Kräftor och armagnac omslag

Kräftor och armagnac? För någon vecka sedan var det kräftpremiär och kanske har du ett paket kräftor kvar i frysen? Vi föreslår att du serverar dem med en elegant armagnac. I Frankrike är man duktig på att matcha armagnac till god mat som skaldjur, kött, frukt, grönsaker, ost och dessert.

Kort:

Armagnac en fransk brandy som skiljer sig från konjak och tillverkas i armagnac regionen i Gascony, söder om Cognac men av nästan samma druvor som främst druvorna Ugni Blanc och Folle Blanc. Armagnac tillverkas som konjak och man använder så kallade alambic armagnacais, speciella kopparkolonner och sedan lagras den på ekfat och senare på butelj. Armagnac med egen appellation AOC sedan 1936. 

Kräftor och armagnac kräftor och aioli

Armagnac har i slutändan lite lägre alkoholhalt på 55%. En annan skillnad är att den oftast framställs av oberoende småproducenter och det gör att varje armagnac ofta har en unik och säregen smak.
Ledande finmats-specialister letar fram musslor, ostron, hummer och andra läckerheter från havet. Men för att armagnac ska kunna matchas bra tillsammans med mat behöver den kontrast och karaktär. Alla smaker måste komplettera varandra och då kommer smaken av maten definieras av alkoholen. Men det ska inte bränna på tungan eller i gommen.

Andra smakriktningar som passar till

  • Sött –men inte för sött, gärna med någon frukt eller kaka
  • Salt – en smakförstärkare de dova karamelltonerna, prova skaldjur, kaviar, laxcarpaccio eller med löjromssnittar 
  • Bittert – bitter, mörk choklad passar fantastiskt bra med armagnac
  • Fett – fet mat som olika starka lagrade ostar med oliver och nötter.
  • Umami – som finns i all asiatisk mat och sojasåser.

Kan det bli godare än med en exklusiv Armagnac?

Kräftor och armagnac

Veuve Lafontan et Ses Enfants XO (Extra Old) är en läckert bärnstensfärgad och hantverksmässigt druvdestillerad armagnac. Vad sägs om smaker som knäckig karamell, söta torkade aprikoser, pomerans, kanel och nougat samt ett stänk av mandelmassa och vanilj? Aromer som dominerar i denna klassiska, komplexa och balanserade brandy som känns mycket mjuk i gommen. Denna armagnac har också en distinkt och attraktiv fatkaraktär som ger en trevlig och lätt rostad eftersmak av ek och torkade fikon. 

Det finns samma druvor här som i konjak, vanligtvis Ugni Blanc, Folle Blanc och Colombard Den har destillerats två gånger i så kallade alambic armagnacais, de speciella kopparpannor som används och därefter har den lagrats både på ekfat och senare på butelj.
Denna armagnac har fått en alldeles finstämd karaktär som passar utmärkt till dillkokta kräftor med söt aioli. En syrlig karaktär och en viss balans mellan syra och sötma, kan skapa en bra matupplevelse.

Veuve Lafontan et Ses Enfants XO, AOC | SBnr 321 | Veuve Lafontan et Ses Enfants

Alkoholhalt: 40 % | 429 kr

Lite mer om producenten

Veuve Lafontan et Ses Enfants XO är gjord av en kvinna, den mycket renommerade och kompetenta Véronique Lafontan. Det är hon som äger producentföretaget Veuve Lafontan et Ses Enfants. Familjen har gjort armagnac sedan 1867, då företaget grundades av Véroniques farfar. Sedan har hantverkstraditionen gått i arv. 2012 valdes Véronique in som Armagnac musketör i Society of Musketeers of Armagnac, en mycket prestigefull order för de mest skickligaste Armagnac-producenterna.

Frågor och svar

Är armagnac som konjak?

Armagnac är en gammal typ av konjak och vitvinsbaserad sprit som traditionellt destillerats en gång i kolonn och sedan lagrad på ekfat.

Är armagnac och konjak åldersklassade likadant?

Konjak har några fler steg beroende på hur länge den har lagrats.Från VS (very special) som minst lagrats 2,5 år går det till Supérieur, Grande Sélection, VO (very old), VSOP (very superior old pale), Réserve, Grande Réserve VVSOP, Napoléon, Vieille Réserve, XO, Extra, Très Vieille Réserve och Hors d’Age, Héritage, Réserve de la Famille samt Vintage som är den äldsta.
Armagnac använder till en del också dessa åldersbeteckningar men med en enklare rangordning som VS, VSOP och XO.

Hur provsmakar man armagnac?

Precis som med vin, i tre steg och hjälp av ögon, näsa och mun.
Steg 1: titta på färg och klarhet tippa glaset lite och vrid något varv.
Steg 2: Dofta, värm glaset i handen och känn dofterna och hur de förändras över tid.
Steg 3: Smaka, ta en liten klunk blanda den med saliven och rulla vätskan runt tungan. Kraftig och stark? Rund, mjuk, fyllig? Aromerna?

Varför är Armagnac så dyr?

Några parametrar: den höga kostnaden för druvorna i Armagnac, då de finns i begränsad tillgång. Dessutom är det 14 gånger dyrare än vad det kostar att producera exvis en liter vodka. Armagnac är ett skyddat namn ungefär som Champagne. De kan därför endast tillverkas enligt vissa regler. Ju längre Armagnac lagras, desto dyrare är den. Efterfrågan på Armagnac har stadigt ökat, i Asien och USA som nog också gör att priset skjuter i höjden.

Hur länge kan man spara armagnac?

I oöppnad flaska praktiskt taget på obestämd tid. Är den öppnad så håller den kanske i max 1 till 2 år, annars kan oxidationen ändra smaken.

Titta på våra andra spritsorter

Similar Posts