Grilla omslagsbild

Grilla. BBQ. Kalla det vad du vill, den stunden när elden ryker under köttet medan du väntar och tar en aperitif i solen.

grilla vid grillen

Om du har turen att ha egen tomt och trädgård så har du säkert också ditt urbana grönsaksland där du odlar tomater och kryddor. Solstolen i hörnet, grillen står alltid redo och naturligtvis det också det perfekta stället att bjuda över grannar och vänner. Men kanske du bara vill göra något enkelt med familjen till att börja med?

Behöver du tips när du ska grilla?

Oavsett, självklart ska det serveras något som alla gillar, inte bara barnen utan även vi vuxna. Men jag har alltid topp i hjärnan innan jag kommer igång med sommargrillen på riktigt och har brist på idéer. Då brukar jag börja sommaren med att titta in Grillbloggen som startades av grillentusiasterna Peter och Sarah Watz. Här hittar du mängder av bra komma tips, allt från olika grillar till grillnyheter, goda recept, grillföreläsningar, events och en massa annat kul. Jag blir riktigt sugen så efter ett tag kan jag sparka igång min grillning.

Klart det är viktigt att man väljer en rätt som alla kan äta men framför allt ska man välja ett schysst vin. Det är utgångsläget för mig. Grillning är en av de få gånger där jag faktiskt inte väljer maten först utan vinet. Så handlar jag i bulk för det är inte säkert att jag får ta i mitt favoritvin, så jag beställer. Rött, rött, rött.

Grilla med rätt druva!

grilla ett glas vin

En rödvinsdruva som jag verkligen gillar är Merlot och då tänker jag osökt på Killer Red Merlot, ett vin från Washington State. AVA:n heter Columbia Valley där 99% av den totala vingårdsytan finns i staten Washington. Merlot är en grej här, men även Chardonnay, Syrah, Pinot Gris och Sauvignon Blanc planteras. Eftersom det här är en stor vinregion med ett unikt varierande mikroklimat och producera viner som är mycket ”amerika-fruktiga” men som också behåller en europeisk bra balans mellan syra- och sockernivåer i druvan och fin struktur. Kalla vintrar och en lång torr växtsäsong med låg luftfuktighet. Varma dagar, svala nätter… och här får druvorna hänga på rankan lite längre än i Kalifornien för att utveckla mogna tanniner men också fina aromer och en skön vinprofil som helhet.  

Men starka vinterfrosten är det främsta klimathotet mot druvodlarna i Columbia Valley. Vi får se hur det går…

Därför väljer jag en Merlot!

Det är ingen tvekan om att Washington State antagligen har USA:s i särklass bästa Merlot.

Grilla med Killer Merlot 2020

Killer Red Merlot 2020  (nr 91805/ 169:-)

En fantastisk Merlot som fått utmärkt kritik av internationella vinexperter. Vingården Killer Red ligger i Red Mountain, Columbia Valley och Killer Merlot är en torr, medelfyllig och druvtypisk 100% Merlot och Merlot faktiskt en av världens mest planterade vindruvor.

Vinet: Fylligt till tusen med en medelhög syra. Detta är ett vin som är mörkt, dammigt och granatfärgat.

Denna Merlot är späckad med eleganta och smakfulla aromer som torkade körsbär och mogna björnbär som tillsammans med inslag av jord samt kryddor som kryddnejlika och rosépeppar bildar en helhet med en fin bouquet. Här får man även aromer som choklad, mörkrostade espressobönor och sniffar i sig en intensiv doft av ekfat som dröjer sig kvar i den värmande, komplexa, långa finishen.

Förvänta dig en snygg, integrerad tanninstruktur. Vinet är lagrat i franska ekfat i 16 till 18 månader. Sammantaget: en djärv, distinkt, underbart balanserad Merlot som garanterat inte inte kommer at göra någon besviken!

Vinmakare: geologen och enologen Keith Pilgrim som driver vingården Killar Merlot tillsammans med sin fru ReNae.

Matvänligt! Grilla både vitt och mörkt kött som kyckling, kalkon och fläsk, såväl som pasta, hamburgare, pizza, grönsaksgryta, halvhårda ostar. Perfekt för ute!

Fågor och svar

Ska man marinera köttet?

För att smaksätta det kan man marinera och/eller gnida in med en kryddblandning. Gott också att pensla köttet under grillningen med hickory.

Är Washington State ett stort vinområde?

Ja, med en mängd av kända underdistrikt som Naches Heights AVA, Rattlesnake Hills AVA, Red Mountain AVA, The Rocks AVA, Walla Walla Valley AVA, Yakima Valley AVA för att ta några exrmpel.

Hur stor är vingårdsarealen?

Totalt 23 971 hektar

Vad producerar man för viner?

Stor variation av viner göra här: från stilla röd och vita, dessertviner och till och med mousserande viner.

I vilken USA stat ligger Columbia Valley?

Columbia Valley AVA ligger i Oregon.

s mer om våra populära röda viner:

Similar Posts