Merlot omslag

Vad vet du om druvan Merlot? Namnet kommer från franskan och betyder ”den lilla koltrasten” och ursprungligen kommer druvan från sydvästra Frankrike.

Merlot är den näst mest planterade röda druvsorten i världen, näst efter Cabernet Sauvignon och är således en av världens mest populära rödvinsdruvor.

I alla fall dracks det mycket merlotviner på 80-talet och sedan tog den lite vila. Men nu verkar det som om druvan håller på att göra en snygg comeback.

us flagga

Merlot planteras även flitigt även utanför Frankrike, exempelvis i i norra Italien och i södra Schweiz, eller Chile men det råder nog ingen tvekan om att det är USA som odlar druvan allra mest. Hela 51% av världens druvan odlas där särskilt då i Kalifornien och Washington. Jämför då med Frankrike som bara odlar 15% av druvan.  

Merlot flaska

Den rödskalade druvan Merlot är känd för sin mjuka, sensuella konsistens och sin lättillgängliga stil. Den anpassar sig helfint till ett flertal olika klimat och producerar matvänliga viner i många prisklasser.

Tänk ett rikt fruktigt vin med en ekfatston och trevliga sekundära aromer som vanilj, choklad, rosépeppar… Dessa viner är typiskt torrta, medel- till fylliga med måttlig syra, ofta rätt hög alkohol och mjuka men närvarande tanniner.

USA:s bästa Merlot?

Vinexperterna är överens om att Washington State antagligen har USA:s bästa Merlot. Och därför tycker jag att du ska prova en riktigt god Merlot Killer Red Merlot 2020 från Red Mountain, det minsta vinområdet i delstaten Columbia Valley. Nu har vinet återigen kommit in i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Killer Red Merlot är torr, medelfyllig och druvtypisk till 100% , ett rikt komplext och fatlagrat vin med en lätt saftighet och en vacker mineralitet.

Aromatiska dofter samlas i näsan och det smakar gott av främst svarta björnbär, mogna moreller som koncentreras mycket fint i detta vin som också har inslag av lite mustig jord samt kryddnejlika och rosépeppar. Hela fruktpaletten i detta ekfatslagrade vin toppas av toner av mörk choklad och rostat kaffe.

Jajamen, det finns gott om tanniner och alkoholhalten seglar iväg mot 14,5 %. Men vad gör det, när vinet har en så fin kraftfull fruktighet där alla smaker samlas i ett långt fint avslut som varar. Vinet är lagrat i franska ekfat i 16 till 18 månader.

Det är extra kul att skriva om ett vin och en favoritdruva som man själv faller för liksom detta djärva, distinkta, underbart balanserade rödvin. Drick nu eller lagra upp till 7 år.

Killer Red Merlot 2020 | SB nr: 91805 | 171:-

us flagga

Frågor och svar

Vilken smakkaraktär har Merlot?

Merlot är ett tätt, fylligt och kompakt vin som har fullt med smak av svarta bär och peppar samt en bra dos av tanniner.

Merlot eller Cabernet Sauvignon?

De är lite olika dessa två druvor. Cabernet Sauvignon är all Bordeaux-blandningars toppdruva och världsledande inom begreppet ’finvin’, en druva som är en av de mest distinkta druvsorterna i världen.

Vilken druva är mamma till Merlot?

Det är Cabernet Franc som också är en druva med fullspäckad smak.

Vad är en Bordeaux-blend?

Merlot är ett smakfullt vin i Bordeaux-stil, men andra druvor som kan tillkomma i olika proportioner är bland annat Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och ibland även fortfarande den gamla druvan Carménère samt tillskott av Cinsault och Carignan.

Vilka gör de bästa Merlot-vinerna?

Washington Merlot tycker många kritiker om. Andra tycker att fransmännen gör de bästa Bordeaux-vinerna i världen. Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour är alla exempel på seriösa samlarviner som erhållit världsrykte – med dyr prislapp förstås.

Läs mer om våra populära röda viner:

Similar Posts