alter blanco par som dricker vin

Ser man till försäljningstakten på viner generellt, som Alter Blanco, så är det goda och fruktiga vita viner som många tycker är supertrendiga i vår och sommar. Och det är inte bara mousserande viner som blir alltmer populära, men även stilla viner från, ja, vad vi egentligen har vant oss vid kommer från rödvinszoner, länder och vinregioner som hos oss i första hand är kända för sina läckra rödviner.

Jag menar alltså vita viner från exempelvis Italien och Spanien, länder som producerar rödviner som vi fullständigt älskar och som nu kommer brett med vita viner på frammarsch, som vårt vin Alter Blacno. Dessa länder har förstås alltid producerat vita viner, men har de senaste decennierna lagt på ett extra kol och vi i Sverige har där med fått ett större utbud av goda vita viner.

Alter Blanco - vinterasser på hög höjd

Nyttiga uttryk & vintermer

Det betyder nya etiketter, nya termer, nytt språk. Har du koll på de spanska vintermerna som står på vinetiketterna?  Alla vet nog vad vino blanco, rosado och tinto betyder, men här är några andra vanliga spanska termer som man kan läsa på etiketten:

 • Crianza – är ett vin som lagrats enligt regler: röda minst 24 månader och 6 månader på fat, vita samt rosé minst 12 månader och 6 månader på fat
 • Joven – ett ungt vin som inte har lagrats, varken på ek eller på flaska
 • Joven Roble – ett ungt vin som har spenderat två till sex månader på ek
 • Viejo – betyder ”gammalt” vin med minsta lagringstid på tre år
 • Vino de calidad – spanska för ”fint vin” eller ”kvalitetsvin” ofta menas ett vin som produceras och druvor odlats i samma område
 • Vino de la terra – landsvin
 • Vino generoso – ett torrt, starkt vin
 • Añejo – betyder gammal och mogen, ett vin som lagrats på fat, ofta 2-3 år  
 • Chacolí eller Txakoli – ett lätt kolsyrat, torrt vitt vin från Baskien med hög syra och ofta låg alkoholhalt
 • Denominación de origen (DO) – ursprungsbeteckning för ett definierat område med skyddad ursprungsbeteckning (PDO) för druv-/vinproduktion, detta är Spaniens näst högsta klassificering
 • Cosecha – betyder ”skörd” eller ”vintage” och även en term för viner som inte behöver lagras
 • Gran reserva & reserva – lagringsklassificering i steg som mest upp till 60 månader för röda viner
 • Roble – betyder ”ek” brukar stå när viner har legat en kort tid på fat
alter blanco

Ett supertrendigt exempel!

Nu kan du öva på dessa termer samtidigt som du har en egen liten degustación med ett snyggt vitt vin från DO Ribeiro som ligger i Galicien i nordvästra Spanien och då kan det inte bli bättre än att välja det eleganta och personliga vinet Alter Blanco 2020, ett modernt och karaktärstypiskt vin för denna region och för producenten Priorat de Razamonde, en prisbelönt vingård som grundades 2012 och som fått bra kritik både för sina vita och röda viner från både media och konsumenter.

De lokala druvorna som används i detta vin är mycket populära, främst är det Treixadura samt lite Godello och så en skvätt Loureira. Den här druvblandningen är nästan optimal för att få en schysst mineralitet och ett mycket fräscht och friskt utvecklat vin med något blommiga och aromatiska dofter samt smaker av gröna äpplen, syrlig vit persika samt lite lime, allt kryddat med torkad timjan och ett stänk av honung. Ett lättdrucket vin med bra balans och fin syra!

I gommen får man sedan en härlig finish som dröjer sig kvar och man känner rostade mandlar och lite kex. Där för kan man både servera Alter Blanco med superhärliga spanska Marconamandlar och oliver men också tillsammans med mat som grillade grönsaker, en laxkotlett med en klick tapenade rostade skaldjur med chili och vitlök eller ett gäng milda ostar.  Prisvärt för 109 kr och finns i fasta sortimentet på Bolaget >>

Hitta direktlänk till Alter Blanco!

Frågor och svar

Vilka är de populäraste spanska vinregionerna?

Skulle nog säga Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Rias-Baixas i den rdningen men inte glömma bort cava-vinerna som kan komma från olika regioner som exempelvis Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencia och Extremadura. Cava är ju ett omåttligt populärt vin.

Mustiga spanska viner i all ära, men finns det något lätt rött vin?

Mencía är en druva som ger lätta, röda och fruktiga vinr, påminner om Pinot Noir och som precis som Pinot Noir kan serveras till feta fiskar som lax och tonfisk och i Spanien även med skaldjur. Druvan odlas i ett flertal regioner som Bierzo, Monterrei, Rias Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra och Valdeorras.

Vilka är de populäraste vitvinsdruvorna?

Godello, Viura, Albariño, Verdejo, Garnacha Blanca, Treixadura och sedan inte glömma cava-druvorna Xarel.lo, Macabeo och Parellada.

Varför har vita viner exploderat?

Spanien har genomgått en vinrevolution både i vinodlingen och med en totalt modernisering i produktionen och att det är de vita vinerna som har dragit mest nytta av detta, råder det ingen tvekan om. Och sedan bara denna mångfald av druvor! Superbra att de vita vinerna är på frammarsch!

Vilka viner produceras i Galicien?

Viner från Galicien inkluderar vin tillverkat i provinserna A Coruña, Ourense, Pontevedra och Lugo. Inom Galicien finns fem Denominacións de Orixe (DO): Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro och Valdeorras. Det är mycket rött vin, ganska mycket vitt vin och en hel del bra mousserande viner.

Läs mer om våra vita viner:

Similar Posts