årgångschampagne - omslag

Vintage champagne kallas millésimé på franska och här i Sverige säger årgångschampagne – i motsats till årgångslös champagne – Non Vintage.

Champagnehus väljer att göra en årgångschampagne ett specifikt år, det vill säga ett år där druvorna har fått en exceptionell kvalitet och då tillverkas denna årgångschampagne endast med druvmust från denna årgång. Champagnen måste också lagras i minst tre år innan den buteljeras för att den ska utveckla både smak och karaktär för denna årgång.

Champagne får ju enbart tillverkas och komma från distriktet Champagne i norra Frankrike, de vet de flesta. Men visste du att champagne blivit allt populärare och att efterfrågan ökar år från år.  Man bestämde då att distriktet skulle utökas med nya området och för ca 7 år sedan började man helt enkelt odla upp fler vingårdar för att göra champagne.

Årgångschampagne druvor i cuvéen

Du vet förmodligen att de tre främsta druvorna i champagne är vitvinsdruvan Chardonnay, och de röda Pinot Noir och Pinot Meunier, de enda två röda druvorna i regionen, förresten. Men visste du att det faktiskt finns hela 7 druvsorter som är tillåtna i Champagne? De övriga fyra är Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane. Dessa är alla vitvinsdruvor men utgör mindre än 0,3 % av druvodlingarna.

Man kan säga att Covid hade en stor inverkan på champagne, då efterfrågan på det franska bubblet under första covidåret var ett överraskande år. 2021 exporterade regionen Champagne 320 miljoner flaskor förra året, det är den högsta volymen på ett decennium och 75 miljoner mer än året innan.

Det man också ser är att efterfrågan på god champagne, årgångschampagner och toppcuvéer också ökar, snarare än att välja ett billigare alternativ.

Men det behöver inte bli så dyrt om du väljer en årgångschampagne som heter….

årgångschampagne - familjen ellner

Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015

Det familjeägda champagnehuset Charles Ellner grundades 1905 av Charles-Emile Ellner. Idag drivs företaget av fjärde generationen i Epernay och omfattar 50 hektar vingårdar.

Champagne Charles Ellner Grande Réserve från 2015 är en elegant och prisvärd champagne som har tillverkats till 60% av Chardonnay och 40% av Pinot Noir. Oc previs som det ska vara så är denna årgångschampagne en indikation på kvalitet, exceptionellt bra vingårdslägen med druvor från en superårgång och dessutom har den fått en lång lagringstid. Precis som alla Charles Ellner champagner så kännetecknas även denna årgångschampagne av ett finstämt och sofistikerat uttryck, fullt av frukt, elegans, komplexitet och djup – OCH den är ytterst prisvärd för 315:-
 
Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 har nätta guldgula bubblor och glaset fångar en finstämd mousse. Doften är ljuvlig och klar med blommiga, friska toner. Denna champagne har en balanserad syra och är generöst nyanserad med många fräscha smaker av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral, gråpäron och confiterad citron. Avslutningen har en snygg struktur med en finessrik mineralitet i en utvecklad och krämig eftersmak.

Charles Ellner Grande Réserve 2015 finns i fasta sortimentet i fler än 300 systembutiker runt om i landet. Så unna dig den här fina champagnen till Midsommar – det är du värd!

Trevlig Midsommar!

Frågor och svar

Passar champagne bra med mat?

Ja. Det är utsökt med kanapéer som aperitif och förvånansvärt mångsidigt när det kommer till måltidskombination. Champagne kan även fungera med stekt kyckling och pizza.

Vad är hemligheten med att hålla en öppen flaska champagne bubblig?

Håll en öppnad flaska förseglad med en bra champagnekork. En väl försluten, kyld flaska kommer att hålla sina bubblor i tre till fem dagar.

Är all Champagne torr?

Socker är en viktig ingrediens i champagnetillverkningen och kan tillsättas totalt tre gånger under vinframställningen, för att höja alkoholnivån, för att tillföra bubblor och för en så kallad dosage, avgör vinets sötma. Champagnens sötma sträcker sig från bentorr brut natur, som innehåller mindre än tre gram per liter (g/l) restsocker, till söt ’doux’, som innehåller uppemot 50 g/l.

Kan allt mousserande vin kallas champagne?

Nej, endast viner gjorda i Champagne.

Varför doftar champagne av bröd?

Vinets kontakt med jästfällningen ger textur, fyllighet och komplexitet, inklusive jästiga aromer och smak.

Similar Posts