Moscato d'asti omslag

Castiôn Moscato d’Asti 2022 är riktig klassiker och ett gott och sött, lite blommigt, lätt pärlande vin från Asti i Piemonte, Italien. Ganska låg alkoholhalt på 5,5%. Perfekt som välkomstdrink, tillsammans med en fruktig efterrätt eller varför inte till grillade räkor?

Först lite om druvan

Muscatdruva är en gammal druvsort som man redan hittade på 1200-talet i den lilla staden Asti och som man gjorde lokala söta, friska och syrliga husviner av. Muscat är det många druvor som kallas för det finns ca 200 muscatsorter.

Moscato produceras enligt Asti-metoden där druvorna pressas efter skörden Musten kyls ner och jäsningen avbryts innan allt socker omvandlats till alkohol och vinet får lite bubblor i sig.

Cantine Castiôn är en mycket välkänd och renommerad producent i området Asti.

Castiôn Moscato d’Asti 2022 har den högsta italienska vinklassifieringen och är ett DOCG-vin som är extremt lättdrucket med en frisk aromatisk sötma som endast består av restsocker, inget raffinerat socker tillsätts.  

Man få smidiga pärlande guldgula bubblor i glaset som känna lite lyxigt och aromatiskt läckra aromer i glaset. Man känner av doftande fläder, päron, härliga feta honungstoner samt lime. Passar utmärkt till en gammeldags äppelkaka. Recept nedan.  

Castiôn Moscato d’Asti 2022 / 109:- / art nr 78734

Gammeldags äppelkaka med russin & valnötsmulor

Inget går upp mot min mormors äppelsmulkaka. Inte en sådan där man dänger en massa äpplen in i en form utan deg. Men det här är en riktig kaka med degbotten och sidor och en god fyllning med äpple, russin, kardemumma och så smulströ med valnötshack uppe på. Använd en ca 23 cm bakform med löstagbar botten. Denna kaka bör njutas med ett glas Moscato!

Pajdegsbotten

 • ½ dl valnötter, finhackade
 • 2-3 dl vetemjöl (häll i slutet lite efterhand och känn på degen)
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa kardemumma
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 4 msk iskallt vatten

Börja hacka valnötterna, tillsätta mjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Tillsätt smör.

Det blir smuligt men pulsa lite till och tillsätt isvattnet lite åt gången och då formas degen till en klump. Ta ut, forma till en rund boll, platta sedan ut klumpen något till en rund platta som du slår in i folie och ställer i kylen medan du gör allt det andra.

Kavla ut degbotten och fyll i en bakform med löstagbar botten och även kanterna en bit upp. Nagga botten och ställ in i kylen.

Smultoppingen

 • 1,5 dl vetemjöl
 • 1-2 dl brunt råsocker
 • 1 dl valnötter, hackade
 • 1 tsk kardemumma
 • ca 50 g rumsvarmt smör

Den här blandningen ska inte hålla ihop, den ska smula sönder. Gör allt i en skål och blanda mjöl, socker, valnötter och kardemumma. Sedan i med smör och använd fingrarna till att smula sönder allt i smulor.

Fyllningen

 • ca 1,5 kg exempelvis Ingrid Marie
 • 3 msk vetemjöl
 • 1,5 dl brunt råsocker
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 msk nypressad citronsaft
 • 1,5 dl russin
 • 1 nypa salt

Värm ugnen på 200  ̊ .

Skala, kärna ut och skiva äpplena ganska tunt. Lägg skivorna i en skål tillsammans med socker, mjöl, citronsaft, kardemumma, russin och lite salt.

Ta ut bakformen med degen ur kylen och fyll den nu med äppelblandningen.

Toppa med valnötssmulorna och ställ in på nedersta falsen i ugnen.

Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Sänk temperaturen till 180  ̊ och grädda ca ½ timme till, tills pajen och smulorna fått färg.

Frågor och svar

Är Moscato d’Asti och Asti Spumante samma vin?

Nej två olika stilar. Asti Spumante är också gjord på Moscato Bianco druvan och förväxlas ofta med Moscato d’Asti. Subtila skillnader Moscato d’Asti är halvsöt, endast pärlande och har en alkoholhalt på 5-6 %. Asti Spumante är något torrare, helt mousserande och har en alkoholhalt närmare 9%.

Vem gjorde det första Moscato-vinet?

Det sägs ha skapats på 1500-talet av Giovan Battista Croce, en smyckesdesigner som även ägde en vingård i kullarna ovanför Turin. Han experimenterade med att göra söta viner som blev väldigt populära.

Hur mycket alkoholhalt får en Moscato ha?

Runt fem procent enligt lokala vinbestämmelser och ligger således mellan 4,5 och 6,5 procent alkohol.

Läs mer om våra sommarviner:

Similar Posts