öl och nubbe - en gäng som dricker öl

Det här med att kombinera öl och nubbe eller shots om du vill. Det behöver inte vara renat, tänk whisky, vodka eller varför inte din favoritlemonad?

Att dricka öl med en shot om du vill, är inte enbart ett svenskt fenomen.
Ryssarna tar nästan alltid en vodka till en öl om det ska sitta riktigt bra (tänk på drinken Moscow Mule) och många svenskar kombinerar gärna sin nubbe med öl. Uppfriskande bubblor och stärkande starksprit blir en duo som verkligen levererar.

öl och nubbe - ett gäng som dricker nubbe

Mixa öl och nubbe!

I slutet på 1800-talet föddes amerikas svar på detta, booilermaker, någonstans i Montana. Den klassiska kärleksaffären om en whisky och lager och man kallar det för beer cocktail när man antingen häller upp en öl och en shot whisky i var sitt glas eller helt krasst häller whiskyn i ölen.

Nu rusar dagarna fram till jul så det är hög tid att börja fundera kring snaps och nubbe. Kanske ska du glutta på hur mästermixologen Henry Villar på Café Prima Pasta i Miami mixar sin beer cocktail med vodka och lager i detta videoklipp. Annorlunda, blir jättegott och ser dessutom trevligt ut. Låter knasigt? Du blir omedelbart den mest populära personen i din vängrupp. Kolla här

Mixa och matcha öl och nubbe!

Okej, det här gäller kanske en vanlig bärs, en lager. Men vad gör man med en mörk ale? En sedvanliga nubben fungerar förstås alltid bra, speciellt om den är kryddig eller fruktig. Men ett tips är att en Brown Ale också passar jättebra med en konjak. Inte bara till jul, men en ruggig, snöig eller regnig dag när man känner för något ”varmt”. Konjakens mörka toner av torkad frukt passar bra med alens typiska rostade nötighet.

Vi har två ales, en röd och en brun och en häftig italiensk lager som du måste testa på direkt!

Ringneck Braun Ale (nr 14029)| 355 ml – 6,5% | 25:90

Omskriver och kritikerrosad amerikansk maltig lättdrucken hanterks-ale med nyanserad smak med inslag av rostad have, torkade dadlar, chokladkola, örter, lakrits och pomerans. Man häller upp ale med mörk bärnsten med benvitt huvud som lämnar lite spetsar kring glasets kant. Doften är riktigt schysst av väldigt fin mörk malt med nyanser av och pumpernickelbröd. Smaken är måttligt söt, lätt balanserad och lättdrucken med mörk brödmaltbas och subtila melasstoner.

  • Producent: Brau Brothers Brewing Co./Minnesota
  • Tillverkning: varmjäsning vid rumstemperatur, både importerad och inhemsk humle och malt
öl och nubbe - 3 öltips

Mcgargles Granny’s Red Ale (nr 1285)| 330 ml – 4,4% | 21:90

Lika omskriven och kritikerrosad, tuff, röd Red Ale, en karamellmalt som är aromatisk, ofiltrerad och maltdriven med snygg beska. Malterna är lätt rostade ger en rundad smak med en lätt till medelstor kropp och en mysig, julig doft med inslag av söta toner som knäck och sirap. Smaken är torr och domineras av ljuvliga aromer som kex, rostad karamell och kaffe samt en hint av tranbär och söta torkade äppelringar samt drag av rågbröd och torkade örter. Håller genomgående en fruktig och måttlig beska med en liten ton av sötma och har ett härligt, ljusbrunt skum i glaset.

  • Producent: Rye River Brewing Company / Irland
  • Tillverkning: lokalt odlade maltsorter vienna och munich, har en unik vattenprofil för att matcha ölens stil, där vattnet har renats med omvänd osmos.

Semedorato Premium beer (nr 1249) | 330 & 660 ml 5% | 14:90 % 27:90

Här en raffinerad och elegant lager från Sicilien som vittnar om italiensk ölpassion och i en lätt, strågul färg. Medelfyllig och smakrik pilsner med ganska maltig smak med friska toner av citrus och toppat med italienska örter. Här finns en tydlig och skön beska och man möts av en doft av knäckebröd med söta nyanser av honung. Aromatiskt, gott och uppfriskande med kompakt skum. Riktigt god pilsner i tjeckisk stil med bra kropp och fyllighet samt liten beska. Smakfull lager med ett kompakt skum på toppen.

  • Producent: Birra Semedorato / Sicilien
  • Tillverkning: humle Bitter, Aromatic och Super Aromatic, lågfermenerad lager av rent siciliansk kornmalt och Madonie-vatten

Frågor och svar

Vad är en ale?

Ale är ett modernt samlingsnamn på överjäst öl. ale, fermenterad maltdryck, fyllig och något bitter, med stark smak och doft av humle.

Är IPA och ale samma sak?

IPA eller India Pale kommer från 1800-talet när bryggare i England exporterade en Pale Ale till Indien.

Varför kallas det för ale?

I Storbritannien anses ale vara vilken öl som helst ”andra än lager, stout eller porter”, medan ale i USA utmärks av jäsningsstilen.

Är Guiness en ale?

Praktiskt taget varenda öl du någonsin har druckit kan delas upp i en av två huvudtyper: ale eller lager. Den avgörande faktorn mellan de två är jäst. Den ursprungliga Guinness är en typ av ale men stilen kallas stout.

Skillnaden mellan ale och lager?

Lager är öl som jäser långsamt vid låga temperaturer. De jäser även nerifrån och upp. Ales jäser snabbt uppifrån och ner och bryggs i en varm miljö. Både ales och lager kan vara ljusa eller mörka.

Annat gott som man kan dricka i december:

Similar Posts