: 92108
Pris: 211 kr

Longridge Wine Ekliptika 2020 kommer från Sydafrikas ledande biodynamiske producent i Stellenbosch, Longridge Wine Estate.

Detta är ett kritikerrosat naturvin med en fräsch, frisk smak och tillverkas helt på biodynamisk väg, utan tillsatser. I detta stiliga och intensivt fruktiga vin hittar man de godaste franska Bordeaux-druvorna som ger laddade smakaromer av mörka bär och frukter samt inslag av kaffe, choklad och vinet är kryddat med rosmarin, kardemumma och vanilj. Man upplever en djup och lång, finish med stänk av umami och som dröjer sig kvar länge, länge. Longridge Wine Ekliptika finns i det tillfälliga sortimentet i en hel del butiker på Systembolaget.  

Frågor och svar

Är rött vin hälsosamt?

Vissa studier visar att rött vin är bra för hjärthälsa eftersom det hjälper till att minska risken för plackuppbyggnad i artärerna. Resveratrol, en polyfenol i rött vin, har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper och kan minska risken för cancer genom att motverka tillväxt av cancerceller.

Är det OK att dricka rött vin dagligen?

Måttligt drickande är definierat som 1 eller max 2 glas om man för övrigt är frisk.

Vilket är det nyttigaste vinet att dricka?

Svårt att säga, men de tre bästsäljande rödvinerna 2023 globalt är
Pinot Noir, Malbec och Cabernet Sauvignon.

Är 2 glas rödvin per dag för mycket?

Måttligt intag av rött vin definieras generellt som 1-2 glas per dag. Det rekommenderas också att du kör 1–2 dagar i veckan utan alkohol.

Är rött vin bra för levern?

Rött vins inverkan på leverhälsan är komplicerad, trots att rött innehåller antioxidanter, så finns det urinsyra och triglycerider i rödvin vilket skadar levern.

Läs om våra populära röda matviner:

Similar Posts