Vinprovning Andreas larsson

Det är så skönt att helgerna nu är över och att vi äntligen kommit in i gamla gängor. Det betyder vinprovning igen!

Vi inom branschen får många frågor om hur man provar viner bäst.

Men det finns inget tydligt rätt eller fel, kanske snarare några vanor och ritualer som branschfolk har gemensamt.

vinprovning . vinglas

Det som är mest intressant för de flesta är hur man egentligen bär sig åt på en vinprovning. Vad gör man först? Och måste man virvla på glaset? Jag brukar prata om 5 S (Se, Snurra på glaset, Sniffa, Smutta och Smaka). Men om du tittar riktigt noga när proffsen provar vin så kommer du säkert att se både ett och annat.

  • Till exempel har du noterat att en provningsledare alltid torkar av flaskans hals med en servett efter varje upphällning? Svaret är enkelt: det hjälper till att förhindra spill och håller flaskan ren för vidare användning.
  • Ett annat exempel är att polera vinglasen. Allt annat är oacceptabelt och oproffsigt. Ett rent och klart glas luktar heller tvättmedel som förstör vinets doft och smak på något sätt.
  • Ett tredje exempel är att inte hälla för mycket vin i glaset. Det är rätt volym som gäller – fyll glaset till ungefär hälften. På en professionell vinprovning räknar man med att en flaska vin ska kunna fylla tolv glas till 12 personer.

Vinprovning med sommelieren Andreas Larsson

Titta här på proffsiga provaren och sommelieren Andreas Larsson som 2007 vann titeln Best Sommelier of the World. Han provar viner utan diskriminering på YouTube. Här provar han Domaine des Frères Laffitte – Sauvignon Blanc Gros Manseng 2021 från Côtes de Gascogne som alltid uppvisar ganska aromatiska viner och det är framför allt druvan Gros Manseng som är intressant här.  

Andreas doftar och snurrar på vinet, säger ” … aromatiskt, färska druvor, citrongräs ….”

Han smakar en klunk och tycker att vinet uppvisar ”en lätt och krispig palett med ett lätt intryck av sötma…”

”…balanserad av en livlig syra, men inslag av ung, gul frukt, passionsfrukt och örtiga toner med en bra längd och livlighet …”

”…men en bibehållen lätthet typisk för sin region. Ett välgjort exempel.”

Vill du provsmaka druvan Gros Manseng?

Laffitte

Både Gros Manseng och Petit Manseng finns till exempel i vinet på den nya boxen Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng, 2021 från samma producent, familjeföretaget Les Frères Laffitte i Gascogne. Ganska snarlikt vin om än inte exakt samma. I detta vin finns nämligen även lillebrorschan druvan Petit Manseng.

Gros Manseng är en av de viktigaste gröna druvsorterna i sydvästra Frankrike och som brukar ge en livlig syra och något blommiga, kryddiga toner med ful frukt, precis som Andreas säger.

Vår recension av boxvinet:Domaine Laffitte är ett fräscht, torrt vitt vin i klassisk stil och ett vin som är mycket fruktigt med en kort blommig, söt ton i botten. Vinet har en frisk, generös fruktkombo av exotiska frukter som passionsfrukt, persika och mango. Allt toppas med ett stänk lime, torra franska örter som ger ett kryddigt inslag och rostade hasselnötter. Domaine Laffitte har både stamina och smak som räcker till det livliga mineraliska avslutet. Ett härligt och lättdrucket vin.”

Prova druvorna! Här hittar du boxen Domaine Laffitte 2021 | SB-nr: 2698 | Pris: 239:- /3 liters box

Du träffar Andreas antingen på YouTube, Facebook, Instagram eller kolla in hans egen hemsida!

Frågor och svar

Hur smakar Petit Manseng?

Petit Manseng är en vitvinsdruva av den svarta Mansengdruvan och den har fått sitt namn från sina små bär. Den har rika aromer av kanderad frukt och kryddor som ofta kompletteras med smaker av honung, nötter och ananas.

Vad äter man till Petit Manseng?

Torra Petit Manseng-viner bör serveras med rik och robust mat som kan komplettera dess fylliga konsistens och uttrycksfulla smaker. Skaldjur eller tyngre vit fisk som hälleflundra med smöriga såser, fläsk, asiatiska rätter och soja (umami) smaker är bra alternativ att para ihop.

Är Petite Manseng ett sött vin?

Man kan göra söta viner av druvan men i det torra vinexemplet ovan ger den ett rejält, tätt, fylligt, jättelikt vin laddat med ren svart frukt och vaniljsmaker som täcker gommen.

Vad är Gascogne känt för?

Det är ett relativt lantligt område i Frankrike, nära Pyrenéerna, och är känt för god mat, bra vin och god konjak. Côtes de Gascogne ligger i sydvästra Frankrike, mellan staden Toulouse och Atlanten, och strax norr om gränsen till Spanien.

Vilken typ av vin är ”Cotes de Gascogne”?

Känn ljusa tropiska fruktdofter och en blek färg. Detta är elegant och subtilt vin men en spännande blandning av syra och mild sötma. Finishen är praktiskt taget torr, men den är livfull och härlig. Bra valuta för pengarna.

Läs mer om våra vita torra viner:

Similar Posts