MYSTISKA DRUVOR - QVEVRI

I min personliga ” mystiska druvor – kategori ” ligger ett hundratal intressanta druvor som från början hörde hemma i gamla världens vinländer och då oftast i Europa. Men en del har migrerat med tiden.

Jag tänker på druvor som exempelvis den gröna Nascetta och Ruché från Piemonte eller Bellone från tidens antika Rom men som numer även odlas i Umbrien. Och i Portugal finns också hundratals unika druvor. Tittar man sedan längre österut i Europa så finns det en uppsjö av spännande druvor som vi i Sverige kanske inte ens hört talas om.

Mystiska druvor Tblisi

I Georgien finns det till exempel minst 525 lokala vindruvor men ca 40 för används idag för kommersiell vinproduktion. När jag tittade på Systembolaget nu så finns det i alla fall röda och vita viner från Georgien och de kommer från främst två vinregioner, Kakheti och Racha. Totalt 47 viner

  • 26 vita
  • 17 röda
  • 3 mousserande
  • och 1 rosé
Mystiska druvor georgisk mat

Georgiens mystiska druvor!

Inte så konstigt att det produceras ett brett utbud av vinstilar och mängder av druvor. Georgien är världens äldsta vinland och här började man göra vin redan för ca 6 000 år sedan. Rkatsiteli, Mtsvane, Khikhvi, Kisi är alla exempel på supervanliga druvor där, men vi står frågande inför namnen. En av dessa gamla vanliga druvor heter Saperavi. Och denna druva är lite speciell.

Den tillhör en liten grupp druvsorter som kallas för teinturier-druvor. ”Teinturier” betyder ”färgning” på franska. Saperavi har en djupt röd färg och ett mökt rött skal. MEN! även fruktköttet inuti är rött, vilket gör den ganska unik. De flesta andra röda druvor har ett klart fruktkött inuti. Hos teinturier-druvor blir själva vinmusten sedan också röd och den är därför också perfekt som blanddruva.

Det finns ytterligare en grej som för Saparavi till en rätt så unik druva. Den innehåller pigmentet antocyanin, som alltså har kraftfulla antioxidantegenskaper.

GRW Saperavi 2019 lanserades nu i mars!

Mystiska druvor flaksa Saperavi

GRW Saperavi 2019 är ett vin från familjeproducenten GRW Georgian Royal Wine i vinregionen Kakheti i Georgien och som grundades 2011. Familjen Karalashvili kan allt om druvor. Här odlas Saperavi, Rkatsiteli, Kisi och Mtsvane och av dessa görs kvalitetsviner om jag får säga det själv, både vita och röda viner. Vingården tillhör de mest moderna i regionen, ändå för man vissa viner med den gamla qvevri-metoden, där vinet lagras i lerkärl, antingen i källare eller under jord.

GRW Saperavi 2019 är gjort till 100% av den något rökiga, intensivt fylliga druvan Saperavi med sin mörkt violetta färg. Doftar mysigt av fräscha vilda skogsbär och smaken man möts av har toner som mörka plommon, granatäpple, moreller toppat med svartpeppar, oliver och choklad. Mjuka tanniner sprider en härlig beska ända in till slutet.

Smakfulla GRW Saperavi 2019 har lagrats i 5 månader i gamla ekfat. Inte så lång tid och vinet känns fräscht, mycket nyanserat och har en komplexitet som gör det till ett spännande och mångsidigt matvin.

GRW Saperavi 2019 kännas både unikt, spännande och lite annorlunda. Självklart kan du lagra vinet under bra förhållanden i upp till 5 år.

Tittar man på priset kan man säga vardagsvin, men georgiska viner är ofta ganska prisvänliga. Så var inte tveksam att plocka fram och korka upp vinet även till den mer festliga middagen.

GRW Saperavi 2019 passar till mängder av olika maträtter, från lamm till kött men prova även till pizza, pasta och hamburgare eller varför inte till en mustig vegetarisk gryta?

GRW Saperavi 2019 finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget och kostar fortfarande under hundralappen!

För att prova vinet och lära dig mer om Georgien, boka vinprovning i Stockholm via vår partner Vinjournalen.se

GRW Saperavi 2019 | Art.nr: 2095 Pris: 99:-

Frågor och svar

Hur många vingårdar finns i Georgien?

Alla gör vin, verkar det som. Vingårdarna tar upp en yta på nästan 7000 kvadratmeter och vinet produceras enligt Qvevri-metoden som är skyddad av UNESCO.

Vilken är signaturdruvan i regionen Kakheti?

Rödvin framställs främst av just druvan Saperavi som har samma status som Pinot Noir har i Bourgogne och Sangiovese har i Toscana.

Vilka druvor odlas i Kakheti?

Förutom Saperavi odlas även Caberbet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat och de ovanliga inhemska druvsorterna Mtsvivani, Tsiteli Budeshuri, Grdzelmtevana, Kumsi, Mirzaanuli, Ikhaltos Tsiteli och Kharistvala.

Hur gör man för att åka och prova viner i Georgien?

Sajten Winetourism.com och ingår i vårt internationella samarbetsteam och där hittar du en hel del vingårdar som erbjuder bra provningar. Bland nnat kan man prova deras kända bärnstensvin men också titta på intressanta arkeologiska fynd från tidigt vinmakari.

Hur är maten i Georgien?

De flesta små familjevingårdarna är involverade i vinturismen och bjuder på mängder av goda, unika och lokala rätter samt fusionsrätter som är resultatet av kulturutbyten och århundraden gamla relationer mellan länder med klassiska aromer, texturer och smaker sedan århundraden.

Mer om våra goda viner!

Similar Posts