Välkommen till den nya tidsåldern, en tid för Cognac! Även om du aldrig har provat att sippa en Cognac tidigare, så slår jag vad om att den dag du provar kommer du att bli ett fan! I Sverige har vi alltid haft lite svårt Cognac, men det börjar ta sig … till och med worldwide. Hade man diskuterat Cognac för bara 10 år sedan, så hade nog andra gjort sura miner. Men tack och lov är de tiderna förbi. Cognac är idag en av våra mest älskade som blir mer och mer populär runt om i världen och det är många skäl. För om du tror att Cognac är något som hör hemma i mormors skåp och endast ska sippas i konjakskupor framför brasan, så har du fel.

Den bärnstensfärgade spriten är en åldrad brandy – destillerat vin egentligen – som bara tillverkas i Cognac-regionen i Frankrike. De olika beteckningarna. VS, VSOP, XO och så vidare och varje Cognac har hänger ihop med åldern och hur länge den har lagrats. Detta visar egentligen upp en otrolig bredd för Cognac. Allt från en avancerad spritklassiker till spännande moderna skapelser! Det finns många fascinerande sätt att dricka en konjak på. Man kan till och med se dagens bartender som häller ett stänk av XO i en mer spirituell trendig cocktail, ganska bra när man behöver en robust bas i en cocktail som ska hålla ihop smakerna.

Det är precis det jag ska skriva om nu: en god fransk Cognac ur småskalig produktion och idéer på vad man kan göra hemma själv med Cognac, om man har lite experimentell anda.

Fransac XO är en riktig klassiker! En lyxig kvalitetskonjak med underbara aromer och en spännande konjak för den som gillar en ståtlig och flott stil. Det anrika konjakshuset Maison Roullet-Fransac i Fins Bois visar med druvorna Ugni Blanc och Folle Blanche från den finaste terroiren i regionen AOC Cognac upp en Cognac, som är framställd med enastående passion för hantverket. Distillery master är den geniala Monsieur Foucault de Mendite. Kvaliteten är XO, som ofta även kallas för Hors d’âge, och där konjaken är mellan 20 och 30 år gammal, är resultatet av en lång tradition.

Egenskaperna i en klassisk XO är nu ännu djärvare än någonsin och Fransac XO innehåller precis som sig bör, en fantastisk smakpalett med komplexa anteckningar med en mycket fin längd i gommen. Här finns söta, ljuvliga toner och en mustig kryddighet, där knäckig karamell och sötbitter apelsinmarmelad samsas med frisk citrus till en härlig nötig arom. Underbar torkad frukt som äpplen och fikon, vita persikor topps med ett stänk av vanilj, lite honung och ingefära. Fransac XO har en mysig personlighet och en fin avrundning samt varsam fathantering och den har även destillerats två gånger i alambic kopparfat för att därefter lagras länge på franska ekfat. 

Som bas i cocktails

Några traditionella kända cocktails är Sidecar där man blandar Cognac med Cointreau eller Royal Manhattan med söt vermouth och lite Angostura bitters… Nyligen gjorde jag några cocktails med Cognac XO som bas och med mottot: att bara förstärka och arbeta med de smaker som redan finns i en klassisk cocktail. Experimentera lite med smaker!

Enkel Cognac mix

Om du, förutom de klassiska drinkarna, undrar vad man kan mixa en Cognac med, enkelt och stiligt bara, så är det egentligen endast fantasin som sätter gränser. Men kicka off genom att bara blanda Cognac tillsammans med Ginger Ale, Coca Cola eller isthé. Tänker på min mamma som tog lite Congac i varmt thé och jag gillade som barn att se på hur hon brände sockerbiten med sin Ronson-tändare och lät det brända sockret rinna ner över thét i koppen. Ni vet sådana minnen som man har…

Prova också att mixa med de nya aromatiska tonic vatten från Fever Tree med smaker av fläder eller Mediterranean, jätteläckert och hur enkelt som helst.

Allra enklast ….

Njut av din Cognac bara med en isbit eller tillsammans med lite vatten. Inget är rätt och fel här. Och det är du som bestämmer. Många Cognacs-entusiaster har till och med gått ifrån den sedvanliga konjakskupan och serverar sin Cognac i mindre vinglas.
Du behöver inte begränsa dig till VS- eller VSOP- beteckningarna heller. En bra XO är ett utmärkt val och kan bli riktigt schysst i en vilken Cognac-cocktail som helst. Valet av vad man ska dricka med sin Cognac är gigantiskt, så experimentera!  

Andra saker som man kan göra är …

Flambera med Cognac

Att flambera köttet eller en crêps suzette ser alltid lika häftigt ut om an gör det inför gäster och att flambera med Cognac fungerar alldeles utmärkt och det blir gott! Man toppar endast maten med ett stänk Cognac, låter alkoholen ”brinna av” med lågan och kvar blir den härliga doften av Cognac.  

Grilla med Cognac

Oavsett inne eller ute, så kan du göra en glaze eller en marinad med Cognac till kyckling, nötkött eller vilt. Cognac har en smakprofil än både whisky och rom och den är mer komplex med samtidigt lite mjukare, sötare och karamellig i smaken. Gott!

Mörk choklad och Cognac

En ljuvlig smaksensation är att kombinera mörk choklad och Cognac. Ta några bitar mörk choklad eller koka en lyxig och krämig kopp med mörk choklad och häll i lite god Cognac. Lyxigt!

Similar Posts