Zwickel frit ravioi

Vi åker till en Zwickel värld där öl inte är hastigt producerad och allt går automatiskt på löpande band.  Bryggeriet Alpirsbacher Klosterbräu i Baden-Württemberg, Tyskland, alldeles i närheten av Schwarzwald gör precis tvärtom.

Zwickel-hops

Detta är ett gammalt bryggeri med anor och man gör hantverksök som man gjort i cirka 900 år. Sitt vatten hämtar man från lokala källor i Glaswaldwiesen. Här är bryggning ingen steril, teknisk process, utan ett hantverk för finsmakare som uppskattar det extraordinära. Bryggeriet Alpirsbacher Klosterbräu är ett oberoende familjeföretag som brygger läckra ölsorter sedan 4 generationer och efter traditionella recept. Med renförädling och i toppklass och man brygger idag 20 moderna ölspecialiteter.

På besök i tillfälliga sortimentet ….

Kloster Zwickel Alpirsbacher Klosterbräu är ett sådant kalljäst hantverksöl gjort av Dolden hops, malt och jäst.

Zwickelöl är en tysk lager

….normalt ofiltrerad öl, opastöriserad och serveras så nära ölets källa som möjligt. Ordet ”zwickel” syftar på en ventil på fatet från vilken ölen ursprungligen tappades och provades av deras tyska bryggare.

Kalljäst innebär bland annat

Zwickel öl med logo

…..att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur, 5-10 grader, och att ölet får mer karaktär av råvaran än av själva jäsningsprocessen. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor.

Smaken är

… en maltig smak med inslag av brödskorpa, honung, skumbanan, citrus och lite peppriga kryddor. Välgjord, fint strukturerad lager med ett tätt vitt skum. Du får en djup kornig malt som balanseras av ren humlebitterhet. Finishen är elegant och torr. 5,4% fungerar fint till vego eller ljusare kött. Vi friterar ravioli, kolla nedan!

Just nu är denna goda öl i det tillfälliga sortimentet och finns på 179 bolag.   

Kloster Zwickel Alpirsbacher Klosterbräu | nr 2089 | 28:90

Friterad ravioli med smakfull marinara dip

I den färgstarka italienska stadsdelen The Hill i St Louis i Missouri, mitt i USA, ligger en anrik taverna ”Lombardo’s”. Jag tror att man på 30-talet tappade en eller två ravioli av misstag i sin fritös och man sa ”Hmm, inte så dumt! Och så gott!”

Zwickel bild 2 ravioli

Då föddes den här rätten och så dök den upp på stans alla menyer. Gör en stark marinara dip till – supergott! Du kan använda fritös eller air-fryer. Börja med marinaradippen så får den står och dra lite. Du kan använda vitlök, passerade tomater chiligflingor efter behag, salt och oregano.

  • 1 paket färsk ravioli
  • 2 dl ströbröd eller panko
  • ½ dl finriven parmesan
  • 1 msk torkad oregano2,5 dl växtbaserad grädde
  • 1 nypa malen muskotnöt
  • 3 dl rapsolja att steka i
  • lite riven parmesan

 Värm ugnen till 150 ̊

Gör i ordning 2 skålar: en där du blandar ihop ströbröd, parmesan och oregano. I den andra skålen häller du blandar du ihop grädde med malen muskotnöt.

Förbered med lite bakplåtspapper på en plåt vid sidan om spisen att lägga den färdig friterade raviolin på, så att den kan få ”sluttorka” i ugn. Ta halva förpackningen ravioli åt gången.

Doppa varje ravioli för sig först i gräddmixen, låt den droppa av och sedan vänder du den ordentligt i brödmixen. Lägg den på bakplåtspappret. Gör så med halva förpackningen som du friterar åt gången så att det inte blir för många i pannan/woken eller fritösen.

Hetta upp all rapsolja i woken, sådär på varmare medelvärme blir bra. Testa med en pankosmula. Fräser det? Då börja fritera!

Vänd och fritera varje panerad ravioli i några minuter tills den är gyllenbrun.

När du friterat efterhand så låter du den friterade raviolin rinna av på bakplåtspappret så att oljan kan rinna av och lägg den sedan på bakplåten i ugnen så håller den sig varm och torkar ut fettet. Skippa inte detta moment! för det är det som gör dem extra torra och krispiga.

Frågor och svar

Vad är skillnaden mellan Kellerbier och Zwickelbier?

Kellerbier: Ölstilen du (förmodligen) aldrig har hört talas om
Zwickelbier är i grunden en yngre, svagare, mindre hopp framåt och vanligtvis mörkare version av samma ”Keller”. Den får inte mogna lika länge som en Kellerbier.

Vilken stil har en Zwickel?

Både Kellerbier och Zwickelbiers är ofiltrerade versioner av lager eller ale med europeiskt ursprung. Dessa kan kallas för traditionella Helles, Dunkel, Dortmunder, Wien, Rotbier, Bohemian, Koelsch, Alt, såväl som mindre vanliga traditionella eller moderna lager- och alestilar.

Hur mycket alkohol är det i Zwickel öl?

Ligger omkring 5 %, strax under, strax över.

Vad är ofiltrerad öl?

Ofiltrerat öl är mer fiberrikt jämfört med filtrerat öl. Många människor föredrar ofiltrerat öl som ett hälsosammare alternativ överfiltrerat öl. Filtrerat eller ofiltrerat öl är alltid ett val man gör men det finns ingen speciell typ som är bättre den andra.

Vilken typ av öl är Hefeweizen?

Hefeweizen och Zwickel är olika typer av öl. Hefe är en tysk term för ”jäst” medan Weizen betyder ”vete” på tyska. En Hefeweizen är också ett ofiltrerat men ett veteöl med jäst i. Jästen ger ale en mycket grumlig och grumlig look.

Annat gott från oss:

Similar Posts