Pinotage - omslag

Druvan Pinotage – Sydafrikas signaturdruva! Det bästa är att det lätt att hitta en läcker flaska Pinotage i alla prisklasser och här skriver vi om ett fantastiskt elegant finvin i bra prisklass.

Den blå druvan Pinotage är lite av ett unikum till druva. Skapad 1924, glömds bort i några decennier och fick en revival utan dess like på sena 80-talet då ett vin från Kanonkop vann tävlingen Diner’s Club Wine of the year 1987. Solodruva eller i en fin Bordeaux-blend som här, i det nylanserade vinet Marianne Cape Blend 2020, så får du garanterat ett fruktigt och smakfullt rödvin.

Pinotage är ingen gammal druva alls utan skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Universitetet i Stellenbosch. Druvan som ibland kom att kallas för Perold’s Hermitage är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Den utvecklades egentligen för att stå emot det ganska tuffa sydafrikanska klimatet samtidigt som den skulle bli en tålig och lättodlad druva. 

Pinotage blir bara bättre och bättre!

Från början blev den dock ingen succédruva. Inte förrän 1987 på den prestigefulla vintävlingen Diner’s Club Wine fick den något obskyra druvan en revival. 

Pinotage är på sitt sätt unik för Sydafrika och har idag blivit landets obestridda druva, även om den numera odlas i Nya Zeeland, Zimbabwe, Schweiz, Tyskland och USA. Den är extremt populär i sitt hemland med vin-fans över hela världen.  Varför? För vinerna är extremt goda, förstås!

Pinotage - druvor

Pinotage finns på mellan 30-70% en obligatorisk druva i den så kallade ”Cape blend” som Marianne-vinet och druvan förvandlas till hela skalan av olika stilar, från ett stiligt, fatlagrat och lättdrucket rödvin och roséer och till och med som röda mousserande viner. 

Druvan är naturligt rik på tanniner men med begränsad skalkontakt kan man också minska uttrycket. En del vinproducenter experimenterar med att låta druvorna mogna till ordentligt före skörd och endast lagra en kortare tid på ekfat, så att vinet fruktighet bevaras.

Pinotage-viner har under de senaste 2 decennierna fått en rad prestigefulla utmärkelser och priser bland annat utnämndes ett pinotagevin 2017 som South African Red Wine of the Year av den provsäkra kritikern Tim Atkin.

Hur smakar Marianne Cape Blend 2020?

Prova gärna Marianne Cape Blend 2020 som består av en underbar intensiv blend som Pinotage tillsammans med Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignon ger en elegant Bordeaux-profil. Vinet är fylligt och har en distinkt sötma av röda frukter som svarta vinbär, hallon, lakrits och sedan toppas av mörk choklad.

Detta är ett fylligt gourmetvin med en livlig rubinröd färg när det hälls upp i glaset. Smaken är ljuvlig och ganska fruktdrivet läcker med mjuka tanniner och en fransk örtig arom ligger som en slöja över varje sipp hela vägen till en gott, avrundat och smakfullt avslut.

Alla druvor är handplockade och vinet har lagrats på franska ekfat för att få den där mjuka, vackra framtoningen.
Marianne Cape Blend 2020 är förstås en strålande matpartner. Dels är det ett gott rödvin som passar för vardagssippande tillfällen men kan även serveras till både kött, vilt och kyckling.

Marianne Estate heter producenten som ligger vid foten av Simonsbergberget, en boutiquevingård som producerar små partier av premiumviner i sin toppmoderna vinkällare. Här finns även ett lyxigt boende samt ett trevligt Brasserie. Att ägaren Christian Dauriac har gjort viner i Bordeaux i över 30 år går inte att ta miste på!

Marianne Cape Blend 2020 | SB.nr 2730 – 189:-

Frågor och svar

Vad gör druvan Pinotage smak så unik?

Den producerar oftast djupröda viner med rökiga, svarta vinbär och mer jordnära smaker, ibland också med toner av bananer och tropisk frukt.

Är Pinotage lättdrucket?

Pinotage är ett fruktigt, kraftfullt och fylligt rött vin. Den har lätta till medelstarka tanniner, intensiva smaker och vinet är ganska fylligt. Och vinet har låg syra vilket gör det lättdrucket.

Varför heter den Pinotage?

Kanske konstigt när den är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsaut. Men ”Pinot”-delen härstammar från Pinot Noir förstås men ”-age” betyder ålder och togs från ordet Hermitage, som druvan Cinsaut hette i Kapregionen vid den tiden.

Behöver Pinotage-viner luftas?

Att kunna uppleva alla nyanser i ett vin beror på hur väl du känner doften av aromaterna. Att lufta ett rödvin förstärker vinets aromater och hjälper dina sinnen att uppleva dem. Detta gäller särskilt för mer subtila och eleganta viner som Pinot Noir och Pinotage.

Är pinotagevin en blandning?

Druvsorten kombinerar den robusta Cinsault med bärsmaken i Pinot Noir så den kan vinifieras antingen som solodruva eller i en snygg blend som här.

Läs om våra populära röda matviner:

Similar Posts