Mtsvne omslag

Det finns druvor och druvor. Och så finns det Mtsvane, en av de äldsta druvorna i världen.

Den georgiska vita druvan Mtsvane är en vitis vinifera som nästan är en ikon, en nationaldruva. Den kommer ursprungligen från Georgien och det finns idag förstås olika varianter men vissa eller alla av dessa är mycket gamla. Georgiens vinhistoria anses faktiskt vara den äldsta i världen och går tillbaka omkring 6 000 år.

Mtsvane druvor
Mtsvane

Om druvan Mitsvane

Mtsvane används för vita viner, omtyckta av vinkännare internationellt, men det smuttas minst lika gärna av lokalbefolkningen hemmavid. I Georgien betyder namnet Mtsvane ’ny, ung och grön’. Denna spännande druva har olika 10-tal namn, beroende på växtplatsen. Dedali Mtzvane, Dedat Kurdzeni, Mamali Mtsvane, Dedate Koudzeni, Mamali Mtsvani … är bara några av alla namn som ges till druvorna i hela den delen av världen och var och en av dessa druvor har en unik genetisk profil.

Man kan ibland höra att Mtsvane har svårt att mogna till ordentligt, särskilt i kallare områden. Den tål en del frost, men druvan är också känslig om det blir för varmt. Trots detta är den idealisk för tillverkning av några av regionens mest smakfulla viner som lagras i kvevri lergods amforaor. Så man får aromatiska, fruktiga och balanserade torra, vita viner som är skarpa, citrusfärgade viner med lite ananas- och päronkaraktärer och en något blommig arom.

Kvevrilagring skänker dessutom ytterligare struktur och örtkaraktär. Men man behöver inte lagra vinerna i kvevri, man kan köra traditionell vinifiering à la Europa och får superfräscha, unga, torra viner som passa utmärkt på matbordet.

Kär Mtsvane har många namn

I Georgien och regionen Kakheti, heter Mtsvane lokalt Mtsvane Kakheti. Härifrån kommer relativt nylanserade Mtsvane-vinet från den modernt utrustade familjeproducenten Schuchmann Wines Georgia.

Mtsvane flaska

Liksom de flesta georgiska vingårdar lagras vinerna i jorden i de berömda lerkärlen för att på sätt att få viner som är rika och fylliga. Vinet har alltså fått jäsa lerkärl med både kärnor, druvskal och stjälkar. Det blir mycket smak av detta! Efter avslutad jäsning försluts lerkärlen och vinet lagras dessutom i cirka 6 månader till. Det har man lyckats så bra med att vinerna får fin kritik av internationella vinexperter och både silver- och guldmedaljer på professionella tävlingar.

Schuchmann Mtsvane 2020 |art.nr 94546 | 121:-

Vinet Schuchmann Mtsvane 2020 är till 100% tillverkad av Mtsvane-druvor och det hörs ju på namnet. Detta ljusa vin går något åt det orangea hållet med sin läckra färg.  Detta är ett muskulöst vin i klassisk Kakheti-stil som ger ett svagt rökigt intryck, samtidigt mycket friskt och spänstigt med intensiva och kraftfulla aromer och dofter där vit apelsinblommor varvas med örter och lite bränt socker.

I gommen bjuds man dessutom på en trevlig harmonisk bitterhet med många komplexa toner. Tänk röda vinteräpplen, kvittenmarmelad, bivax och valnötter.

Schuchmann Mtsvane är ett välgjort och medelfylligt, fruktigt vin som känns strukturerat med bra syra och ett fint, saftigt avslut. Vinet finns att beställa på Systembolaget.

Frågor & Svar

Vad är typiska druvor från Georgien?

De kändaste tre druvorna i Georgien är Saperavi (röd), Rkatsiteli (vit) och Mtsvane (vit) men i regionen ovan, Kakheti, finns ungefär 80 olika druvsorter. Så generellt finns men massa lokala druvor.

Hur dricker man vin i Georgien?

Ett traditionellt och festöigt sätt att dricka vin I Georgien är att använda ett kärl som kallas kanci som är gjort av ett gethorn och man dricker tills det är tomt och helst i en enda klunk.

Hur kan man karaktärisera georgiskt vin?

Georgiens kännetecken är vita viner som håller sig i kontakt med sina skal, stjälkar och kärnor i månader och jäser ytterligare i enorma leramforor (kvevri) begravda i jorden. Det är en trend som fångas på andra håll i världen, men dess djupa rötter ligger i den georgiska kulturen.

Finns det georgiskt vin som är sött?

Ja, Kindzmarauli är känt som det mest utsökta halvsöta rödvinet i landet. Unik smak, ett vin man aldrig glömmer.

Vilket vintyp är mest känt i Georgien?

Khvanchkara är ett naturligt halvsött rött vin gjort av druvsorterna Alexandrouli och Mudzhuretuli som odlas i Khvanchkara regionen och nära staden Ambrolauri i Ra.

Läs mer om vinrelaterat på vår blogg:

Similar Posts