omslag japansk whyisky

Japansk whisky tillverkas i whiskydestillerier som ligger belägna på berg och på runt 800 meter över havet. Oftast i mycket spektakulära omgivningar. Och det finns en anledning till detta…

Att producera whisky på hög höjd betyder att det är kallare och man får en lägre kokpunkt än normalt. Fördelen är att man får en silkeslen och ren whisky med mjukare konsistens.

Vi ska prova en sådan japansk whisky

Niwakami Japanese Blended Whisky är en japansk whisky som är tillverkad av livsmedelsgrossisten San Foods Co Ltd i Tokyo som både producerar single malt och blended whisky. Det här med destillerier är inte så hört draget i Japan. Man både äter och man dricker typ, för det hör ju ihop. Förutom whisky, tillverkar San Foods även konjak, det japanska brännvinet shochu samt allehanda mat förstås.

I motsats till västerländska destillerier producerar individuella japanska destillerier vanligtvis ett särskilt brett utbud av olika whiskysorter så att konsumenten kan utforska ett spektrum av smakpotential från en enda producent. Att hitta rätt mat till whisky har blivit något av en konstform i Japan och som gör många moment i destillationsprocessen helt avgörande. Att whiskyn har hög smakpotential är viktigt för ett japanskt whiskydestilleri.

Japansk whisky tar traditionen från Skottland

Visste du till exempel att skotsk whisky har varit den största influencern för japansk whisky. Att japansk whisky påminner lite om den skotska stilen, mellan Lowland och Speyside. De japanska producenterna importerar de flesta av sina ingredienser från Skottland och tar ofta sitt mältade korn därifrån. Sedan finjusteras destilleringen med rent lokalt källvatten. Som i Skottland gör man whiskyn av mältat korn som mosas och destilleras två gånger. Och även den japanska whiskyn lagras på ek- eller sherryfat.

Vissa faktorer i produktionen av japansk whisky är unika. Snarare än att välja amerikansk eller europeisk ek, väljer många distillery masters i Japan att lagra sin whisky på Mizunara ek, vilket framhäver whiskyns fatkaraktär, de rika kryddorna och de fruktiga aromerna ännu starkare. Istället för eller utöver traditionell kolfiltrering, använder man också gärna hellre bambufiltrering som ger whiskyn en sötare, matvänligare profil. Och man tillsätter till exempel ofta salt i den japanska whiskyn som är perfekt för att matcha whiskyn med umamirätter.

Niwakami Japanese Blended Whisky | Art.nr: 2697 – 399 :-

Niwakami Japanese Blended Whisky är en lättdrucken, fräsch blended japansk whisky! Den smakar like pittoreskt som den vackra utsikten Mount Fuji i Yamanashi-Dep, Japans mest heliga plats är San Foods destilleriet ligger. ’Niwakami’ betyder på japanska ’Guds trädgård’ då den återspeglar detta magiska landskap i den finstämda smakharmonin.

Japansk whisky – när smaken finjusteras

Delikat och smidig, lite parfymerad, lite blommig och en sötma av honung är med i mjuka och fräscha profilen och man erbjuds sköna dofter som kännetecknas av maltiga toner och fin ekfatskaraktär då Niwakami är lagrad på amerikanska bourbon-fat om 220 liter i tre års tid.

Denna sköna whisky är varken bitter eller frän utan snarare en trevlig avec med nyanserade och kraftfulla dofter. Tänk dig en whisky har en smakrik och fruktig stil med inslag av torkad aprikos, apelsinskal, mandelmassa, cederträ och ett mängder av vanilj. Efter ett tag utvecklas smaken ännu mer till att omfatta aromatisk äppelblom, söta körsbär, ett stänk av honung och kryddor som kanel. Eftersmaken fortsätter på samma fruktdrivna tema.
Man kan nästan kalla detta för en ”internationell” whisky. De bästa råvarorna har samlats in från Japan, från Vietnam och från Australien. Destillationen sker både i Japan och i Vietnam. Till sist har den blendats, lagrats och buteljerats i Japan.

Niwakami Japanese Blended Whisky finns i fler än 130 butiker i Systembolagets fasta sortiment.

Frågor och svar

Hur smakar japansk whisky?

Påminner lite om skotsk stil, den är delikat och smidig, oftast lite parfymerad och blommig och ett stänk av söt honung.

Stavningen ’whisky’ eller ’whiskey’ – vad är rätt?

I motsats till den accepterade engelska stavningen av ”whiskey” utelämnar japansk whisky ”e” som man skriver i Skottland.

När gjordes den första japanska whiskyn?

Allt började med en enda japan som 1918 åkte till Skottland för att plugga och blev imponerad skotsk whisky. Han lärde sig allt om skotsk whisky och började sen som Distillery Master på Suntory och grundade 1923 det första japanska whiskydestilleriet som heter Yamazaki.

Är riswhisky samma sak?

Japansk whisky gjord på mältat korn, så är ris en ganska vanlig ingrediens, men det är inte som risvin eller saké som bryggs som öl snarare än att destilleras som sprit och ofta lagras i mer än 6 månader.

Är det lätt att få tag i japansk whisky?

Systembolaget har idag 70 japanska whiskys, varav 26 är blended.

Mer ur vår sprithörna:

Similar Posts