Vinmatchning pumpa omslagsbild

Det lockar förstås big time att dricka vitt vin när man lagar en rätt med pumpa, men vi väljer vinmatchning pumpa med rött vin! Vill du veta varför?

När löven ändrar färg och faller, så vill man kura inne med god mat och gott vin. Om du blir sugen på rätter med pumpa, så kan du självklart välja en röd druva så får du gott glas vin som sällskap. En pumpasås över pastan blir en ganska rustik, rik och krämig maträtt då man ofta tillsätter en ört som dragon, salvia eller andra höstkryddor. Välj då ett vin med supermogen frukt, kanske lite ek och med frisk, naturlig syra och bra balans. Samtidigt känns det fräscht med ett mjukt rödvin mjuka som inte är alltför djärvt och som ger en hjärtvärmande kombo till pumpan där vinets fruktsmaker tillför en frisk dimension och matchar pumans krämiga intensitet. Det finns förstås ingen hård regel för hur man ska avgöra hur djärv en maträtt är, vilket kan gör en vinparning svår, men tänker du på vad du äter och dricker, desto lättare blir det att märka när något fungerar och varför.

Valpolicella, Pinot Noir, Sangiovese, Merlot, Grenache, Syrah och Mourvèdre är alla bra rödvinsdruvor och kan fungera optimalt till pumpa.

Vinmatchning pumpa!

Vår maträtt är laddad med stekt, salt bacon och dragon krämig söt rostad pumpa och nötter. Denna blandrätt blir en utmärkt kombination som kräver ett koncentrerat smidigt rött vin fast med lägre tanniner och lättare kropp. Receptet vi lagade hittar du i slutet av artikeln. Vinet vi valde var

vinmatchning pumpa - rödvinet Dimaine de Pasquiers

Domain des Pasquiers Plan de Dieu 2018 | SB-nr 2298 | 159 kr

Vinregionen Rhône i södra Frankrike producerar många viner under Appellation d’origine contrôlée (AOC) och regionen klassifikation är Côtes du Rhône AOC. Här finns vinbröderna Jean Claude och Philippe Lambert som skapat detta populära vin.

Ett klassiskt Rhônevin är utsökt med en romantiskt eftersom det ligger en fin traditionell GSM-blend i vinet. Fruktiga och ekologiska Domaine de Pasquiers är ett druvtypiskt Rhônevin med specialbeteckningen Plan de Dieu AOC som har den karaktäristiska Rhône-blenden, här av främst Grenache, lite Syrah och Mourvèdre. Ett mörkrött sammetslent vin, medelfylligt med en generös fruktkorg späckad med svarta plommon, mogna moreller och vilda hallon toppar med lagerblad, lakrits, franska örter och svartpeppar. Du får en lagom mängd tanniner och en välbalanserad syra. Aromatiskt, fatglatt vin med bra balans samt snygg, lång finish. Lagringspotential minst 3 till 5 år.

vinmatchning pumpa spaghetti med krämig pumpa och bacon

Krämig pumpapasta med bacon, nötter & dragon

Jag tycker dragon är en fantastisk krydda som har en helt egen smak och sätter lite sprätt tillsammans med den ganska söta smaken av pumpan men då blir pastan helt suverän. Pumpan har dock en fördel, rätten blir krämig om man gör puré av den som bas för såsen. Nötter och dragon ska rostas förstås.

 • 250 g fylld färsk pasta, exempelvis spaghetti
 • 2 msk smör
 • 2 msk olivolja
 • 1 liten butternut pumpa
 • 250 ml grädde
 • 1 vitlök, delad och rostad
 • 4 skivor bacon, lätt stekta
 • ca 20 blad färsk hackad och rostad dragon
 • ½ dl hasselnötter, rostade
 • ½ msk ljus sirap
 • några droppar citronsaft
 • 1 nypa salt och lite starkt paprikapulver

Sätt ugnen på 200 ̊. Skala, kärna ur och skär pumpan i tärningar. Dela vitlöken med skalet på och låt en grilla med. Häll på lite olja och rosta allt tills pumpa och vitlök är mjukt ca 20 minuter.

Stek bacon kort i stekpanna och låt rinna av på kökspapper.

Hacka hasselnötterna lite grovt och plocka av bladen från den färska dragonen. Rosta dessa var för sig i en stekpanna. Nötterna helt utan olja i några minuter, men lägg sedan dragonen i stekpannan med lite smör och fräs försiktigt, det går snabbare att rosta, så låt den inte bli helt svartbränd. Ställ undan nötter och dragon i små skålar.

När pumatärningarna är rostade låt de svalna lite. Lägg några bitar åt sidan för garnering.

Pressa ut vitlöksklyftorna och resten av puman med smör, citronsaft, salt, sirap och paprikapulver. Mixa till en krämig smet. Med hjälp av handmixer. Tillsätt oljan. Pulsa igen. Lägg över såsen i en kastrull.

Tillsätt smulad rostad dragon utom en matsked som sparas till garnering. Rör om.

Koka pastan i välsaltat vatten enligt anvisning. Värm upp såsen i kastrullen. Häll såsen över den färdigkokta pastan och servera med små skivor bacon, lite smulad pumpa, nötter och rostad dragon.

Frågor och svar

Vilka är de två delarna av Rhônedalen?

Rhônedalen delas upp i två delar: norra Rhônedalen och södra Rhônedalen.

Vilka druvor ingår i en GSM-blandning?

Grenache, Syrah och Mourvèdre.

Hur beskrivs stilen på GSM-viner från Rhône?

Medelfylliga, torra viner med lagom mängd tanniner och välbalanserad syra. Fruktpaletten består ofta av röda och mörka frukter och bär, med provencalska kryddor och ibland en pepprig ton.

Vilka andra druvor används i Rhône-viner?

För röda: Cinsault, Carignan, Counoise, Grenache Noir, Mourvèdre och Syrah. För vita: främst Viognier, Marsanne och Roussanne.

Vilken är den största appellationen i Rhônedalen?

Den största appellationen i Rhônedalen är Côtes du Rhône, som täcker hela regionen och producerar både röda och vita viner.

Läs mer om våra röda franska viner:

Similar Posts