crémant - glas i rad

Välj en Crémant om du vill ha lite bubblor i glaset denna advent – bland de läckraste och säkert mångsidigaste mousserande vinerna i världen.

En fransk Crémant är som en mini Champagne – nästan…. men den kommer inte från regionen Champagne som ju har exklusivitet på namnet. Annars kan man tycka att den skulle mycket väl kunna vara en Champagne. Tja, varför inte? Den är mousserande och vit , produceras precis som Champagne och en kategori av franska mousserande viner som framställs med samma traditionella metod (champagne-metoden andra jäsning på flaska) som Champagne …. men den kommer från andra regioner i Frankrike. Det är totalt åtta AOC i Frankrike som har denna mousserande produktion:

Crémant d’Alsace * Crémant de Bourgogne * Crémant de Loire * Crémant de Limoux * Crémant du Jura * Crémant de Savois * Crémant de Die * Crémant de Bordeaux  

Crémant - advent
Fira med en flaska Crémant!

Men fler druvval

Jo, en annan sak är druvorna. Champagne får endast tillverkas av vissa druvor, de vanligaste är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Och i mousserande regionerna är man lite mer flexibla. Pinot Blanc, Pinot Gris, Auxerrois, Riesling,Pinot Noir, Gamay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Chardonnay, Mauzac – lite beroende på region.

Och det blir ett väldigt gott vin! Och de diffar lite i stil och smak beroende på region eftersom deras unika terroir diffar i jordmån och klimat.  Det är det som är så kul! Man kan prova sig igenom olika regioners Crémant och ha en lite miniprovning hemma kanske?

Crémant d’Alsace är till exempel ganska livlig och citrus-ig och ibland lite saltig, i Bordeaux mer varierande och druv- och åldersberoende, mer stram och komplex liksom… men en Crémant de Jura är som en blek diamant med livliga bubblor och dofter av honung och bröd som kombineras med en distinkt ton av citrusblomma … för att ta några exempel.

Om jag fick välja …. Mitt tips!

…. så skulle jag välja en Crémant du Jura, utan tvekan eftersom jag tycker så mycket om regionen. Dem tilltalar mig, alltså måste en Crémant som produceras där tilltala mig. Och det gör den. Säljs ofta mycket rimliga priser och så får du uppleva en annan sida av franskt mousserande vin … nästan som Champagnen. Crémant du Jura måste innehålla en kombination av minst 70 procent champagnedruvorna Pinot Noir och Chardonnay och eventuellt Trousseau ibland, en inhemsk Jura-druva.  Och i regionen görs både vita och rosé. Det är något som är värt att fira med en flaska franskt mousserande förstås…Så här kommer min vita favvo!

Crémant flaska

Fruitière Vinicole D’Arbois Crémant du Jura Brut | Nr 2426 – 179:-

Crémant du Jura Brut  kommer från vinkooperativet Frutière Vinicole d’Arbois och Chateau Béthanie i Arbois AOC. Detta är en elegant och stiligt mousserande vin i toppkvalitet som visar den fruktiga och blommiga sidan av Jura och är en typisk till karaktären. Druvor: Chardonnay 60%, Pinot Noir 40%. Precis som det ska va’.

I glaset sprattlar livliga bubblor runt på ett mysigt sätt och bildar en suveränt trevlig och krämig smakfull mousse på toppen.
Ett brut – torrt mousserande vin med fyllig fruktighet och frisk syra samt en skön harmonisk smak av läckra aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. Detta mousserande vin ger en festlig och lyxig känsla med sin stroppiga fizz och har en välbalanserad fin struktur.
Crémant du Jura Brut passar utmärkt som aperitif. Den kan både serveras till en fruktig dessert eller till havets alla läckerheter som fisk, skaldjur, ostron och hummer.
Crémant du Jura Brut finns på Systembolaget. 

Frågor och svar

Vilka druvor används för att göra Crémant du Jura?

Crémant du Jura kan tillverkas av flera olika druvor, inklusive Chardonnay, Pinot Noir och Trousseau.

Vilka maträtter passar bra med Crémant du Jura?

Crémant du Jura är en mångsidig dryck som passar bra till en rad olika maträtter, inklusive skaldjur, fisk, kyckling och sallader.

Var ligger regionen Jura?

Vinområdet Jura ligger vid foten av bergskedjan med samma namn, närmare bestämt i östra Frankrike på gränsen till Schweiz.

Vilken druva är vanligast i Jura?

Chardonnay är den vanligaste druvan i Jura.

Vilka karaktärsdrag har viner från Jura?

Viner från Jura beskrivs som karakteristiska, gammeldags med en fräsch, ung twist, lagringsdugliga och mycket passande till mat. En viss jordig arom är också närvarande i många viner.

Se våra andra mousserande viner:

Similar Posts