vego vin mat

Funderat på att äta vego, dricka ett vego vin? Vegetariskt eller kanske till och med veganskt? Då kan du även välja ett veganskt vin.

Alla viner är gjorda av druvor och jäst, men det finns viner som inte innehåller någon form av animalisk produkt. I januari 2022 anmälde sig över 629 000 personer från hela världen för den årliga internationella månadssatsningen ‘Veganuary’, rapporterar The Vegan Society – det är nästan 50 000 fler än föregående år. En ökning som oftast beror på 3 orsaker: oro för djurens välbefinnande, bry sig om sin hälsa eller klimatet. Oavsett anledning så vill många konsumenter ha mer ekologiskt, biodynamiskt och veganskt även i glaset, precis som på tallriken.

Dricka vego vin – vad är veganskt vin?

Vin tillverkas av druvor, men det gör inte nödvändigtvis vinet veganskt. Vissa framställningsmetoder använder överraskande många animaliska produkter i vinifieringen, varför allt fler producenter anger om vinet numera är veganskt på etiketten. Även på bolaget kan du söka efter veganska viner med ordet ’vegan’ där det idag finns 889 produkter enbart inom kategori vin. Då står det ’Producenten uppger att detta vin är veganvänligt.’ I verkligheten är många viner veganvänliga. Det kan dock vara svårt att säga. Förordningar i EU och USA kräver för närvarande inte vingårdar att ange böter på etiketter. Fler vinhandlare och producenter har börjat hjälpa konsumenterna att göra ett val genom att lyfta fram vilka av deras viner som är veganvänliga.

Vad är ett veganvin?

Veganviner är gjorda utan animaliska produkter i Tillverkningen. Här är några exempel

  • blod och benmärg
  • kasein (mjölkprotein)
  • kitin (fiber från kräftdjursskal)
  • äggalbumin (härledda från äggvita)
  • fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur)
  • husbloss (gelatin från fisk blåsmembran)

Istället för detta väljer vinproducenten då vätbaserat genom att filtrera vinet växtbaserat vanligtvis bentonit, en form av lera eller ärtprotein för att göra vinet klart och transparant.

The Vegan Society en organisation som redan startade i Storbritannien 1944 vegan-licensierar/certifierar bland annat idag band tusentals produkter, även viner och lär vingårdarna om veganska regler inom odling och vinproduktion. V-label.eu är ett annat organ.

Vår vego vin tips är 2 vita veganska viner – en flaska och en i box!

Casa Velha White, 2020 | Art.nr: 5619 | 101:-

Casa Velha White 2020 kommer från det portugisiska vinkooperativet Adega Cooperativa de Favaiosi i Douro har fått mycket fin internationell kritik bland annat från Robert Parker och Wine Spectator. Lokal, handplockade aromatiska druvor som Viosinho, Gouveio och Moscatel Galego Branco komponerar ett förträffligt och smakfullt veganvin som är både mineraliskt, stramt, runt och fräscht.

Detta är ett komplext vin, torrt och med bra balans. Man känner också av mer utvecklade smaker som brynt smör, kryddnejlika och ett skirt täcke av fat som ligger över doft och smak, då delar av vinet har fatlagrats på franska ekfat och resterande del i rostfria ståltankar som ger det där frasiga, krispiga vinet. Finns i butiker runt om i landet.

Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng, 2021 | Art.nr: 2698 | 244:-

Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng, 2021 i box på 3000 ml kommer från bröderna Les Frères Laffitte i södra Gascogne. De hänger verkligen med i tiden så det känns på något sätt hur självklart som helst att de tillverkar veganviner.

Detta är ett fräscht vin av tre franska druvor Sauvignon Blanc, Gros Manseng och Petit Manseng.
Och hur fräscht kan det bli? Fruktiga Domaine Laffitte ger dig en något blommig ton och vinet har en liten, trevlig kort sötma som inte tar bort för mycket av den torra, friska och kryddiga smaken. Man smakar en generös fruktkombo av exotiska frukter som passionsfrukt, persika och mango. Allt toppas med ett stänk lime, torra franska örter och rostade hasselnötter. Ett vin med stammina och  ett fint mineraliskt avslut.

Frågor och svar

Är vin veganskt?

Majoriteten av människor är omedvetna om att vin, även om det är gjort av druvor, kan ha gjorts med animaliska produkter. Under framställningen filtreras vätskan genom ämnen för att blir så klar som möjligt. Denna process används för att ta bort protein, jäst, grumlighet, bismaker och färgämnen och andra organiska partiklar.

När är vin inte veganskt?

Populära bekämpningsmedel som härrör från djur som används vid framställning av vin inkluderar blod och benmärg, kasein (mjölkprotein), kitin (fiber från kräftdjursskal), äggalbumin (från äggvita), fiskolja, gelatin (protein från kokande djur). delar), och isinglass (gelatin från fiskblåsmembran).

Är Champagne veganskt?

De flesta champagne är veganvänliga men alla är inte det. Precis som med vin, öl och cider, kan vissa använda ämnen som inte är växtbaserade, som kollagen från fiskblåsor eller kasein, ett protein som finns i mjölk och ost.

Är Prosecco veganskt?

Tyvärr använder många prosecco-märken fortfarande animaliska produkter i tillverkningen, vilket gör dem icke-veganska.

Varför är Merlot inte veganskt?

Anledningen till att vissa viner inte är veganska är att göra med hur det filtreras under vinframställningsprocessen. Efter att sockret i druvorna har jäst och förvandlats till alkohol, är den resulterande vätskan ofta grumlig till utseendet på grund av det faktum att den är full av ämnen inklusive proteiner, tartrater, fenoler och tanniner.

Läs mer om våra vita viner:

Similar Posts