omslag ljuvlig rosé

En ljuvlig rosé! The Emily Cuvée Classique 2021 är ett story-vin. Vinet är uppkallat efter den modiga brittiska frihetskämpen och pacifist, Emily Hobhouse.

Det är alltid roligt med viner som man kan berätta en bra story om. Är vinet dessutom riktigt friskt och elegant, samt veganskt biodynamiskt och skapat av en kultvinmakare, ja, då kan det inte bli bättre!

Emily Hobhouse besökte Sydafrika i december 1900. Precis då hade det andra boerkriget härjat i ett år i Sydafrika, ett fruktansvärt krig där britterna kämpade om herraväldet. Ytterligare ett sådant krig som började 1899 och höll på i nästan 3 år.

Emily Hobhouse – förebild för en ljuvlig rosé ….

Emily var sekreterare för sydafrikanska förlikningskommittén och hon motsatte sig den brittiska regeringens politik gentemot Sydafrika. Hon förfärades över att se de förhållanden som kvinnor och barn tvingades leva under i britternas koncentrationsläger och grundade South African Women and Children Distress Fund för att samla in pengar till boerfamiljer. Hon vågade gå högt upp i toppen i den brittiska regeringen till själva Lord Kitchener. I förlängningen ledde hennes aktioner till reformer och att folk åtminstone begrep vad som pågick.

För att hedra denna modiga kvinna….

bestämde sig vinmakarna Jasper Raats och Hendrien de Munck på den prisbelönta vingården Longridge Estate i Stellenbosch att kalla vinet för The Emily Cuvée Classique. Jasper och Hendrien är ett känt vinmakarpar som tilltalar internationella kritiker som bland annat Tim Atkin och de har fått mängder av eloger för sina viner. Hela vingården drivs enbart efter biodynamiska principer, helt utan kemikalier och alla typer av bekämpnings- och gödselmedel. Inga animaliska produkter används heller för filtrering, klarning och liknande, så detta är ett rent veganvin.

En ljuvlig rosé

The Emily Cuvée Classique är ett gott och svalt, torrt rosévin i en nästan bräcklig, ljust rosa nyans. Druvan är till största delen Chardonnay men liten del Pinot Noir druvor som, trots att vinet lagrats i ståltankar, ändå fått en viss separat lagring på ekfat.  

Denna druvkombo ger ett perfekt och väldigt lättdrucket rosévin att duka med i solen. Man smakar en fräsch exotisk fruktighet av solmogen guava, karamelliserad, söt ananas och syrlig kiwi med lite grönt äpple och några jordgubbar. Resultatet blir ett rosévin med tydlig komplexitet och med en örtig och spänstig framtoning. En skön balanserad syra känns i finishen av denna mineraliska rosé. Passa på! The Emily Cuvée Classique finns just nu i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Hitta The Emily Cuvée Classique 2021 på ditt Systembolag >>

The Emily Cuvée Classique är ett kul vin och en ljuvlig rosé att bjuda vännerna på och passar fint med sin matsäkra profil att serveras till räksallad, lättare fisk- och skaldjursrätter, ljust kött till vår veganska sallad på potatis, rödlök och feta.

Potato salad with mayonnaise and spring onion, selective focus

Vegansk potatissallad med röd vårlök och feta

  • ½ kilo potatis, skalade (såvida du inte tar färskpotatis)
  • 1 nypa salt
  • 1 – 2 röda vårlökar, skivar tunt
  • 2 msk vegansk majonnäs naturell, exempelvis Hellmans
  • 1 generös tsk stark dijonsenap
  • 1 msk olivolja
  • 100-150 g veganska feta, exempelvis Greek White Block från Violife, smulas

Koka färskpotatisen med en nypa salt och känn med knivspetsen så att de är ’al dente’ och inte överkokas och blir för mjuka. Låt vattnet rinna av och låt svalna. Skär potatisen sedan i mindre munsbitar.

Under tiden som potatisen kokar, skivar du den röda vårlöken fint och ställer undan samt gör dressingen. Blanda majonnäs med dijonsenap och olivolja.

Blanda potatis, dressing, vårlök och smula fetaosten över.

Frågor och svar

Hur producerar man rosévin?

Rosé får sin rosa färg genom det som kallas maceration, där röda druvor med skalet får en kortare jäsningstid i vinmusten under en dag och vinet får då en färg från blekt ros till en mer mättad mörkare rosa.

Vad är skillnaden mellan en söt och en torr rosé?

Det beror lite grann på var vinet tillverkas och framför allt av vilka druvor man använder. En rosé från Frankrike och krispigt torr och görs gärna av druvor som exempelvis Grenache, Mourvèdre, Cinsault och Pinot Noir. En rosé från nya världen är ofta mer söt och görs bland annat på vita druvor av sorterna Zinfandel och Merlot.

Finns det olika roséstilar?

Roséviner koncentreras alltid kring en specifik druva från en viss plats, till exempel Syrah, Sangiovese eller Tempranillo. Sedan kan det skilja lite på hur man gör vinet också, ta Cabernet Sauvignon rosé är mera örtigt och kryddigt än en frisk rosé av Zinfandel från USA. Det klassiska Provence rosé är ofta ljust blekt rosa med dofter av rosenblad och lavendel. Det kan man också kalla för en egen stil.

Behöver jag dekantera ett rosévin?

Du kan, men behöver inte göra det. Men frågar du mig så får alla viner, vita , röda och rosé en tillbörlig smakskjuts om du i all fall låter det stå en liten stund i glaset först, för att få i sig lite syre och få mer komplexa smaker.

Var kommer rosévin ifrån?

Rosèvin kommer ursprungligen från Provence, Frankrike, där mest rosé produceras som ljusa, torra, blommiga viner.

Läs mer om våra sommarviner:

Similar Posts