Bild på en kameleont

Vitvinsdruvan Chenin Blanc sägs vara världens mest mångsidiga druvsort och det finns faktiskt många anledningar till det. Om jag räknar upp bara några av dess anledningar, så tror jag faktiskt att du kommer att bli riktigt förvånad och sedan helt övertygad om att din nästa vinflaska bör innehålla Chenin Blanc!

En gammal vitis vinifera druva

Första gången nertecknad år 1534 av François Rabelais och som fram till 50- och 60-talet flitigt odlades, sedan av någon anledning gick Chenin Blanc in i en slags koma men nu har fått en ny väckelse och det över hela jorden. Visste du till exempel att 

  • Chenin Blanc är bland världens 5 i topp an mest odlade gröna druvor?
  • en revival har uppstått kring druvan och att det till och med finns en organisation – L’Academie Du Chenin – som sprider kunskap och gör reklam om druvan med hjälp av vinturism evenemang, kongresser, gastronomiska samarbeten och ny forskning?
  • Chenin Blanc i sin klassiska form härstammar från Loiredalen i Frankrike där man tillverkar alla stilar från viner som har blommiga och honungsrika aromer med fräscha, fruktiga äppeltoner till mer eleganta, fatjästa, mer fylliga och komplexa viner och till sist med ädelrötade söta viner som passar till frukt och dessert?
  • Chenin Blanc representerar 25% av alla druvor som odlas i Loire, men den odlas också i Sydafrika, USA, Australien, Nya Zeeland, Mexiko, Argentina, Brasilien, Uruguay, Chile, Israel, Kanada, Spanien och fantastiskt nog odlas även i liten skala i Indien och Thailand? 
  • man kan göra alla vinstilar från väldigt smakfulla torra vita viner, med eller utan fatkaraktär, till försvinnande goda halvtorra vita viner och till läckra, söta dessertviner samt frapperande mousserande viner?
  • Chenin Blanc viner är kända (och populära!) för sin extremt utvecklade, fräscha syra och även innehåller glycerin, som ger en oljig mer fet karaktärston. Kanske just därför druvan är så varierande i stil för det här kan vinmakaren leka mycket med? 
en klase av druvan chenin blanc

Det här kallar jag för vindruva!

Det är svårt att inte älska viner gjorda av Chenin Blanc eftersom de är så mångsidiga i både stil och smak. Och det verkar nästan finnas ett Chenin Blanc-vin für alle! Vi tycker att Chenin Blanc visar upp en enorm potential med otroliga viner från hela världen.

Visste du också att Concealed Wines har 3 viner med Chenin Blanc som kan handlas på bolaget? Här ser du vilka:

3 viner med chenin blanc

Sydafrikas vingårdar har gjort druvan till sin signaturdruva för vita viner. Här odlas den allra mest och den kan även heta ’Steen’ på etiketten. Loire hamnar idag på 2:a plats men Argentina ligger bland de 4 största producenterna. 

Så jag börjar med en prisbomb från Sydamerika! Det helt nylanserade vinet Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc 2020 från Mendoza i Argentina. Fruktigt och med söta nyanser inbjudes till en näsa med inslag av tropisk frukt, citrus, vita blommor och örter. Ett sött vin men utan ens en enda tillsatt sockerbit, allt det söta kommer bara från druvan. Därför är detta ett friskt, mycket fräscht och lättdrucket vin som med ett gäng isbitar passar som god aperitig eller till desserter men med fördel kan serveras till exempelvis arancini, de friterade risottobollarna från Italien, eller så plockar vinet upp smaken av lite starkare ostar… tänk Gorgonzola … som kompletterar vinets sötma samtidigt som det syrliga och det krämiga är en otroligt fin och god matkombo.

Lätt och lagom vinet, det krispiga Four Cousins Crisp White 2020, ett vitalt, diskret och slankt vin som kommer från Sydafrika som endast har 9,5% alkohol. Här doftar det mättade fruktaromer av friska syrliga äpplen, inslag av tropiska frukter, vita persikor, gröna nässlor och aningen citrus med en tydlig mineralisk karaktär. Ett mycket välbalanserat, harmoniskt och strukturerat vin, där den andra ädla franska druvan Colombard spelar huvudrollen, fast här i en spännande blend med 20% Chenin Blanc som ger vinet sin häftiga fräscha profil. Fräsch och stiligt till sommarens utomhus-bufféer men prova gärna till eleganta rätter som fransk krämig kycklingpaté med en svag tryffelton eller till smakfulla, mogna ostar som Neufchâtel och Brie de Meaux.

Och till sist: ett mer komplext och framfusigt vin, Lammershoek’s White Mysteries 2019, även detta från Sydafrika (det finns en dedikerad grupp vinmakare kring Cape!) Ett stiligt och elegant vin som har en förmåga att verkligen lyfta och visa Chenin Blancs allra bästa sidor, här till hälften i en blend med läckra druvor som Viognier, Chardonnay, Marsanne och Harslevelü, en smakfull ungersk findruva! Har lagrats 9 månader på franska ekfat och får toppoäng för struktur och balans. Fräsch framtoning och en generös, spännande doftpalett av frisk citrus och exotiska frukttoner med en svag en ton av kardemumma, toppat med en aning honung och grahamskex och nötter. Bara att säga grattis om du serverar allt från kungsräkor och torsk till ljust kött som kalkon, höna eller en traditionell wienerschnitzel!

Similar Posts