franska vita viner omslag

Igår lanserade vi två olika franska vita viner, i flaska och i box som säkert kommer att falla många av er i smaken.

Två genuina raka viner, en box och en flaska. 3-liters boxen kommer från Gascogne i södra Frankrike. Det andra vinet i flaska kommer från Graves i Bordeaux.

Franska vita viner – Box från Gascogne

franska vita viner Laffitte

De veganvänliga boxen Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng, 2021 är en typisk vit Gascogne-blandning och ett vin fullt av mineralitet där främst Sauvignon Blanc blandats med mindre delar av druvorna Gros Manseng och Petit Manseng.

Producenten Domaine Laffitte är ett skojfriskt företag med namnet Les Frères Laffitte i södra Gascogne som drivs av de välrenommerade vinbröderna Christophe and Sebastien Laffitte. De är kända för att tillverka och exportera skarpa och krispiga just vita viner som är typiska för regionen.  

Också typiskt för vinerna i denna region är att använda de mindre kända druvorna Gros Manseng och Petit Manseng, druvor som egentligen används flitigt i de populära söta och ibland dyra Sauternes vinerna.

Domaine Laffitte 2021 | SB-nr: 2698 | Pris: 239:- /3 liters box

Domaine Laffitte är ett fräscht vitt vin i klassisk stil och ett vin som är mycket fruktigt med en kort blommig, söt ton i botten. Vinet har en frisk pc generös fruktkombo av exotiska frukter som passionsfrukt, persika och mango. Allt toppas med ett stänk lime, torra franska örter som ger ett kryddigt inslag och rostade hasselnötter. Domaine Laffitte har både stamina och smak som räcker till det fina mineraliska avslutet. Ett härligt och lättdrucket vin.  Finns i fasta sortimentet på Bolaget.     

Franska vita viner – från Graves

franska vita viner Vimont

Det andra franska vita vinet skulle jag vilja kalla för en topprankad Bordeaux från Graves!

Château de Vimont Perin de Naudine 2019 kommer från Portets platå i Graves regionen och producenten Château de Vermont i sydvästra Bordeaux. Château de Vermont är egentligen ett socio-ekonomiskt projekt och drivs av Don Bosco Institutet som sysselsätter funktionshindrade ungdomar i vinmakeri. Som lärare har de en formidabel expertis av lärare och oenologer för att skapa fantastiska viner i mästarklass.   

Château de Vimont Perin de Naudine 2019 | SB-nr: 4128 | Pris 219:-

De lokala Bordeaux-druvorna är Sauvignon Blanc och Sémillon, en klassisk fin blend som ger vinet struktur och rondör samt en bra syra för att skapa balans mellan smak och doft. Château de Vimont Perin de Naudine 2019 är ett vin med friska nyanser och smaker av solmogna äpplen och plommon samt söt grillad citrusfrukt, passionsfrukt och kaprifol. Den komplexa krämiga tonen har en generös smak som avslutas med fin mineralisk, fyllig längd av brynt smör, valnötter, kardemumma, nougat och lättrostad brioche.

Vinet har en rostad fatton av druvan Semillon som har fått fatlagra i 9 månader samtidigt som Sauvignon Blanc jäst och lagrats i betong. Ett smakfullt och mycket välgjort vin.   Finns i fasta sortimentet på Bolaget.   

Frågor och svar

De 5 populäraste franska vita vinerna?

Här är de 5 mest populära vita vinerna från Frankrike:
Chardonnay.
Chablis.
Sauternes.
Semillon.
Sauvignon Blanc.

Vilket är Frankrikes kändaste vita vinregion?

Loiredalen, även Val de Loire producerar det mesta av Frankrikes vita vi med spännande inhemska druvor som inte finns någon annanstans.

Vilket är Frankrikes allra kändaste vin?

Det är nog Bordeaux-vinerna med Cabernet Sauvignon som signaturdruva. Vinerna har klassiska smaker och aromer av svarta och röda bär.

Vilka är de 3 vanligaste vita vinstilarna i Frankrike?

Chardonnay
Sauvignon Blanc
Moscato

Vilken är den största franska vinregionen?

Languedoc-Roussillon är den största vinregionen, med mer än 220 000 hektar vingårdar och flera appellationer.

Läs mer om våra vita viner:

Similar Posts