Rhônevin omslag

Den här veckan presenterar jag ett fantastiskt rött Rhônevin från Côtes du Rhône och från södra Rhône och Côtes du Rhône Villages AOC Rhônes.

Ibland önskar jag att kunna skicka er alla rödvinsfans en provflaska av ett riktigt gott rödvin bara så ni får smaka!

Ett ekologiskt vin som var blivit en riktig storsäljare de senaste 7 åren på Bolaget är Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2020. Vinproducenten är två bröder, Claude och Philippe Lambert med sonen Matthieu som driver vinföretaget Domaine des Pasquiers.

3 fördelar:

  • för det första: utsökt gott!
  • internationellt mycket hyllat vin!
  • prisvärt till tusen!

Kolla här vad Dagens Nyheter skrev vid premiären 2016 om vinet! >>

Varför är vinet så populärt?

Blandningen av druvorna då huvudsakligen Grenache samt mer Syrah och mindre Mourvèdre – eller GSM blandningen – är en bas för vinmakarna i Rhônedalen. Här tar vi en titt på vad som gör Rhônevin till ett framgångsrecept.

GSM eller den så kallade ”Rhône”-blandningen ” kombinerar de bästa egenskaperna hos varje enskild druva och uttrycker de individuella egenskaperna för var de odlas.

Rhônevin druvor GSM

Grenache

Grenache är ofta huvuddruvan som vinmakaren utgår ifrån för just sin unika blandning. En tuffskalig med motståndskraftig druvan som stortrivs i varma klimat som södra Europa. Den klarar både torka och torra, lågfruktbara jordar. Man ser många vingårdar överströdda med småsten… Eleganta Grenache tillför rika, röda fruktsmaker av jordgubbar och mörka moreller och toppat med en frisk örtton.  

Syrah

Syrah är tvärtemot ett komplement och ger vinet kropp och struktur och då kan vinmakaren experimentera rejält. Druvan har en djup rubinröd färg och smakar mörk frukt som svarta plommon och svarta vinbär samt en karakteristisk piffig ton av svartpeppar. Syrah kn ibland vara den dominerande druvan i blandningen och vinet kommer då att bli fylligare och ge mer tanniner.

Mourvédre

Druvan är Mourvèdre bjuder på salta, livliga smaker av mörk kakao och syrlig svart frukt och ger ytterligare en fin struktur och färg till en GSM-blandning med något mer komplexitet.

Rhônevin omslag

Förutom i Rhônevin i Frankrike…

En Rhône-blandning kan ha någon av de 20 olika druvsorterna som odlas har. Regionens mest kända viner kan ha blandningar upp till 13 tillåtna druvsorter. Eftersom GSM-blenden är så populär så odlas den självklart också i andra varma vinländer som Australien, där blandningen ofta kallas för SGM och den har då en större del Syrah. Men även i USA och Sydafrika produceras Rhône-blandningar, kanske då i en mer modern tappning, ofta med hög alkoholhalt som kompletterar fruktigheten.

Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2020

Mycket välgjort och balanserat vin som noga avväger smaken mellan syra och frukt. De kryddade och sträva tanninerna känns lena och mjuka i detta typiska Plan de Dieu AOC-vin med den traditionella GM-blandningen som ger den där nyanserade och eleganta smaken och doften samt sedan övergår i en finish som dröjer sig kvar i gommen långt efter det att sista klunken är tagen.
Ett harmoniskt och mångsidigt matvin till grillen! Vinet är en perfekt ackompanjatör till robusta kötträtter av nöt eller lamm, grillat, stekt eller i gryta och passar även till vegetariska maträtter och till ostar, gärna Gorgonzola! 

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2020 
Område: Côtes du Rhône Villages AOC Rhônes
Producent:  Domaine des Pasquiers
Art.nr: 2298
Pris: 149 kr

Frågor och svar

Vad är svenska för ”Cote du Rhône”?

Côtes du Rhône kan översätts till Floden Rhônes sluttningar och regionen har ca171 kommuner längs floden Rhône.

Var ligger Rhône exakt?

Rhônedalen ligger i sydöstra Frankrike längs med Rhônefloden, 240 km från Lyon ner till Medelhavskusten.

Vilken kan man karaktärisera Rhônevin?

Norra Rhônes röda, tanninrika, djärva, kryddiga viner görs huvudsakligen på Syrah och Södra Rhône röda, rundade, varma, fruktiga viner är blandningar är typiskt baserade på Grenache.

Vad är skillnaden mellan Rhône och andra franska viner?

Även om druvorna kan vara i stora delar lika, så produceras Bordeaux-viner endast av druvor som odlas där, och Rhôneviner produceras enbart av druvor som odlas i Rhône-regionen.

Hur många druvsorter sorter finns det i Rhone?

Röda och vita viner gjorda av blandningar av huvudsakligen av Syrah, Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Muscardin, Counoise, Clairette, Bourboulenc, Picardan, Piquepoul, Roussanne, Terret Noir och Vaccarèse

Läs även om våra andra franska viner:

Similar Posts