pandemin - flicka betsäller på nätet

Efter pandemin. Faktum är att vi har blivit sämre på att beställa viner från Systembolaget, igen, något som faktiskt är ganska trist, för det finns en mängd bra viner som inte står på hyllan.

Systembolaget redovisar att även om det var ökat tryck i butikerna inför jul och nyår, men försäljningen minskade totalt ändå med 1,6 procent under fjärde kvartalet, jämfört med förgående år. Försäljningen ligger fortfarande på en högre nivå jämfört med före pandemin, men man ser en avtagande effekt för avskaffade pandemirestriktioner men numera också ett lägre snittköp. 

pandemin - druvor

Hämta i butik efter pandemin?

Varför har vi blivit sämre på att beställa och antingen hämta i butik eller få hem varorna? Vad är det som gör att vi per facto måste se flaskor och etiketter nu när så mycket gods viner finns i beställningssortimentet?

Jag blir förvånad varje gång jag går in på Systemet och ser folk rycka till sig flaskor som är – vågar jag säga det – i mitt tycke halvbra? Och jag har verkligen aldrig anklagats för att vara en vinsnob. Många viner som vi dricker hemma till vardags är faktiskt inte alltid dyra. Men de är goda ändå.

  • En aspekt är att vi mer och mer dras mot lägre alkohol eller ingen alls. Fler och fler avstå helt enkelt och skär ner på sin alkoholkonsumtion. Eller dricker viner med lägre alkoholhalt.
  • Även vinbutikerna på nätet märker en tydlig skillnad i försäljning idag jämfört med hur vi handlade under pandemitider. Det gäller inte bara alkohol heller…
  • En tredje aspekt är förstås den rådande lågkonjunkturen. Det får inte kosta för mycket över lag. Vi tittar på priserna i större grad än tidigare. Är det inte lustigt att under pandemin så verkade vi ha en större budget att handla för? Vi handlade mer på nätet och tyckte lite synd om oss och därför kanske vi unnade oss mer.

Tänkte så ett slag för två goda viner i beställningssortimentet och tipsa om ett rätt och ett vitt vin. Viner väl värda att vänta några dagar på. (Kanske får du lägga på en krona eller två på dessa fantastiska viner med de nya priserna om inte ens aviserats på bolagets hemsida.)

pandemin priorat

Predicat Priorat 2017 DOC | Art.nr: 86652 | 179:-

Man säger ofta att några av Spaniens bästa viner kommer från vinregionen Priorat i Katalonien. Predicat Priorat 2017 DOC kommer dessutom från en av de mest framträdande vinproducenterna i området, den ekologiska och hållbara familjevingården Grifoll Declara i El Molar som gjort viner sedan 1736.

I vinet Predicat Priorat samspelar en så kallad Bordeaux-blend av den spanska Garnatxa Negra (alltså Grenache Noir) med lika mycket Carignan lite av druvan Merlot. Predicat Priorat är ett elegant och medelfylligt vin med bra prislapp och fin karaktär av spanska influenser och jordiga aromer. Det känns naturligt och fruktigt, ett mineraliskt rödvin och läckert aromatiskt. Här får man komplexa och spännande smaker av främst mörka, mogna frukter och bär, tänk plommon, körsbär och hallon med lite inslag av torkade russin. Sedan komplexa aromer av tomat och paprika, med stänk av både läder, lakrits, vanilj och kanel. Ett välbalanserat vin med sammetslena tanniner och ett kryddigt, torrt avslut. Passar bra till grillade, robusta kötträtter av nöt och lamm och till smakfulla spanska ostar samt tapas.

Wairau River Chardonnay, 2020 | Art.nr: 86652 |131:-

Pandemin Wairau

Wairau River Chardonnay 2020 är ett nyanserat fräscht vitt, torrt vin som kommer från boutique-vingården Rose Family Estate i i Blendheim, i den kända vinregionen Marlborough på Nya Zeeland och vinfamiljen Rose.

Vinet är till 100% en elegant Chardonnay med en rik, torr smakprofil som dominerar i detta fräscha och klassiska vin. Man möts av en fruktig och vital druvtypisk doft i en elegant bouquet med saftiga skarpa toner av främst mogen persika en uppfriskande citronzest i en härlig syrlig fruktkompott av stenfrukter snitsigt toppat med franska örter samt vanilj och brioche. Vinet är kraftfullt och utvecklat men har en perfekt balans mellan den mineraliska syran och välintegrerade eken. Ett mycket ambitiöst och välgjort vin med en fin rondör som slutar i en snygg och smakrik balanserad finish med tillika ett trevligt inslag av fat. Detta är både ett fräscht sippvin men är även ett varierande matvin. Gott till köttiga fiskar och skaldjur, även till kyckling med krämigt gräddiga såser.

Trevlig fredag på er!

Frågor och svar

Är Chardonnay-druvor ätbara?

Alla vindruvor är ätbara dvs inte giftiga på något sätt men är det goda som bordsdruvor? Tänk på att vindruvor har frön och tjockare skal som kan blir beskt i munnen.

Är Chablis och Chardonnay samma druva?

Vinerna från Chablis är gjorda av en enda sort: Chardonnay.

Vad är en Cremant?

Cremant är mousserande vin som tillverkas i 7 regioner av druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Vilken druva är Pouilly Fuissé?

Pouilly Fuissé är en mycket välkänd vitvins-region i södra Bourgogne och där odlas och används Chardonnay-druvan.

Finns det Chardonnay i Champagne?

Enligt AOC-riktlinjerna måste druvorna som används för champagne vara Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. De andra fyra sorterna Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbane används också, men sällan.

Läs mer om våra viner:

Similar Posts