midsommar - vincocktail

Midsommar vincocktail – det låter flott! Och tiden går så fort, redan nästa vecka och det känns som om detta är den första riktiga midsommarafton på mycket läge.

Kanske en rosé sangria eller en mousserande drink när vännerna anländer. Och varför inte passa på att skapa lite ”Karl-Fredrik-på-Österlen”- feeling medan du ändå håller på? Jag vill att allt ska gå i rosa denna midsommar. Pionerna i ljusrosa varvade med mörkt pink, mycket grönt emellan, olika rosa nyanser i duk, servetter och glas. Riktigt läckert!  

Maten är den gama vanliga. Räkor, färskpotatissallad, sill, västerbottenpaj och knäckebröd. Inget konstigt där. Fram med snapsen och jordgubbarna bara. Jonas tar med sig dragspelet. Det blir bra!

Midommar vincocktail krans

Alla ska få göra sin egen krans.

Man kan förbereda ”grunden” som egentligen är ett tjockt snöre som man mäter kring huvudet, knyter ihop och sedan virar blommor och blad runt omkring. Lättaste som alla klarar på nolltid.

Välkommen!

Det blir en rosa midsommar vincocktail som välkomstdrink och ett litet, litet tilltugg med kryddstarka heta spanska potatisar. Ett gäng cocktailpinnar står bredvid så det är bara att ta.

Rosévinet är eleganta, sydafrikanska The Emily Cuvée Classique 2021 från den biodynamiska kultvinmakaren Jasper Raats i Stellenbosch som lägger nästan allt fokus på druvan Chardonnay som får samsas med lite Pinot Noir med skal för att gå fram den trevliga ljust laxrosa nyansen. Detta är en läskande och cool rosé, torr och fylld med bara smakfulla aromer som mogen söt guava, karamelliserad ananas, syrlig kiwi grönt äpple och så jordgubbar, förstås. Vinet både doftar och smakar midsommar.  

misommar vincocktil the emily rosé

The Emily Cuvée Classique finns i det tillfälliga sortimentet på Bolaget ett tag till. Ett utmärkt vin både som bordsvin och till en välkomstdrink. >> till Systemet!

Jordgubbs-sangria blir vår midsommar vincocktail

Somrigt och perfekt för alla sommarfester, oavsett om det är en lat eftermiddag i bersån, poolparty eller bjuder på en läskande drink.

  • ½ liter jordgubbar
  • 2 msk socker
  • 1 flaska rosévin, kyld
  • antingen lite konjak eller Grand Marnier
  • sodavatten
  • färska myntablad
midsommar vincocktail

..

Skiva jordgubbarna. Lägg båda i botten på en kanna, strö över socker och rör om. Låt bären stå och dra i en halvtimme. Häll sedan i rosévin och konjak. Rör om och kyl i några timmar. Häll upp sangrian i isfyllda glas och toppa med sodavatten. Garnera med myntablad.

..

..

Tilltugg – kryddstarka heta spanska potatisar

Ställ in 600 g potatisklyftor med skal i en ugn på 180  ̊ i 15 minuter. Ta ut plåten och dela på klyftorna. Ringlar över 2 msk olja och krydda med 1 tsk rökt paprika och 1 tsk svartpeppar, pressad vitlök över (vi tog 4 klyftor). Blanda oljan och kryddorna och vitlöken så att potatisen täcks ordentligt.

 midsommar-vincocktail-och-spansk-kryddad-potatis

In i ugnen igen och rosta i 45 minuter tills potatisen är krispig utanpå men fluffig inuti. Strö över en näve hackad bladpersilja eller annan örtkrydda.

Midsommar vincocktail - jordgubbar

Frågor och svar

Finns det annat som man kan sätta på midsommarmenyn?

Förutom senaps- eller matjessill och färskpotatis så brukar många vilja ha gubbröra. Lite gravad lax och några goda ostar eller en västerbottenpaj räcker också långt. Glöm inte jordgubbarna.

Hur mycket sill äter en person cirka?

Beräkna cirka 100 gram sill eller lax per person, för man serverar ofta så mycket annat också. I Sverige får vi ändå i oss ca 2400 ton sill till midsommar.

Varför kallas midsommar ’solstice’ på utrikiska?

Summer solstice eller sommarsolståndet eller som vi säger midsommar, inträffar när en av jordens poler har sin maximala lutning mot solen. Det händer två gånger om året, en gång på varje halvklot (norra och södra). Dagen med mest längst dagsljus.

Är solen uppe 24 timmar på midsommar?

Inte riktigt, i Luleå är det dagsljus i 23 timmar och 4 minuter. Men lägre norrut exempelvis i Bodö i Norge, i Rovaniemi i Finland och i Murmansk i Ryssland är det dagsljus i 24 timmar.

Hur länge har vi firat midsommar?

Sedan 300-talet har man i den kristna kyrkan firat Johannes Döparens födelse den 24 juni, så midsommar har i vissa områden starkt förknippats med honom. Man vet inte om midsommar firades under förkristen tid.

Några fler dryckestips inför midsommar:

Similar Posts