Niwakami whisky omslag med asiastisk mat

En totalupplevelse om du kombinerar Niwakami blended whisky med mat! Nu ska du få höra!

Att ta en wirre en fredagskväll som avkoppling – idén har nog slagit många av oss.
Men har du funderat på att servera en trevlig blended japansk whisky med en bit rött kött? En fet, marmorerad rib-eye stek eller en striploin? Främmande tanke för oss kanske, men det är precis vad man gör i Japan där man har en annorlunda social whisky kultur och gärna och ofta tar en whisky tillsammans med en bit mat.

Styrkan ligger i japansk whiskyproduktion är unika. I Japan att lagrar man gärna whiskyn i Mizunara ek för att framhäva en fatkaraktär och så att kryddor och fruktiga aromer framträder ännu mer. Ofta använder man bambufiltrering som ger whiskyn en sötare, matvänligare profil. Vaddå, servera med mat? Det är egentligen inte så konstigt som det låter.

  • först rensar man munnen med lite vatten
  • sedan smuttar man på vår Niwakami whisky
  • efter det tar man en tugga av maten
  • och till sist sköljer man gommen med vatten och börja om

Prova själv!

Niwakami whisky

Niwakami blended whisky med härlig grainkaraktär!

Niwakami Japanese Blended Whisky är som namnet antyder en japansk blended whisky som är tillverkad av livsmedelsgrossisten San Foods Co Ltd som grundades 1976 i Tokyo. Destilleriet ligger vid foten av Mount Fuji i Yamanashi-Dep, Japans mest heliga plats och det är sådana små detaljer som är viktiga för japanerna. och därför ligger just destillerierna på höga höjder i natursköna områden. Ren luft, fräsch kall snö, små yviga bäckar är viktiga aspekter för whiskyns karaktär. Egentligen är allt som an stoppar i mun mat eller dryck, starkt beroende av den naturliga miljön där spriten destilleras men smakprofilen speglar också denna naturliga miljö. Ren luft, fräsch kall snö, små yviga bäckar är viktiga aspekter för whiskyns karaktär. Och det hr denna whisky fått njut av.
Allt ligger i detaljerna. Även det pittoreska namnet ’Niwakami’ betyder på japanska ’Guds trädgård’ då den återspeglar detta magiska landskap i den finstämda smakharmonin.

Detta är en trevlig instegswhisky, lätt och fräsch med bra balans och den har extra-allt i sann japansk anda.

Niwakami Blended Whisky är gjord på kornmalt, majs och ris och man möts även av sköna maltiga toner och fin ekfatskaraktär. Först möts man av en vacker, guldig färgton och man upptäcker snart att den är lättdrucken, fruktig fräsch och med nyanserade och kraftfulla dofter. Den inte rökig utan smaken går är det körbärsblommiga hållet med inslag av torkade frukter och söt honung.  Allt i en lätt stil med aromatiska toner som aprikos, apelsinskal, bittersöt marsipan, murrigt cederträ och ett mängder av vanilj. Efter ett tag utvecklas smaken ännu mer till att omfatta aromatisk äppelblom, söta körsbär, ett stänk av honung och kryddor som kanel. Eftersmaken fortsätter på samma fruktdrivna tema.

Tips! Med en skvätt vatten i glaset blir personligheten ännu tydligare!

Hitta Niwakami whisky på Systembolaget!

Niwakami whisky - med ost och frukt

Och vad äter man till?

En japansk blended whisky som Niwakami är otroligt nyanserad och passar både med indisk och asiatisk het mat, lantliga patéer och pastejer, anka, kyckling, grillad kött, fisk, rökt och torkad mat och kryddiga charkuterier som chorizo, smarriga ostar eller till en crème brûlée efter maten. Om man väljer maträtter som går tvärt emot whiskyns egna aromer kan man få njuta av en superfin helhetsupplevelse.
Jag skrev i inledningen att rött kött och fruktig blended whisky passar fint ihop eller prova att laga en stark curry, så känner du att alkoholsmaken dämpar kryddorna något och blir ett gott kompliment. Att whiskyn har hög smakpotential är viktigt för ett japanskt whiskydestilleri. Man tillsätter ofta salt i den japanska whiskyn som är perfekt för att matcha whiskyn med umamirätter, så prova med en krämig risotto med karljohan-svamp.

Frågor och svar

Varför anser man att japansk whisky är bra?

Japanska whisky masters för sin whisky enligt skotska metoder, men som vi skriver i artikeln så har naturen, årstiderna, vattnet en betydande inverkan på hur whiskyn blir i slutändan, exempelvis naturens temperatur, kyla och fukt påskyndar den. Dessutom är dras destillationsprocess är mycket japansk ofta med mizunara-fat som ger spriten kryddor, citrustoner och toner av rök.

Vilken är den bästa whiskyn i världen?

Det mest sålda whiskymärket i världen är utan tvekan amerikanska Jack Daniel’s som säljer cirka 13 miljoner lådor om året.

Hur länge har whisky funnits i Japan?

Whisky (på japanska ウィスキー) har funnits länge i Japan och introducerades redan i slutet av den feodala eran under Meiji-perioden. Den kommersiella produktionen av inhemsk whisky startade dock på 1920-talet.

Liknar japansk whisky den skotska?

Man kan säga att japansk whisky är mer lik skotsk whisky än någon annan whisky, eftersom japanerna lärde sig hantverket av skottarna. Single malt och blended är det som tillverkas och det görs med pot- och columnstills och lagras sedan i en mängd olika fattyper, som bourbonfat, sherryfat och japansk Mizunara-ekfat.

Vilken japansk whisky säljs bäst och vilken är finast?

Yamazaki 12-årig är nog den som säljs allra bäst men den legendariska Yamazaki 50-årig är den som fått flest priser.

Läs mer om våra spritsorter:

Similar Posts