chokladlikör vita tryffelbollar

En chokladlikör beskrivs i en fransk manual redan 1780 som ’ratafia de chocolat’ med ingredienser som inkluderar sherry, portvin, choklad och socker. Hur gott låter det här?

Chokladlikör … lite historia

Det är klart, på 1780 pratade man säkert om en brun som choklad … likör :-)) Ursprunget till vit choklad är ganska oklart men på 1930-talet startade företaget Nestle tillverkningen av vit choklad kommersiellt 1936 och då gjordes den av mjölkpulver. Så vilket är ditt favoritgodis? Mörk, ljus eller vit choklad?

Tittar man ordentligt ser man faktiskt att en vit chokladkaka inte är riktigt vit. Den har några gula reflexer, den elfenbensfärgade, ljusgula vita chokladen som främst består av salt, kakaosmör, mjölk och socker.

Men nu ska vi prata om en vit chokladlikör som innehåller irländsk whisky. Hmm… och den är vit som snö! Jag beskriver den lyxiga vita chokladlikör lite, så gör vi goda chokladsnöbollar nedan.

chokladlikör

Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur | 185:- 700 ml |SB-nr 601

På Irland har man traditionellt alltid gjort goda whiskylikörer och man kan verkligen konsten att kombinera god whisky, färsk, fet grädde från det lokala mejeriet ’next door’ och en härlig smaksättning. Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur är en lyxig och god likör som man kan dricka men man kan också göra mycket av den, drinkar, godis, efterrätter ….

Det är familjeproducenten Robert A. Merry & Co:s som ligger i hjärtat av Irland och i Golden Vale och mellan Tipperary och Limerick som står bakom denna läckerhet. Man tillverkar ungefär ett 20-tal olika smaker som alla bygger på det populära originalet Merrys Irish Cream Liqueur som man började producera 1994.

Ja, detta är en krämvit gräddlikör och innehåller förutom den färska grädden, irländsk whisky som är lagrad minst 3 år på bourbonfat, vaniljstång och vit choklad. Den är fyllig och har en behaglig dov söt smak.

Den internationellt prisade Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur har precis som många av Merry’s likörer under årens lopp samlat på sig rader av internationella kvalitets- och smakutmärkelser. Och eftersom likören är framställd av färsk grädde så lämpar den sig utmärkt tillsammans med eleganta desserter, glass, tårtor och bara för att njuta av som avec eller som en oemotståndlig Irish Coffee. Alkoholhalt: 17 % Vol

Hitta White Chocolate Irish Cream Liqueur på Systembolaget!

chokladlikör tryfflar

Vita chokladtryfflar med smak av likör och kokos

Dessa krämiga vita chokladlikör-tryfflar är verkligen en dröm! Vit, rik choklad, vispgrädde, smör, god chokladlikör och sedan rulla allt i kokos. Det blir en smaksuccé! Vit choklad är något mjukare än vanlig ’brun’ choklad men den strimlade kokosen hjälper till att hålla formen.

  • 300 gram vit kvalitetschoklad
  • 1 msk osaltat smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 msk Merrys White Chocolate Irish Cream
  • strimlad kokosnöt att rulla bollarna i

Värm chokladen, smör och grädde i en skål i mikrougnen några minuter. Ta ut skålen då och då och rör om tills chokladen är krämig chokladganache. Låt svalna något och rör i 2 msk kokosflingor samt den vita chokladlikören.Lägg folie över skålen och ställ in i kylskåpet i minst 3 timmar.

När ganachen har blivit fast så använder du en glasskopa och formar små runda tryfflar. Rulla lätt mellan händerna och sedan i strimlad kokos som ser ut som snö. Perfekt till advent och jul. Och så snabbt in i kylskåpet igen så de hinner kallna igen, innan det är dags att servera! 

Frågor och svar

Varför en likör från Irland?

Att kombinera naturlig mjölkproduktion med det gamla irländska hantverket att göra whisky.

Vilken smak har Merrys White Chocolate Irish Cream?

Den har en behaglig söt smak av grädde, whiskey, sprit och vit choklad.

Vilka andra smaker finns i Merrys sortiment av krämiga likörer?

Pumpkin Spice, Toffee Buttermint, Salted Caramel och Strawberry.

Varför är färska råvaror viktiga för Merrys produktionsprocess?

För att säkerställa smak och hög kvalitet på likören.

Vilken region i Irland produceras Merrys White Chocolate Irish Cream i?

Den produceras i Tipperary, en region känd för sina frodiga gröna ängar och mejerimjölkproduktion från gräsätande kor.

Läs mer om våra jultips:

Similar Posts