temjanika Luda Mara - i vingården
Temjanika Luda Mara

Temjanika Luda Mara kommer från Makedonien, en solig och varm del av världen – och visst känns det som om vi kan behöva lite av den solen just nu?

Trots en lång och gedigen vinframställningstradition är makedonska viner ganska okända för oss. Men Makedonien har en lång historia och tradition av vintillverkning, genom århundraden och genom många kulturer.

Idag pågår en evolution sedan 2 decennier, så i framtiden kommer vi säkert se hur makedoniskt vin kommer att både utvecklas, eftersom lokala vingårdar antar moderna tillverkningsmetoder, standarder och teknologier.

Det finns ca 36 000 hektar vingårdar i Makedonien. Geografiskt består Makedonien av tre stora vinregioner; Povardarie, Pelagonia-Polog och Pchinja-Osogovo. Det mest kända distriktet är Tikveš där producenten för vinet Temjanika Luda Mara 2022 ligger. 

Prova Temjanika Luda Mara 2022 | Pris 129:- | Nr 93398

Temjanika Luda Mara 2022 är resultatet av en perfekt druva, en perfekt terroir och en duktig producent.

Temjanika Luda Mara är tillverkat til 100% av druvan Temjanika som är en lokal och ingår i muskatfamiljen och är snarlik med Muscat Blanc à Petits Grains, en druva som också producerar vita viner med intensiv fruktdoft och smak.

flaska temjanika Luda Mara CW

Detta är ett torrt vitt vin, ett citronfärgat mycket fruktigt och krispigt vin med härligt gröna reflexer som även kommer till godo i smaken som har blommiga aromer med distinkta viol-, ros- och mandarindofter. Dessutom späs det på med en hel del karakteristiska Muscat-toner av citrus, kryddor och örter samt ett stänk av ananas. Allt kompletteras av en ljus syra och vinet har en välbalanserad och spännande kropp med en mycket god och fruktig eftersmak. Lätt, blommigt och uppfriskande!

Temjanika Luda Mara är ett torrt fräscht vin och en mångsidig matpartner som passar bäst till vitt kött eller fisk men även kokta grönsaker, fräscha sallader eller till desserter, särskilt det finns hasselnötter, valnötter eller mandel i rätten. Serveras väl kylt.

Temjanika Luda Mara finns i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Temjanika Luda Mara - klase i vingården

Om producenten

Familjevingården Tikveš Winery som grundades 1885 är en modern välrenommerad vingård med den allra senaste tekniken och en fin terroir som ligger på samma breddgrad som Toscana i Italien, Bordeaux i Frankrike och Napa-dalen i USA. Här tillverkas högkvalitativa viner som speglar den livliga, autentiska vinkulturen. Tikveš Winery är uppkallad efter vinregionen Tikveš och denna moderna vingård finns i ett perfekt klimat och drivs av varma och passionerade människor och en livlig, autentisk kultur.


Temjanika Luda Mara 2022 finns i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Frågor och svar

Vad heter den mest berömda makedonska vinregionen?

Det mest kända distriktet är Tikves-distriktet, som producerar det bästa och det mesta av Makedoniens vin.

Vilken är den äldsta vingården i Makedonien?

Det är faktiskt Tikves Winery som vi sriver om här ovan och som grundades 1885. Det är den äldsta och största vingården i Makedonien.

Tillverkar Makedonien generellt bra vin?

Ja. Makedonien har en rik historia och tradition av vinframställning. Idag jobbar man ju även med moderna tekniker och metoder.

Varför är makedoniskt vin så billigt?

Balkanländerna har den lägsta levnadsstandarden i Europa och därför är priserna för allt mycket lägre.

Vad gillar makedonier själva att dricka?

I Makedonien så är Rakija väldigt populär att skåla i. Lite som Greklands Raki.

Marianne – Cape Blend 2020

Läs mer om våra andra viner:  

Similar Posts