Saké kallas för risvin, är den faktiskt bryggt snarlikt som man gör när man brygger öl. Här är en nylanserad att prova och så slår jag hål på några myter!

saké glas med ris

Det japanska risvinet består i grunden av fyra ingredienser: ris, vatten, jäst och koji som är en sorts mögel som producerar enzymer för att få drycken att jäsa. Så till skillnad från våra vanliga bordsviner där en specifik vinstil alltid bestäms av vilken druva, säsong och terroir det är, så har saké inga sådana kriterier. Faktum är att det heter inte ens saké i Japan där betyder ordet helt enkelt alkohol – det kan vara öl, vin, whisky … det anses mer vara en kategori av drycker än en särskild och enskild sorts dryck. Det generiska ordet i Japan är ’nihonshu’ som betyder ”Japans vin”.

En sak är säker…

Det finns inte många alkoholdrycker som är renare eller enklare. Ris och vatten som har jäst – det är allt. Inget behov av tillsatt socker eller konserveringsmedel som exempelvis sulfiter som finns i vanligt vin.

Det lustiga är att saké generellt betraktas som en spritdryck, men inte i Sverige, inte på Systembolaget, vi är alkohol-volym-%-fixerade när det gäller vin och sprit. Men drycken kan klassas som antingen vin eller sprit och finns från superlätt alkoholmässigt enda upp till 50% eller ännu högre, lite beroende på komplexitet och lagring.

I flera år har vi i västvärlden sett saké som en exotisk dryck som allra bäst serverades varm. En dryck som skulle vara rykande het, men så är heller inte fallet med alla sakés.

saké - bryggeri
Saké bryggeri

Ny saké – Kankoubai Ume Sake

I veckan lanserades en ny aromatisk saké, Kankoubai Ume Sake. Oavsett du är en garvad sakéfan eller aldrig provat, så passar den här jättebra, lite beroende hur du dricker den eller vilken mat du äter till.

Producenten Kankoubaishuzo Co., Ltd, internationellt även kallat Kanbainbai Brewery grundades 1854. Bryggeriet har länge haft fokus på olika typer av plommonviner. Sakébryggaren här heter Akihiro Masuda.

saké flaska

Kankoubai Ume Sake är trevlig och plommonfruktig och namnet ’Ume’ står för ’vinterblommande plommon’. Plommonen avstjälkas och sköljs noggrant för hand och sedan blötläggs plommonen försiktigt i sakén i ett halvår.

Med näsan i glaset så ger den lätta aromen är en mysig upplevelse eftersom den är både nyanserad och lite söt i smaken med en djup, välbalanserad och fin syra.

En trevlig instegssaké som antingen kan drickas som den är, helt ren eller tillsammans med en uppfriskande fruktläsk för att förstärka den livligs smaken utan att det blir för sött. Solid, balanserad och extremt pålitlig och den ska inte värmas. Njut!

Kankoubai Ume Sake | 12% | artnr: 90023 | 299:-

Frågor och svar

Hur smakar saké generellt?

Den kan ha mängder av olika aromer, från ris till mer exotiska inslag och olika sorters frukt och blommor. Beroende på ris kan den få fina, eleganta och raffinerade smaker eller tvärtom skapa jordnära toner.

Hur gör man sake?

Drycken består av fyra ingredienser: ett speciellt ris som kallas sakamai, vatten, jäst och ”koji”, en slags mögelsvamp som fördelas över riset för att omvandla stärkelsen till socker.

Vad äter man till saké?

Lätt och torr variant passar bra till sashimi, sushi och annan lätt mat. Den sötare smaken fungerar bra till fisk, räkor och lätt stekta rätter.

Finns det några samlade regler för saké?

Det finns två varianter: Futsū-shu (vanlig sake) och Tokutei meishō-shu (specialbeteckning). Certifieringskraven för specialbetecknings skull ska uppfylla vissa regler när det gäller ris, arom och färg osv.

Är risvinet en starksprit?

Både och, det finns lättare och starkare. Genomsnittet ligger på mellan 15-16 %.

Läs mer om våra starka drycker:

Similar Posts