druvan carignan

De valde druvan Carignan! I slutet av 2000-talet letade småproducenter i Chiles efter en gångbar druva som skiljde sig och man hittade då den gamla Carignan.

Efter millenieskiftet arbetade en grupp vinodlare med att lansera ett vinstil, VIGNO, som även är en förkortning för vinföreningen Vignadores de Carignan som marknadsför druvan som nu fått en vinrenässans. Men VIGNO är ännu inte en officiell appellation i Chile, men på god väg.

druvan carignan en klase

Man ville använda gamla vinstockar i distriktet Maule, vinstockar som mycket produktiva och ger bra med druvor och på så sätt kunna fokusera på Chiles kanske minst kända rödvinsdruva den blåa Carignan och på så sätt använda hela druvans potential.

Carignan kommer ursprungligen från Spanien och vinregionen Aragón där den heter Mazuelo men odlas idag på många ställen i världen. I Muale har den fått något av en mini-revival genom dessa Vigno-viner. Och tack vare dessa vinodlare är Carignan inte längre en utrotningshotad druva i landet.

druvan carignan - vinstock

Smaker – druvan Carignan

De mörkfärgade vinerna har proppade med bärsmaker av hallon och körsbär, med en del kryddiga toner som vanligtvis kanel och stjärnanis och från och till lite lakrits. I allmänhet är de ganska rustika i stilen med en viss jordighet. Vinernas medelstora kropp gör att den är ganska flexibel och passar lika bra till både kraftiga och lättare rätter. För att komplettera vinets kraftfulla stil tänker man kanske främst på ite mer rustik mat: stekt kött och kryddiga rätter, vegetariska grytor eller kombinera lagrade ostar.

druvan carignan - vigno odfjell

Prova Vigno Odfjell Carignan 2019 – ett helt nytt vin!

Detta är ett ekologiskt vin som är vegan-klassat och det är ett chilenskt rödvin av hög kvalitet från den uppmärksammade producenten Odfjell Vineyards, en vingård som startades av en norsk skeppsredare i Maule. Druvan är idag producentens signaturdruva och vinerna har fått mängder av internationella priser.

Vigno Odfjell Carignan 2019 är ett välgjort vin med en underbart balanserad, tät och rik smakprofil. Detta är ett elegant, moget och smakfullt rödvin och en stiltypisk välgjord Carignan, djupt lila i färgen och med aromer av nyplockade hallon och syrliga körsbär, murrig svartpeppar med ett sting av vanilj. Här finns också lite lakrits och tonerna av ek, läder och kryddor, som tillsammans med mogna tanniner som ger en komplex lång finish.

Vigno Odfjell Carignan 2019 ingår i Systembolagets fasta sortiment.

Vigno Odfjell Carignan 2019 (nr 2530)

Frågor och svar

Kan man lagra Carignan-viner?

Den bästa kan åldras i tio år eller till och med mer.

Vad äter man med Carignan?

Vinets uttalade syra och köttiga toner är ganska tanninrikt, så prova med smakrika kötträtter som kryddiga lammköttbullar, oxbringa eller rostat fläsk, men vinet fungera också till fågel och vegetariaska rätter.

Planteras Carignan i Frankrike?

De flesta Carignan druvor odlas nog i Rhônedalen. Frankrike odlar nio gånger mer av Carignan än man gör i Spanien.

Vika är de viktigaste chilenska druvorna?

Malbec och Merlot men även olika Cabernet Merlot-blandningar, Carmenere, Cabernet Franc och Carignan.

Vad vet man om Maule?

Maule är ett av de äldsta vinområdena i Chile men också ett område som utmärker sig för innovation och nytänkande.

Läs om våra andra röda viner:

Similar Posts