schuchmann Mtsvane

Den prisbelönta dokumentären “Our Blood is wine” (Prime Video eller Amazon) som kom för några år sedan och beskriver i ord och bilder vinproduktionen i nutid i republiken Georgien och ger en historisk tillbakablick är fascinerande! Vi provar också en nyhet, Schuchmann Mtsvane.

Vinlivet på landsbygden är så annorlunda emot hur det ser ut i konventionella vinländer. Modern vinproduktion samsas med 8000 år gamla vinodlingstraditioner och produktion som fortfarande bottnar i det som var på 4000 år f.Kr. då druvsaften hälldes i lerkärl, så kallade kvevri och grävdes ner i jordkällare så att vinet kunde lagras. Och eftersom man gör det än idag, så lade UNESCO denna metod till sin immateriella kulturarvslista. Fint, eller hur?

schuchmnn Mtsvane - kvevri

…  ”den gudomliga drycken”

Det är vad Tamta Bankanashvili, ansvarig för den populära vinturist-sajten Winetourism.com kallar vinerna från Georgien.

Schuchmann Mtsvane - tamta

Tamta är intresserad av vin, mat och vinturismen och har en MA i Planing and Management i Tourism från Universitetet i Bergamo, Lombardiet.

– I Georgien är alla familjer på något sätt kopplade till vin, sa Tamta förra året i en svensk intervju.

– Vin är en stor del av vår kultur och min far har alltid gjort vin, först med druvor från egna vingårdar. Idag köper han druvor för att upprätthålla vår viktiga familjetradition. Jag har druckit vin på familjemiddagar sedan jag var tonåring och jag tror på när min familj säger att ett glas vin är bra för kroppen och hälsa.

……

Vin är livet!

Man ser på vin på ett annorlunda sätt. Där finns inget monopol. Man har en unik koppling till vin och vinmakeri och vinet blandas med konsten, religionen, politiken, kärleken och krigen och den rika kulturen i Georgien. Inte konstigt att man kallar Georgien för ’vinets vagga’.

Det finns för än 500-600 olika druvsorter och fler än 40 av dessa används i kommersiell vinproduktion. Tillsammans med den traditionella kvevrimetoden där druvor, kärnor och även kvistar från klasar ligger och självjäser i spetsiga, ovala lerkrukor… det har är ett avancerat hantverk i sig och kunskapen har gått i arv från generation till generation, i tusentals år. Idag är det är endast 2-3 % av vintillverkningen som görs enligt qvevrimetoden men det blir onekligen ett mycket speciellt vin som man får och som är känt runt om i världen.  

schuchmann Mtsvane flaska

>>  Schuchmann Mtsvane 2020 | SB-nr 94546  

Schuchmann Mtsvane — smakar naturligt som vinet smakade förr….”

Störst skillnad märks för de vita vinerna som är jästa i qvevri, dels på grund av sin bärnstenfärg men karaktären på vinerna är också kraftigare, något mer jordiga, liksom mer ’vilda’ uttycket och mer tanninrika.

Nu lansrar vi det mycket karaktärsfulla, torra, vita vinet Schuchmann Mtsvane från familjeproducenten Schuchmann Wines Georgia, i Kakheti, i östra Georgien. ’Mtsvane’ heter den gröna, mångsidiga och populära druvan som används flitigt i Georgiens vita viner. Vinet är till 100% tillverkat på dessa druvor. Schuchmann Mtsvane är ett muskulöst vin i klassisk Kakheti-stil som ger ett svagt rökigt intryck, samtidigt mycket friskt och spänstigt med intensiva och kraftfulla aromer. Upplev dofter av apelsinblommor med mustiga kryddor och lite bränt socker, vitblommiga toner i näsan med ett stänk av mustiga orientaliska kryddor. Man möter en harmonisk bitterhet av fler komplexa toner som mogna röda äpplen, kvittenmarmelad, bivax och valnötter. 

Detta är ett välgjort och medelfylligt, fruktigt vin som känns strukturerat med bra syra och ett fint, saftigt avslut. Som de flesta georgiska viner är det ett otroligt prisvärt vin, det fattas bara en krona till hundralappen!

Producenten Schuchmann Wines Georgia är en av Georgiens kända vinpionjärer och extremt kvalitetssäkra och moderna i sin produktion, trots att de varvar klassiska traditioner med nutid. Schuchmann Wines Georgia är kända och prisade för sina viner av internationella vinexperter.

Just nu får du tag i vinet tillfälligt sortimentet och i över 100 av Systembolagets butiker.

Frågor och svar

Är georgiskt vin gott?

Jag ger ett personligt svar på den frågan. Jag tycker georgiska viner är fascinerande och vet att många tycker att de är spännande och goda eftersom de är annorlunda och läckra. Brukar säga ”drick med öppet sinne” de smakar annorlunda och mer äventyrliga. Du vet inte förrän du provat.

Varför är slår de vita vinerna mot det oranga?

I Georgien använder man frön, skal och ibland även stjälkar i musten och det är polyfenolerna i skalet som ger vinet den vackra orangea färgen.

Hur många tillverkar vin i Geogien?

Många 😊 det finns en del stora kooperativ men man vet också att det finns ca 100 000 registrerade familjevinmakare. Alla verkar göra viner!

Varför är georgiskt vin annorlunda?

Kvevri har djupa rötter i den georgiska vinkulturen. Det är klart att vita viner smakar annorlunda när de har så mycket koncentrerad kontakt med skal, stjälkar och kärnor och jäser under jord i flera månader.

Varför har Georgien blivit så trendigt nu?

Georgiens vintillverkningsarv har till en del behållits och det är fascinerande. Dessa smarta äggformade lerkärl som är porösa och tillåter naturliga temperaturväxlingar och luftning, ovala, inga hörn med konstant och jämn syrekontakt – man hör hur naturligt det ändå låter och där ligger också dagens intresse för naturviner. Många naturvinsproducenter har också anammat qvevri …

Testa även dessa viner:

Similar Posts