hålbart flaskor omslag

Att handla hållbart kan vara nog så knepigt. Hur gör man det bästa valet när det gäller vin? Gör man bäst i att välja pappförpackning, returglas, burk, PET-flaska eller vin i påse?

Hur många vinkonsumenter tycker att det är finare med vin i de traditionella glasflaskorna? Men allt fler vinproducenter byter till lättviktsflaskor för ur miljösynpunkt så kommer den största miljöpåverkan från

  • Glas – 79 %
  • Metall – 10 %
  • Plast – 5 %
  • Papper – 4 %

När det gäller att välja vin så ser man att den självklara lösningen att köpa ett certifierat ekologiskt vin. Det finns dock ganska mycket mer att tänka på när man letar efter en vinförpackning med lägsta möjliga miljöavtryck.

hållbart karta

På Systemets hemsida kan du läsa massor om deras förpackningar. Vi blir mer medvetna och väljer gärna hållbart. Men kom ni ihåg mär det första bag in kom? 1967 presenterade en australiensisk vinproducent vid namn Tom Angrove, det första lådvinet med lufttät kran. Men det var inte förrän i slutet av 1996 som den första vinboxen, en fransk Merlot introducerades i Sverige. Och först blev det ramaskri. ”Detta kommer aldrig att slå!”

Men det gjorde det! Faktum är att ca 60% av dagens vindrickare väljer idag bag-in-box och dricker mer än 100 miljoner liter ur den klimatsmarta boxen och det var innan vi blev miljöhysteriska.  Så knepigt kan det alltså inte vara.

Hållbart i lättare förpackning

Jag tänkte slå ett slag för den lättare vinflaskan.  Att välja lättviktsflaskor är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan och det vet vi. Det finns både lättare glasflaskor och PET-flaskor. Vad är bättre? På Systemets hemsida och under varje produkt kan du läsa klimatpåverkan som flaskan ger.

PET-flaskor har fördelen att de är lätta, splittersäkra och har låga transportkostnader. Och det är heller ingen tvekan om att den traditionella glasflaskan har en tjock vägg som också är en bra barriär mot syre och är den färgad så är den också skyddad mot UV och ljus. Men glas har några stora problem. Nya glasflaskor är otroligt energikrävande att tillverka eftersom flaskorna tillverkas vid extremt hög temperatur och ugnarna körs med naturgasförbränning. Forskning visar att export av vin i glasflaskor, deras transport och begränsade återvinning hade det största koldioxidavtrycket, 68 %.

Hållbart med PET

4-flaskor-

Fördelarna med PET-flaskor är att den inte är varken är tung eller ömtålig och den är ungefär 10 gånger lättare än en vanlig glasflaska. Minskad vikt innebär lättare transport och i sin tur mindre CO2-utsläpp, medan dess splittersäkra material gör att den inte går sönder under transporten. Så varje gram i viktminskning att ge kostnadsbesparingar och utsläppsbesparingar.

Även om en PETs flaskvägg är tunnare och något mer ömtålig för syre, borde detta inte vara ett problem i de flesta fall, då man brukar säga att de flesta vinerna ändå ska drickas från hyllan och att endast upp till 5 % av vinet i köper är avsett för att lagras en lägre tid.

Våra lättare flaskor och PET-flaskor

  1. Hållbart i PET-flaska

Piconico Chardonnay 2021 | # 2296 – 85:-

Argentina, Mendoza . Ett ungt, medelfylligt vin, det är gott, lätt, friskt och fruktigt. Stilen är generös och vinet har en tydlig mineralkaraktär.  Detta är ett torrt vin som är balanserat, snyggt och rent i smaken. Vinet har en druvtypisk doft i pigg, fruktig stil med en liten äpplig ton och inslag av mogna päron samt ett stänk av citrus. Intresset fångas ännu mer när man möts av en matorienterad smakpalett med nyans av smörblomma, honungsmelon och örter. Ett smidigt vin med superkrafter och smått salta toner.

Falco Portuguese White Blend, 2021 | #2808 – 81:-

Portugal, Vinho Verde.  Ett smakfullt, druvtypiskt och lätt rent vitt vin. Torrt, klart och krispigt citronfärgat vin som uppvisar all den skärpa och friskhet med en genomträngande mineralitet av stentoner och sälta. Smakerna kommer från honungsmelon, persika, örter och citrus. Även om vinet fortfarande är ungt så känns en ljus druvsötma i gommen. Här finns en fin aromatisk ton med en syrlig avspark i början som övergår till mer silkeslen och uttrycksfull bedårande torr vit örtig finish. Vinet är så friskt att det nästan känns spritsigt.

2. Hållbart i lättare glasflaska

Falco Arinto Vinho Verde, 2019 | #2277 – 91:-

Portugal, Vinho Verde.  Ett smakfullt prat- och matvin med lägre alkoholhalt på 11,5 %. 
Här finns både stramhet och syrlighet med sköna smaker och en fuktkombination av gröna, syrliga äpplen, päron och citron samt mjuk honungsmelon. Och precis som ett briljant vinho verde vin ska ha, så har detta vin intensivt mineraliska toner av våt flinta. Man överraskas av en bra och mogen balans mellan de aromatiska tonerna och den krispiga syrligheten med ett torrt, örtigt avslut. Vinet är så friskt att det nästan känns spritsigt. Ett uppfriskande och lättdrucket vin!

Casa Velha White, 2020 | #5619 – 99 kr

Portugal, Douro. Ett gott vin, krispigt och fruktigt, stramt vin – ett perfekt, runt och fräscht sommarvin som bjuder på nyanserade friska vitblommiga aromer och mogna, gula äpplen samt söt galiamelon. Man känner också av mer utvecklade smaker som brynt smör, kryddnejlika och ett skirt täcke av fat som ligger över doft och smak, då delar av vinet har fatlagrats på franska ekfat och resterande del i rostfria ståltankar som ger det där frasiga, krispiga vinet. Den långa finishen spär ytterligare på toner av grillad citron och mineraliska inslag. Allt vittnar tydligt om att detta är ett ambitiöst vin med både längd, struktur och djup.

Frågor och svar

Varför ska man välja hållbart?

Hållbara viner syftar till att ha en vinframställningsprocess som skyddar miljön, stödjer socialt ansvar, upprätthåller ekonomisk genomförbarhet och producerar viner av hög kvalitet från druva till flaska.

Vad är hållbara druvor?

Garnacha/Grenache, den mest hållbara druvan i världen och praktiskt taget självförsörjande.
Den behöver inte bevattning, vilket lämnar ett minimalt vattenavtryck. Av denna anledning är Grenache resistent mot extrema väderförhållanden.

Är naturviner hållbara?

Ja. Många naturviner görs småskaligt av människor som bryr sig om varje aspekt av vinframställningsprocessen, till skillnad från industriell vinframställning.

Betyder veganskt vin att det är ekologiskt?

Ekologiska viner är viner gjorda med ekologiska druvor medan veganska viner inte kräver för att göras med ekologiska druvor men att man inte använder animaliska biprodukter under vinframställningsprocessen.

Läs mer om våra sommarviner:  

Similar Posts