GRW Saperavi - omslag

GRW Saperavi 2020 är ett kvalitetsvin från Georgien, fast under hundralappen. Vinet kommer från familjeproducenten GRW Georgian Royal Wine i vinregionen Kakheti i Georgien, en vingård som grundades 2011 på totalt 70 ha vingårdar.

Den ägs av familjen Karalashvili och vinmakaren är den erfarne Tamaz Karalashvili. Detta är en producent som koncentrerar sig främst på att tillverka vita och röda stilla kvalitetsviner till bra pris.

Jo, man använder fortfarande den gamla qvevri-metoden där man lagrar viner i lerkärl och gräver mer i marken, men tillverkar även ”moderna viner” traditionellt i en hypermodern, teknologisk anläggning. Det betyder att de gör viner som an smaka antingen ”konventionellt” men ändå annorlunda. GW Saperavi 2020 är ett sådant vin som lanserades i våras och har blivit ett poppisvin!

Prova nytt vin och nya druvor!

GRW Saperavi - druvorna

Jag tror att många vinkonsumenter tycker det är roligt att prova nya druvor och viner och att det är spännande med just Georgiens ekologiska tänk som till synes går tillbaka och bottnar i en lång vintradition som sträcker sig minst 6000 år tillbaka i tiden.

Georgien har gått igenom ett och annat. Under många år var Georgien under sovjetisk kontroll och man planterade tusentals vingårdar. Kvaliteten var förstås si och så. I slutet av 1980-talet såg man dock en dramatisk omvälvning i Sovjetunionens inställning till vin. Georgien blev självständig Republik 1991. Och sedan dess har man verkligen visat framfötterna på den internationella vinmarknaden, även om man har en bit till att nå sitt kändisskap. Men man har fantastiska jordar för vin och en terroir som säkert de flesta andra vinländer skulle bli avundsjuka på.

GRW Saperavi - flaskan

GRW Saperavi 2020

Vi ska koncentrera oss på den gamla druvan Saperavi som vinet GRW Saperavi 2019 till 100% är gjort av. Denna rökiga, intensivt fylliga druva Saperavi färgsätter detta fruktiga vin med sin bläckiga violetta färg med fräscha toner av vilda bär i doften. Vinet ger en saftig i smak av toner som mörka plommon, granatäpple, syrliga moreller som tillsammans med svartpeppar och svarta oliver ger ett fint avslut med inslag av choklad innan de mjuka tanniner tar över. Ett riktigt läckert vin som med en vild och lite komplex flär i smaken.  
 
Smakfulla GRW Saperavi har lagrats i 5 månader i gamla ekfat. Vi rekommenderar att dekantera minst en timme före servering så att smakprofilen öppnar sig ordentligt. Självklart kan du lagra vinet under bra förhållanden i upp till 4-5 år. Vinet har en fin balans och nyanserat är tillräckligt komplext för att kännas både unikt, spännande och lite annorlunda.

GRW Saperavi är trevlig att bara sitta och mutta på men passar också utmärkt som matvin till mängder av rätter, allt från lamm och kött till lättare rätter som pizza, tacos och hamburgare eller en mustig vegetarisk gryta. Eller varför inte servera det som ett spännande och lite annorlunda finvin?

GRW Saperavi, 2020 från GRW Georgian Royal Wine | art.nr 2095 | 99:-

Frågor och svar

Hur vanligt är qvevri-metoden fortfarande?

Vingårdarna tar upp en yta på nästan 7000 kvadratmeter och vinet produceras enligt Qvevri-metoden.

Vilken är den vanligaste druvan i Kakheti?

Främst druvan Saperavi för röda viner men även Cabernet Sauvignon och andra inhemska druvor.

Hur äter man i Georgien?

Lokala hemlagade rätter som är ganska feta och inte exakt kalorisnåla oh köket påverkas av alla kulturer som varit involverade i landet i flera tusen år.

Hur smakar Saparavi-viner?

Vinerna är fylliga med ganska mycket tanniner och hög syra. Dofter av körsbär, björnbär, svarta vinbär och plommon, tillsammans med inslag av läder, lakrits, choklad och även tobak samt ytterligare smaker av cederträ eller vanilj.

Mer om våra goda viner!

Similar Posts