5 öl

Våra 5 öl, varierande öltyper ger oss ett enormt utbud av olika smaker. Från klassiska lager till djärva IPA och läckra ales. Hur olika öl smakar är förstås ett privat val och alla har vi våra favoriter.

Den stora skillnaden mellan olika ölsorter beror på vilken typ av jäst bryggeriet använder och det blir antingen en ale eller en lager, beroende på jäsningsprocessen. Ales bryggs med toppjäsning, där jästen jäser vid varmare temperaturer och lägger sig på toppen av ölet. Jäst som används för att göra lager tenderar att lägga sig i botten av ölet och jäsningsprocessen är längre och sker under kallare temperaturer.  

Här är ett smakprov av lite olika varierande öler. Sugen på att prova någon?

5 öl varierande

Semedorato Premium | nr 1683 | 28:90

Semedorato är en italiensk öl från Sicilien och är en mångsidig pilsner i tjeckisk stil. Ett ljust öl alltså bryggt av lokala råvaror såsom siciliansk korn och Madonie-vatten. Denna ljusa lager är en lågfermented premium öl, tillverkad av ren kornmalt, en ljus och medelfyllig lager som ligger på 5% i alkoholhalt. har ganska maltig smak med friska toner av citrus och toppat med italienska örter. Här finns en tydlig och skön beska och man möts av en doft av knäckebröd med söta nyanser av honung. Aromatiskt, gott och uppfriskande!

Kloster Zwickel Alpirsbacher Klosterbräu | nr 2089 | 28:90

Kloster Zwickel görs i Tyskland och är ofiltrerad och opastöriserad och jästfällningen som är kvar i ölet ger en fylligare smak än ett filtrerat och pastöriserat öl. Det säga att Zwickel är världens främsta pilsner som står i en klass för sig när det gäller kvalitet och bryggerihantverk med korn- och vetemalt samt humle som bas och på 5,4%. En smakrik maltig pilsner med tydlig beska och med smak av knäckebröd, honung, skumbanan, citrus och kryddor. Snygg och nyanserad!

Pfungstädter Maibock | nr 11436 | 29:90

Från det tyska öllandet kommer också Majbock, en så kallad bock-bier och en öl för dig som njuter av stora ölpersonligheter. Detta är en kalljäst hantverksöl gjort av korn- och vetemalt samt humle. Den är rund, liten sötma och mjuk i karaktären och lite naturligt grumlig guldgul i färgen, en pilsner som har en ren doft. Smaken är fyllig och maltig med inslag av röstat bröd, honung, skumbanan, citrus och lite naturligt grumlig guldgul i färgen, en pilsner som har en ren doft. Finishen är elegant och torr. 5,4%.

Nylanserad! Liquid Nation Mighty Banyan | nr 39528 | 32:90

En dubbel IPSA tillverkad i USA och djupaste Georgia. Den kallas bland även Imperial IPA oh är mycket poppis i USA. Varmjäst förstås då, vid rumstemperatur och bryggs på extra mycket humle och kornmalt. Allt för den goda smaken som då blir ganska humlearomatisk med tydlig beska med liten sötma, och mycket fruktig smak i botten som exempelvis mango, tallbarr, grapefrukt, sockerkaka, vitpeppar, torkad ananas och ljus sirap. Läcker, läcker stark öl på 9%!

Lime Lager | nr 10877 | 25:00

Denna populära Lime Lager visar upp den mer trendiga nya fruktigare sidan av hantverksöl och kommer från USA och Boulder, Colorado – för dig som söker ett fräscht, friskt ljust öl! Detta är en lätt, medelfyllig och mycket värdig representant för en riktigt god och svalkande lager som släcker törsten med sin kombination av lätt kropp och lätt kolsyra. Detta är en kristallklar, blekt gul och uppfriskande och lättdrucken lageröl som är kalljäst och gjord på kornmalt och humle. Modern törstsläckare!

Vist kan väl också du hitta en varit öl bland dessa?

Frågor och svar

Hur många olika typer av öl finns det?

Med alla stora ölstilar och alla deras understilar ska det finnas över 100 olika ölstilar i världen.

Vilka är de olika smakerna av öl?

De 7 smakkategorierna av öl är vanligtvis:
Krispig, hoppsig (mycket hopssmak), maltig, rökig, fruktig, kryddig, besk.

Ska man börja med en ljus eller en mörk öl?

Vi rekommenderar att dricka lättare öl först så du fortfarande kan smaka lättare nyanserade smakerna och sedan går över till mer starkare och subtilare smaker.

Vem har druckit mest öl i världen?

Guinness rekordet har Andre the Giant för mest antal öl som konsumerats i en enda sittning. Det handlade då om vanliga flaskor öl, inget konsigt alls, men han drack 119 flaskor.

Några öl-fakta?

* I hela hela världen konsumeras 50 miljarder liter öl per år.
* Öl är en av de äldsta dryckerna i världen, med anor från 5000 f.Kr.

Annat gott från oss:

Similar Posts