ett par som dricker rött vin

verkligen inte betyda att vinet är av sämre kvalitet. Samtidigt. Att välja ett vin för att det kostar mer, känns nästan lika knasigt. En dyrare flaska vin betyder inte alltid att du kommer att få ett bättre vin. Vinets pris sätts på grund av så många andra faktorer och det kan handla om till exempel produktion, druva, vingård, avkastning… 

För att svara på frågan kan man hitta ett gott vin som inte kostar skjortan, så finns det 3 basknep som jag brukar ta till för att välja ett bra vin utan dyr prislapp:

#1

När du väljer det vin till ett lägre pris, börja med att utgå ifrån de smaker och egenskaper du själv föredrar och titta på druvorna. Varje gång du nämner ditt favoritvin, vare sig det är en Cabernet Sauvignon, Chardonnay eller Riesling, ja, då är det ju egentligen druvan som du talar om och den spelar en stor roll för smak, tanniner, alkoholhalt och förstås varför just du väljer detta vin – fundera!

kille tittar på vinglaset

#2

Välj inte bara vinet på grund av en snygg och lockande etikett. Läs på etiketten och lär dig var det står! Det är viktigt att läsa vad som står om vingård, druva, det kanske står om skörd eller region och om du har tur, så får du kanske en kort beskrivning av vinet med välbekanta smaker som citrus, svart körsbär, äpple, plommon eller choklad. Och oavsett  om det står massor av text, så är en allmän tumregel för mig, att ju fler detaljer som står, desto bättre är förmodigen  vinet. Producenten har liksom inget att skämmas för, tänker jag. 

#3

Ibland händer det att en känd vinproducent som dessutom håller till i en bra vinregion har flera olika viner på systemhyllan. Om du tittar mycket noga, så kanske du kan upptäcka att det  finns viner till både lägre och dyrare pris från samma producent? Men andra ord: fynda! Se om du kan botanisera bland vinproducentens ”billigare” viner för att hitta något trevligt där.

Gott under 100-lappen!

För att hjälpa dig på vägen, vill jag föreslå 2 vita och 2 röda viner som är både trevliga mat- och pratviner och där du inte behöver tömma plånboken helt! Kolla ur de uppfyller mina ovanstående kriterier.

Röda viner

Joven Heredad De Berganzo 2020

#1 druva: röd smakfull Tempranillo och grön Viura som luckrar upp vinet och ger en lätt profil

#2 enkel, smakfull vinetikett

#3 småskaligt från 50 år gamla druvstockar

Ett mycket lätt, ungdomligt och friskt rödvin med fräscha, fruktiga inslag av mörka körsbär, blåbär, hallon och viol kryddat med färsk mejram. Lättdrucket och passar till ljusa kötträtter eller vegetarisk mat. Gå till vinet på Systemet >> 

Chianti Il Drago e la Fornace

#1 smakfull bend: den populära Chianti-druvan Sangiovese och den fruktiga vita Trebbiano

#2 enkel med snygg etikett, man ser direkt vilken vinstil och druva 

#3 står en massa: känd region Chianti DOCG, specifik druvkomposition, småskalig producent …

Fräsch och elegant Chianti med fruktiga toner samt ett lättsamt tillskott av en vit druva som tillför en snygg, inbunden syra till den kraftfulla Sangiovese. Sippa eller servera till hela italienska köket: pasta, pizza, charkuterier eller ost. Gå till vinet på Systemet >>   

4 flaskor

Vita viner

Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc

#1 Sauvignon Blanc blir smakfullt, fler komplexa smaker än bara ”friskt och fruktigt”.

#2 Läs om medeltida traditioner, småskaligt, prisad vinmakare, kritikerrosad etc.

#3 känd region Friuli-Venezia Giulia, känd för toppviner och kvalitetsmedvetna producenter

Torrt, aromatisk och smakfullt! Ändå mycket krispigt och lättsamt vin som tar smak av citrus och gröna frukter gröna äpplen amt svartvinbärsblad.  Mångsidigt matvin till skaldjur, mager fisk, charkuterier och lagrad getost. Gå till vinet på Systemet >>  

Piconico Chardonnay 2020

#1 Chardonnay med fin kritik fräsch och fruktig

#2 läs: ungt mineraliskt vin, bra vingård och vinmakare, smakbeskrivning

#3 bästa och populäraste regionen i Argentina (Mendoza), garanterat bra – de behöver konkurrera med gamla världen!

Torrt och druvtypiskt vin som är balanserad, snygg och ren i smaken i en pigg, fruktig stil. Frisk citrus blandas med smörblomma, honungsmelon och örter.  Otroligt gott till grönsaker, kyckling och räkor eller skaldjur som krabba, hummer eller räkor. Gå till vinet på Systemet >>   

Similar Posts